Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (21 februarie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Duminica a doua din Postul Mare ne prezintă Evanghelia Schimbării la Față a lui Isus.

Călătoria apostolică pe care am făcut-o în zilele trecute în Mexic a fost o experiență de transfigurare. Cum așa? Pentru că Domnul ne-a arătat lumina gloriei sale prin trupul Bisericii sale, al poporului său sfânt care trăiește în acea țară. Un trup de atâtea ori rănit, un popor de atâtea ori oprimat, disprețuit, încălcat în demnitatea sa. De fapt, diferitele întâlniri din Mexic au fost pline de lumină: lumina credinței care transfigurează fețele și luminează drumul.

"Baricentrul" spiritual al pelerinajului a fost Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe. A rămâne în tăcere în fața imaginii Mamei era ceea ce îmi propuneam înainte de toate. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat acest har. Am contemplat și m-am lăsat privit de cea care poartă imprimate în ochii săi privirile tuturor fiilor săi și adună durerile datorită violențelor, răpirilor, uciderilor, samavolniciilor atâtor oameni săraci, atâtor femei. Guadalupe este Sanctuarul marian cel mai frecventat din lume. Din toată America merg să se roage acolo unde Virgen Morenita s-a arătat sfântului indian Juan Diego, dând început evanghelizării continentului și noii sale civilizații, rod al întâlnirii dintre diferite culturi.

Și tocmai aceasta este moștenirea pe care Domnul a încredințat-o Mexicului: să păstreze bogăția diversității și, în același timp, să manifeste armonia credinței comune, o credință sinceră și robustă, însoțită de o mare încărcătură de vitalitate și de umanitate. Ca Predecesorii mei, am mers și eu să întăresc credința poporului mexican, dar în același timp să fiu întărit de el; am adunat cu mâini pline acest dar pentru ca să meargă în folosul Bisericii universale.

Un exemplu luminos a ceea ce spun este dat de familii: familiile mexicane m-au primit cu bucurie ca mesager al lui Cristos, Păstor al Bisericii; dar la rândul lor mi-au dăruit mărturii limpezi și puternice, mărturii de credință trăită, de credință care transfigurează viața și asta spre edificarea tuturor familiilor creștine din lume. Și același lucru se poate spune pentru tineri, pentru consacrați, pentru preoți, pentru muncitori, pentru deținuți.

De aceea aduc mulțumire Domnului și Fecioarei de Guadalupe pentru darul acestui pelerinaj. În afară de asta, îi mulțumesc președintelui Mexicului și celorlalte autorități civile pentru primirea călduroasă; le mulțumesc mult fraților mei întru Episcopat și tuturor persoanelor care în atâtea moduri au colaborat.

O laudă specială înălțăm Preasfintei Treimi pentru că a voit ca, în această ocazie, să aibă loc în Cuba întâlnirea dintre Papa și Patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, iubitul frate Kiril; o întâlnire atât de dorită și de Predecesorii mei. Și acest eveniment este o lumină profetică de înviere, de care lumea astăzi are nevoie mai mult ca oricând. Sfânta Născătoare de Dumnezeu să continue să ne conducă pe drumul unității. S-o rugăm pe Sfânta Fecioară Maria de Kazan, a cărei icoană mi-a dăruit-o Patriarhul Chiril.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Mâine va avea loc la Roma o întâlnire internațională cu titlul "Pentru o lume fără pedeapsa cu moartea", promovată de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Doresc ca simpozionul să poată da impuls reînnoit la angajarea pentru abolirea pedepsei capitale. Un semn de speranță este constituit de dezvoltarea, în opinia publică, a unei împotriviri tot mai răspândite față de pedeapsa cu moartea chiar și numai ca instrument de legitimă apărare socială. De fapt, societățile moderne au posibilitatea de a reprima în mod eficient delictul fără a-i lua definitiv celui care l-a comis posibilitatea de a se corecta. Problema trebuie încadrată în optica unei justiții penale care să fie tot mai conformă cu demnitatea omului și cu planul lui Dumnezeu cu privire la om și la societate și chiar cu o justiție penală deschisă la speranța reinserării în societate. Porunca "să nu ucizi" are valoare absolută și se referă atât la cel nevinovat cât și la cel vinovat.

Jubileul extraordinar al milostivirii este o ocazie propice pentru a promova în lume forme tot mai mature de respectare a vieții și a demnității fiecărei persoane. Și criminalul menține dreptul inviolabil la viață, dar al lui Dumnezeu. Fac apel la conștiința guvernanților, pentru ca să se ajungă la un consens internațional pentru abolirea pedepsei cu moartea. Și propun celor care printre ei sunt catolici să facă un gest curajos și exemplar: nicio condamnare să nu fie executată în acest An Sfânt al Milostivirii.

Toți creștinii și oamenii de bunăvoință sunt chemați astăzi să acționeze nu numai pentru abolirea pedepsei cu moartea, ci și pentru scopul de a îmbunătăți condițiile din închisoare, respectând demnitatea persoanelor private de libertate.

* * *

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și tuturor pelerinilor din Roma, din Italia și din diferite țări.

Îi salut pe credincioșii din Sevilla, Cádiz, Ceuta (Spania) și pe cei din Trieste, Corato, Torino. Un gând deosebit îndrept spre Comunitatea "Papa Ioan al XXIII-lea", întemeiată de slujitorul lui Dumnezeu preot Oreste Benzi, care vinerea viitoare va promova pe străzile din centrul Romei o "Via crucis" de solidaritate și de rugăciune pentru femeile victime ale traficului de persoane.

Postul Mare este un timp propice pentru a parcurge un drum de convertire care are drept centru milostivirea. De aceea, astăzi, m-am gândit să vă dăruiesc vouă care sunteți aici în piață un "medicament spiritual" numit Misericordina. Deja odată am făcut asta, dar acesta este de calitate mai bună: este Misericordina plus. O cutiuță care conține Rozariul și imaginea lui Isus Milostiv. Acum o vor distribui voluntarii, între care sunt săraci, fără acoperiș, refugiați precum și călugări. Primiți acest dar ca un ajutor spiritual pentru a răspândi, în special în acest An al Milostivirii, iubirea, iertarea și fraternitatea.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat