Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire în Vatican despre Deus caritas est

Enciclica mereu tânără

De Giampietro dal Toso

În dimineața zilei de 25 februarie 2016 se deschid în Vatican, în Aula nouă a Sinodului, cele două zile ale întâlnirii internaționale organizate de Consiliul Pontifical "Cor Unum" la zece ani de la enciclica Deus caritas est. Anticipăm partea centrală a prezentării secretarului dicasterului.

Când am prezentat papei Francisc propunerea unei întâlniri pentru a celebra cei zece ani ai enciclicei Deus caritas est, mi-a spus imediat da, pentru că ea se înscrie bine în acest Jubileu al Milostivirii. Acest fapt simplu merge deja în inima inițiativei noastre. Au trecut zece ani, dar enciclica papei Benedict rămâne mereu tânără, pentru că mesajul său exprimă esența credinței creștine. Și papa Francisc însuși a reafirmat din nou această convingere a sa în cursul vizitei la birourile noastre la 4 februarie, când în dialogul cu noi a folosit termenul "strălucitoare" cu privire la Deus caritas est: înseamnă că este un document care strălucește, așadar oferă lumină și orientare. De fapt, noi credem în Dumnezeu care este iubire în viața intratrinitară și se manifestă ca iubire în viața lui Isus, Fiul lui Dumnezeu care și-a dat viața pentru noi. Aceasta este iubirea. Acesta este un mesaj veșnic. Și Biserica nu poate face altceva decât să-l repete fiecărei generații care se arată pe fața acestui pământ. Biserica îl repetă cu vestirea kerygmei și cu faptele care o însoțesc, așa cum și Isus ni l-a revelat pe Dumnezeu cu cuvântul său și cu acțiunea sa. Repetă Deus caritas est. Toată lumea mare a slujirii de caritate a Bisericii, nenumăratele grupuri, organisme, instituții și asociații care lucrează pentru binele omului în numele Bisericii sunt mărturia vie a acestui mesaj peren. Spun cu acțiunea lor fiecărui om din orice epocă și continent că Dumnezeu este iubire. Pentru acest motiv calea iubirii - care de altfel este întocmai evanghelică - rămâne o cale privilegiată pentru noua evanghelizare, de care lumea de astăzi are atâta nevoie.

Centralitatea acestui concept pentru revelația creștină - centrală până acolo încât însuși Dumnezeu așa se definește - cere întregii Biserici o reflecție adecvată și corectă despre această temă. Pornind de la terminologia însăși, care după aceea vehiculează mesajele noastre. Ceea ce Dumnezeu ne revelează este caritate, nu este numai iubire. Însuși documentul care ne face să ne întâlnim astăzi menționează asta și eu în această introducere aș vrea să reafirm asta pentru a crea un cadru pentru reflecția noastră. E adevărat, gândirea umană a formulat iubirea, dar nu caritatea. Iubirea este umană, caritatea este divină. Vă amintiți de distincția dintre eros și agape. Iubirea dorește ceea ce oferă caritatea, dar singură nu poate face asta. Desigur, caritatea nu se opune iubirii, ci îi oferă o împlinire care nu-i aparține, deoarece caritatea este Dumnezeu. Din păcate nu toate limbile reușesc să exprime cu claritate această distincție, adică nu toate exprimă grecescul agape și latinescul caritas. Dar pentru noi toți, cred, este evidentă că această particularitate a carității este prea centrală pentru a fi neglijată sau întunecată sau uitată.

Enciclica asupra căreia reflectăm astăzi a motivat puternic această viziune despre slujirea de caritate a Bisericii și i-a dat un impuls enorm. Pentru prima dată în istorie un text magisterial de o asemenea importanță a fost dedicat acestui aspect al misiunii ecleziale, tocmai pentru a-i da nouă limfă, nouă forță, nou curaj. Pe de altă parte, faptul că aceasta este o temă puternic eclezială îl reafirmăm în fiecare zi în celebrarea euharistică. A doua rugăciune euharistică în originalul latin afirmă: ut eam (Ecclesiam) in caritate perficias (ca să o desăvârșești [Biserica] în dragoste). Și aici dificultățile de traducere fac mai complicată înțelegerea. Probabil că traducerea cea mai potrivită este cea spaniolă, care spune: llévala a su perfección por la caridad. De fapt, nu despre o perfecțiune morală se vorbește, ci ca Biserica să fie desăvârșită în sensul de a fi pe deplin ea însăși. Este un concept ontologic. Dar cum poate să fie condusă Biserica pentru a fi pe deplin ea însăși? Prin caritate. A experimenta, a trăi, a mărturisi caritatea lui Dumnezeu face în așa fel încât Biserica să fie pe deplin ea însăși, face în așa fel încât Biserica să se realizeze și să se împlinească. Cu cât Biserica îi slujește mai mult slujește persoana în membrii săi ca pe Cristos, cu atât mai mult este ea însăși. Cu cât creștinii ating mai mult carnea lui Cristos - așa ne-a cerut Papa Francisc în întâlnirea la Cor Unum - în relația cotidiană cu frații, cu atât sunt mai fideli față de ceea ce ei sunt. De aceea vorbim despre chestiuni primare. Dacă este adevărat că ne rugăm ceea ce noi credem, atunci suntem și convinși că ne aflăm într-un sector central, pentru că e vorba despre însăși viața Bisericii.

Personal în acești ani la Cor Unum am întâlnit cum mulți care lucrează în acest domeniu s-au simțit atinși direct de cuvintele enciclicei. Și astfel roadele care s-au născut au fost nenumărate, chiar dacă în fond incalculabile, pentru că viața spiritului poate să fie măsurată numai de Dumnezeu. Totuși nu pot să nu amintesc de un rod important al acestei enciclice pentru dreptul canonic: și este motu proprio Intima Ecclesiae natura, care în mod semnificativ reafirmă apartenența slujirii carității de însăși esența Bisericii. Ceea ce enciclica a spus la nivel teologic, motu propio încearcă să redea în limbaj canonist. Îmi place să subliniez cum unele aspecte ale documentului rămân o provocare încă deschisă: legătura eclezială a diferitelor fapte de caritate, alegerea și formarea personalului, tipul de finanțare și transparența administrativă. De aceea această întâlnire a noastră vrea să reafirme Bisericii întregi actualitatea enciclicei Deus caritas est. Este o întâlnire care vrea să ne adune pentru a ne trimite din nou să mărturisim cu faptele noastre mesajul peren al carității lui Dumnezeu în Cristos Isus.

(După L'Osservatore Romano, 25 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Editura "Presa Bună": Enciclica Deus caritas est


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat