Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială a Studentului, la a patra ediție

Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorație Universitară, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și Asociația Studenților Catolici Iași, i-a întâmpinat pe tinerii din mediul universitar ieșean cu invitația de a participa, sâmbătă, 20 februarie 2016, la programul de formare, deja cunoscut, ZSS - Ziua Socială a Studentului, care se află la a patra ediție. A fost îmbucurător faptul că și în acest an au participat un număr mare (aproximativ 150) de studenți. Evenimentul a avut loc la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

Tema propusă pentru acest an s-a intitulat Mediul natural. Perspective teologice și moral-sociale - subiect care a deschis calea unei analize a doctrinei sociale a Bisericii cu privire la responsabilitatea umană față de mediul natural.

Cuvântul de început a fost adresat de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care i-a îndemnat pe studenți să prețuiască viața și să întrețină frumusețea naturii.

Prima parte a seminarului a fost susținută de pr. prof. Iulian Faraoanu, care a prezentat doctrina morală biblică cu privire la cine este Omul, raportul acestuia cu Dumnezeu și proiectul iubirii divine - Creația.

A doua parte fost prezidată de un invitat special de peste granițe, pr. prof. dr. Peter Schallenberg, din Germania, care, printr-o abordare moral-socială a prezentat locul eticii mediului natural în Biserica Romano-Catolică, de la primii pași până la conținutul directivelor și îndemnurilor din Laudato si, cea mai recentă enciclică a papei Francisc.

Omul este chemat la acceptarea identității sale autentice, la înțelegerea măreției care stă în el - imagine a lui Dumnezeu. Încununând procesul creației divine, acestuia îi revine și misiunea de a continua actul creator prin perpetuarea vieții și grija față de creație - mediul natural.

În lumina doctrinei sociale, responsabilitatea față de mediul natural - ecologia umană a fost punctul de plecare al analizei la care au fost invitați participanții, conștientizarea acestei responsabilității, reprezentând principalul obiectiv al programului de formare.

Prioritatea acordată economiei și progresului tehnic în detrimentul ecologiei umane și protecției vieții, prin îngrijirea și conservarea mediului natural, a fost unul dintre principalele subiecte puse în discuție. Personalitatea (atitudine/acțiune), solidaritatea (binele comun), subsidiaritatea și durabilitatea, au fost cele cinci principii sociale prin care, în fața crizei privind mediul natural, un nou etos creștin își deschide calea, pentru ca prin acestea să explice și mai bine responsabilitatea tinerelor generații față de generațiile viitoare.

Sfânta Liturghie, prezidată de către pr. Benone Farcaș, rectorul institutului, și celebrată la ora 12.00, a marcat momentul de cugetare și regăsire al tinerilor cu Tatăl Creator.

În a treia parte a seminarului, participanții au avut ocazia de al asculta pe prof. dr. Constantin Milică - specialist în protecția mediului înconjurător din cadrul Universității de Agronomie, Iași, care a făcut cunoscută situația actuală a raportului omului cu natura - consecințele dezastruoase ale fenomenelor naturii, datorate acțiunilor umane care au "schilodit" mediul înconjurător din prea plinul dorinței de consum nejustificat. Încălzirea globală, carența acută de apă, defrișarea acerbă, deșertificarea și explozia demografică sunt semne alarmante ale lipsei ecologiei umane - a simțului responsabilității generațiilor din trecutul apropiat și cele actuale față de generațiile viitoare și condițiile în care aceștia ar putea să se dezvolte.

Ultima parte a programului a constat în desfășurarea unor ateliere de lucru axate pe analiza unor texte fie din doctrina socială fie din domeniul științific, care au făcut referire la principalul obiectiv al seminarului, deja menționat, din prisma a trei principii morale: a vedea, a judeca, a acționa. A urmat mai apoi prezentarea în plen a discuțiilor avute în grup.

Evenimentul s-a încheiat cu un mini-recital de orgă și trompetă susținut de organistul Octav Bișoc și profesorul Eduard Mihăilă.

Prin programul oferit în cadrul acestui seminar de doctrină socială a Bisericii, organizatorii au dorit să-i determine pe universitari să fie conștienți în mod autentic de importanța pe care o au în conservarea mediului natural, să-i îndemne nu doar la intenții, ci și la decizii și acțiuni reale în acest sens. Sincere mulțumiri și recunoștință, în rugăciune și cânt, aducem lui Dumnezeu, mulțumiri organizatorilor, invitaților, gazdelor și participanților.

Violeta Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 februarie: Iași: Ziua Socială a Studentului, la a patra ediție


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat