Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cinci noi cărți

La Editura "Sapientia" au apărut cărțile: Faptele de milostenie trupească și sufletească, și Papii și milostivirea, redactate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal, sub coordonarea pr. dr. Florin Spatariu, De ce îmi este frică să iubesc? și De ce mi-e teamă să-ți spun cine sunt, scrise de John Powell, SJ.

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Faptele de milostenie trupească și sufletească, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 78 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Sfânta Scriptură este oglinda modului în care milostivirea se exprimă în concretețea sa. Mai înainte de a fi o dimensiune afectivă, paginile Bibliei evidențiază concretețea milostivirii în dimensiunea sa tangibilă și vizibilă. Deci pe bună dreptate Papa Francisc a scris în Misericordiae vultus că "milostivirea lui Dumnezeu nu este o idee abstractă, ci o realitate concretă cu care el revelează iubirea sa ca aceea a unui tată și a unei mame care se înduioșează până în adâncul măruntaielor față de propriul copil" (nr. 6).

"Marele fluviu al milostivirii" nu se epuizează niciodată, pentru că găsește mereu persoane care dau mărturie concretă despre ea în viața de fiecare zi. Este un spectacol incredibil cel la care se asistă, mai ales în momentele de mari dificultăți sociale, economice și din cauza consecințelor calamităților naturale: o întrecere de solidaritate care merge dincolo de limbă, rasă, religie și țară de apartenență. Se descoperă că există un sentiment care leagă bărbați și femei numai pentru că aparținem toți aceleiași umanități. Faptele de milostenie trupească și sufletească se inserează în cadrul acestui proces de solidaritate umană și, oricum, îi specifică o caracteristică esențială. "Mie mi-ați făcut" (Mt 25,40) este atingerea specială care permite să se exprime mărturia creștină. Isus s-a identificat cu cel care este înfometat, însetat, gol și străin, bolnav sau în închisoare, cu cel care este pradă îndoielii sau în necaz și are nevoie de ajutor și mângâiere pentru a nu cădea în angoasă. În același timp, cere să se ierte și să se ofere gesturi concrete de bunătate, răbdare și apropiere de oricine se află în nevoie. Cum se observă, suntem chemați să acordăm atenție fiecărei persoane și întregii persoane. O slujire dezinteresată care devine puternică numai din credința în Isus Cristos. O vocație la care trebuie să se răspundă, care nu se poate opri numai la exigențele materiale, ci care este capabilă să intre și în suflet, unde, adesea, nevoia de ajutor este mai stringentă.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este profund recunoscător profesorului Salvador Pié-Ninot pentru că a pus la dispoziție competența sa teologică și pastorală care s-a tradus în această reflecție. Suntem siguri că lectura acestor pagini va aduce sprijin celor care, în timpul Jubileului Milostivirii, vor vrea să fie martori, în tăcerea vieții zilnice, ai redescoperirii acestor gesturi așa de simple și concrete care umplu inima de bucurie și oferă adevărată mângâiere.

+ Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Papii și milostivirea, redactată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 98 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

În bula de convocare a Jubileului, Misericordiae vultus, Papa Francisc citează trei papi pentru a indica atenția lor deosebită față de tema milostivirii. Primul la care face referință este Ioan al XXIII-lea, care, convocând Conciliul, a spus:

"Acum Mireasa lui Cristos preferă să folosească medicamentul milostivirii în loc să ia în mâini armele rigorii... Biserica Catolică, în timp ce cu acest Conciliu Ecumenic ridică flacăra adevărului catolic, vrea să se arate mamă preaiubitoare a tuturor, binevoitoare, răbdătoare, mișcată de milostivire și de bunătate față de fiii despărțiți de ea".

Al doilea este Paul al VI-lea, care, la încheierea Conciliului al II-lea din Vatican, amintea cât de mult învățătura conciliară a fost în lumina parabolei samariteanului. În sfârșit, schițează o sinteză a gândirii lui Ioan Paul al II-lea în enciclica sa Dives in misericordia.

Aceste exemple au determinat adunarea într-o scurtă sinteză a bogăției învățăturii ultimilor papi despre mesajul central al Jubileului. A rezultat o profunzime incredibilă, pentru că milostivirea străbate toate domeniile vieții Bisericii și ale existenței creștine. Aceste frumoase pagini sunt o mărturie prețioasă că milostivirea a fost o referință constantă în învățătura Bisericii. Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări este recunoscător prof. Laurent Tauze, profesor la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce", pentru că a contribuit cu această selecție la evidențierea milostivirii ca axă portantă a învățăturii ultimilor pontifi. Ne pare rău numai că n-am putut publica tot materialul în această privință; extraordinar și bogat, dar de așa dimensiuni care merg dincolo de cele ale unui instrument pastoral zvelt, cum este cel care a fost gândit pentru pregătirea la Jubileu. Suntem siguri că meditarea acestor pagini va duce nu numai la reflecția asupra importanței milostivirii, ci va fi și o provocare, ca să devină viață zilnică a fiecărui credincios în responsabilitatea sa de a face credibilă evanghelia.

+ Rino Fisichella
președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal, sub coordonarea pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească", formatul 21x30 cm, are 160 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Al treilea volum dedicat corurilor mixte de factură catolică, ce conține creații corale pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal, vine în completarea altor două volume realizate de pr. dr. Florin Spatariu și care sunt dedicate altor timpuri liturgice.

Conținutul este format dintr-o varietate de genuri muzicale sacre aparținând unor culturi europene diverse, dar și locale: de la versete gregoriene (monodice sau armonizate), corale germane și engleze adaptate, până la muzică religioasă contemporană, precum cea de la Taizé sau aparținând lui Marco Frisina și unor compozitori autohtoni. Acest fapt poate constitui totodată un pas spre redescoperirea anumitor genuri care astăzi sunt lăsate în umbră, cum ar fi și cel gregorian. Din fericire, el este prezent în volumul de față prin două modalități: fie la unison (așa cum a fost la origine), fie armonizat pe voci în sistem modal.

Marele avantaj al volumului de față îl reprezintă faptul că armonizările și compozițiile polifonice se adresează atât corurilor de amatori, cât și corurilor profesioniste. Accesibilitatea tehnică oferă ocazia abordării lor într-un timp optim chiar și de cei care au mai puține cunoștințe muzicale, dar care totuși sunt membri devotați ai corurilor mixte parohiale.

Pe lângă acest aspect, altele două sunt prezente în mod constant: expresivitatea ce rezultă în urma polifonizării conținutului melodic și inteligibilitatea mesajului textual. În consecință, nefiind problematice la nivel de înțelegere pentru credincioși, ele conțin forța și carisma muzicală necesară pentru a-i introduce pe credincioși în misterul actului liturgic celebrat, dar și într-un timp liturgic specific, cum ar fi cel al Postului Mare, Săptămânii Sfinte sau al Paștelui.

Necesitatea unei astfel de colecții era primordială, având în vedere faptul că în Romania avem un repertoriu destul de bogat în materie de cântece liturgice de factură catolică, dar în mare parte pe o singură voce.

Materialul polifonic prezent în acest volum, coordonat de Florin Spatariu, permite așadar corurilor mixte catolice să-și îmbogățească repertoriul polifonic și să-l redea cu siguranță din punct de vedere armonic și textual.

Alexandru Cătău,
organist titular la biserica "Coeur Eucharistique de Jesus", Paris

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea De ce îmi este frică să iubesc?, scrisă de John Powell, SJ și tradusă în limba română de Iudita Iacob și de pr. dr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 74 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Introducerea acestui volum , "Recviem pentru lipitori" subliniază printr-o metaforă foarte sugestivă mesajul principal al cărții: renunțând la a trăi la întâmplare (ca niște lipitori) trebuie să adoptăm atitudinea lui Cristos, care uită de sine însuși și îi pune pe primul loc pe frații săi. De o importanță capitală în această acțiune este iubirea, un spirit care trebuie trăit și care depășește obstacolul fundamental: frica.

Premisa autorului este: "Vocația noastră este iubirea". Iubirea umană eliberată de egoism este inițierea sacramentală a legăturii de iubire cu Dumnezeu. Omul trebuie să treacă pragul dăruirii de sine pentru a-l întâlni pe Dumnezeu. Ce ne împiedică? Autorul identifică trei probleme emoționale fundamentale care împiedică întâlnirea autentică cu celălalt: anxietatea, complexul de vinovăție și cel de inferioritate.

La baza comportamentului specific uman stă imaginea pe care fiecare o are despre sine care, din păcate, este rezultatul a ceea ce alții ne-au spus, în mod mai mult sau mai puțin conștient, că suntem. Dar toate problemele fundamentale dispar în fața autocunoașterii și a autoacceptării care se transformă în cele din urmă în cunoașterea și acceptarea autentică a celorlalți.

Totuși, ce se află în "spatele" faptelor noastre? John Powell explică procesul reprimării și rolul subconștientului în acest proces. Propune și două soluții: pentru cazurile grave, recurgerea la psihanaliză este necesară, însă toți avem nevoie de acea psihoterapie de susținere care este prietenia.

Una al aspect tratat de autor este acela al maturității intelectuale, emoționale, sociale și morale. Acest proces nu este niciodată încheiat deoarece viața este o creștere neîncetată către maturitatea completă.

Punctul critic al procesului maturizării nu este problema pe care o înfruntăm, nici dificultatea ei, ci reacția noastră. Creștinul trebuie să fie conștient că acest proces este în mod inevitabil marcat de înfrângeri, dar el trebuie să învețe să reacționeze cu iubire. Iar această încăpățânare de a iubi îl va conduce la picioarele iubirii însăși: Cristos victorios. De fapt, iubirea rămâne singurul mod prin care un creștin poate fi recunoscut: "Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții" (In 13,35).

Cartea este o sinteză deosebită a modului în care o bună înțelegere a realității și a structurilor noastre psihologice permit o mai profundă trăire a realității transcendente și paradoxale a iubirii. Nimeni nu este scutit de acest drum de aprofundare cu consecințe pe plan practic. Evitând erudiția pedantă, pe de o parte și superficialitatea, pe de altă parte, John Powell poate fi înțeles cu ușurință de orice cititor.

David Eduard Cristian

*

La Editura "Sapientia" a apărut recent cartea De ce mi-e teamă să-ți spun cine sunt, scrisă de John Powell, SJ, și tradusă în limba română de Iudita Iacob și de pr. dr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20 cm, are 112 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Comunicarea cu alții este o tendință înscrisă în natura noastră; doar astfel omul poare să se realizeze pe sine și să trăiască cu bucurie. Cartea lui John Powell este dedicată celui care fuge de ceilalți de teamă că a intra în legătură cu ei înseamnă să-și dezvăluie adevărata identitate, făcând să cadă toate măștile. Acest proces de "revelare" , care, într-un final, ajunge să fie o "autorevelare" este un drum în cinci etape care ne conduce spre propria autenticitate și unicitate.

Reflecția autorului pornește de la premisa că orice drum este zadarnic fără efortul de a înțelege condiția umană. Teama de a nu fi acceptat îl determină pe celălalt să-și pună diferite măști, uneori în așa măsură încât îl fac să piardă orice sens al identității sale și al coerenței personale. Un prim pas al restabilirii echilibrului este să fim onești cu noi înșine.

A deveni persoană constituie un proces dinamic care durează toată viața. Integrarea personalității este descrisă de John Powell ca "echilibrul just între introversiune și extroversiune" împlinit în libertate. Un rol la fel de important în creșterea umană îl ocupă relațiile interpersonale. Acestea au fost structurate de autor în cinci etape, astfel încât să identificăm cu ușurință stadiul în care ne aflăm și să putem lucra cu noi înșine pentru o comunicare mai autentică.

Prietenia și iubirea dintre două persoane conduc la maturitate, de aceea e nevoie ca ele să fie o succesiune completă și sinceră de revelații. Acest tip de autorevelare poate avea loc doar prin intermediul comunicării sentimentelor, iar autorul expune câteva reguli pentru ca aceasta să fie profundă și totală.

Omul pus față în față cu propriile emoții ia cunoștință de ele și le dirijează spre integrarea lor pozitivă. Pentru că nu întotdeauna se întâmplă acest lucru, John Powell identifică mecanismele de apărare ale eului în fața unor realității încă neintegrate și le explică prin imagini și descrieri practice.

În încheierea volumului, autorul propune un "Dicționar de jocuri și de roluri", modele destul de frecvente ale comportamentului nostru în relațiile umane care maschează și deformează ceea ce este mai important dintre lucrurile pe care le-am putea împărți cu ceilalți: pe noi înșine.

Scrisă ca și continuare al volumului "De ce îmi este frică să iubesc?", această carte constituie, împreună cu prima, un ajutor binevenit pentru a ne înțelege pe noi înșine. Învățând să ne cunoaștem și să ne iubim autentic pe noi înșine, vom putea ieși astfel în întâmpinarea celorlalți, liberi de orice teamă.

David Eduard Cristian

*

Faptele de milostenie trupească și sufletească,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-243-3, 14x20 cm, 78 p., 10 lei

Papii și milostivirea,
Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-245-7, 14x20 cm, 98 p., 10 lei

Repertoriu coral polifonic. III. Pentru Postul Mare, Săptămâna Sfântă și Timpul Pascal,
Florin Spatariu, coord., Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-246-4, 21x30 cm, 160 p., 20 lei

De ce îmi este frică să iubesc?,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-241-9, 14x20 cm, 74 p., 10 lei

De ce mi-e teamă să-ți spun cine sunt,
John Powell S.J., Ed. "Sapientia", 2016, ISBN 978-606-578-242-6, 14x20 cm, 112 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat