Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bilanțuri și perspective într-un interviu luat cardinalului Braz de Aviz

De la Anul Vieții Consacrate la Jubileu

De Nicola Gori

De la Anul Vieții Consacrate la Jubileu. O trecere marcată de un cuvânt cheie: milostivire. Papa Francisc personal a fost cel care a sugerat această perspectivă pentru drumul viitor al tuturor consacraților și consacratelor din lume. Revelează asta cardinalul João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. În acest interviu acordat ziarului nostru cardinalul brazilian trasează un bilanț și indică orizonturile din acest an care se încheie cu liturghia celebrată de pontif în "Sfântul Petru" în seara zilei de 2 februarie 2016, sărbătoarea liturgică a Prezentării Domnului.

Au fost obținute obiectivele pe care și le propunea Anul Vieții Consacrate?

Am un sentiment foarte profund de recunoștință față de Dumnezeu și față de Papa Francisc pentru acest An. A fost pentru noi ca o atingere de har și a relansat speranța. Ne-a făcut să privim în mod pozitiv la viața consacrată precum și la problemele care există: și este vorba despre problemele reale, cum ar fi îmbătrânirea sau lipsa de vocații în unele continente. Am redescoperit că în fond există o vocație specială care este parte integrantă a Bisericii. Nu este un adaos, nu este ceva temporar care urmează să se termine, ci este un dar al lui Dumnezeu oferit comunității. Încă de la începuturi a fost mereu așa; și suntem siguri că Dumnezeu va continua să cheme și în atâtea forme noi. Acest sentiment profund de recunoștință și de speranță este foarte important.

Care au fost momentele cele mai semnificative?

În acest an am avut oportunitatea de a ieși din simpla cazuistică juridică supusă examinării dicasterului și de a merge în întâmpinarea vieții consacrate din toată lumea. Cu arhiepiscopul secretar am făcut multe călătorii în cele cinci continente, întâlnind peste 300.000 de consacrați. Am descoperit lucruri minunate. Nu că nu ne așteptam la ele; dar nu știam exact cum trăiesc în concret vocația lor consacrații. Amintesc și frumusețea întâlnirilor mondiale pe care le-am celebrat la Roma. Ne-am confruntat cu experiențele religioase din alte confesiuni creștine și cu tinerii consacrați, apoi cu formatorii și noile lor exigențe. În aceste zile am celebrat ultimul simpozion al anului, la care au participat peste patru mii de persoane care aparțin la toate vocațiile și formele de viață consacrată. Aș vrea să adaug că acest an ne-a dat certitudinea unui drum foarte concret care aruncă lumini asupra formării, asupra vieții comunitare, asupra autorității.

Acum când anul se încheie este timpul de a privi la viitor. Ce dezvoltări ulterioare va putea avea această experiență?

În timpul unei audiențe private pe care eu și secretarul dicasterului am avut-o cu Papa Francisc ne-a fost dat răspunsul. Pontiful ne-a amintit de frumoasa împrejurare a încheierii Anului Vieții Consacrate care are loc în cadrul Anului Sfânt al Milostivirii. Am interpretat asta ca o indicație: adică să mergem spre milostivire, aceea care vine de la Dumnezeu, aceea pe care o înțelegem prin experiența lui Dumnezeu.

Ce înseamnă în concret?

Înseamnă că trebuie să fim atenți: în viața consacrată milostivirea lui Dumnezeu trebuie să ajungă la persoane. Deja este așa în atâtea situații, deoarece consacrații lucrează în diferite locuri ale Bisericii, și în cele mai dificile și importante, cum ar fi educația, sănătatea, operele sociale. Dar ajung să trăiască și pe atâtea frontiere unde nu este permis nici măcar să se arate în exterior un semn creștin. Aceste lucruri accentuează drumul spre milostivire. Privim cu speranță la ceea ce se întâmplă în viața consacrată în unele continente, ca Asia. De exemplu, Vietnamul este țara unde este cel mai mare număr de vocații. În Coreea sunt o sută de mii de botezați pe an. Asta arată că există prezențe profunde, sensibilități importante pentru viața consacrată pe care trebuie să le însoțim. Africa are alte potențialități. Există încă multe culturi care trebuie să fie iluminate de creștinism și situații care trebuie să fie schimbate, dar se poate face asta numai printr-o mărturie puternică de viață creștină. Africa este o speranță foarte mare pentru vocații și pentru reînnoirea societății. În acest sens trebuie să lucrăm cu africanii. Și în America Latină se observă încă o mișcare vocațională, chiar dacă este tot mai prezentă secularizarea. Vrem ca pentru viitor dicasterul să nu fie numai ceea ce însoțește în dificultăți ci în toată viața, mai ales susținând ceea ce este necesar.

În ce mod îi interpelează Jubileul pe consacrați?

În locurile în care am fost am văzut că Anul Milostivirii este trăit ca un apel la reechilibrarea raportului nostru cu Dumnezeu. El este judecător, dar este judecător de milostivire. Această definiție exprimă identitatea profundă a lui Dumnezeu. Și noi trebuie s-o transformăm în conștiință personală și comunitară. Faptul că Dumnezeu folosește milostivire cu noi comportă faptul că și noi suntem chemați să fim milostivire pentru alții. În acest sens, raporturile noastre cu alții schimbă mult.

La ce punct este revizuirea documentului "Mutuae relationes" despre raporturile dintre episcopi și călugări?

Am făcut o consultare și lucrăm împreună cu Uniunea Superiorilor Majori și cu Uniunea Internațională a Superioarelor Majore. Este vorba despre o colaborare foarte rodnică. Papa a definit cele două principii centrale asupra cărora trebuie lucrat: spiritualitatea de comuniune și co-existențialitatea dimensiunii ierarhice și a celei carismatice. Cred că trebuie să se vadă relația dintre ierarhie și carisme în sensul comuniunii. De fapt, în spiritualitatea comuniunii relațiile se completează și devin adevărate, pozitive. Și astfel se depășesc dificultățile de raport. Al doilea principiu este cel de a repune în lumină co-esențialitatea dimensiunii ierarhice și a celei carismatice, pentru că aceste două dimensiuni provin de la începuturile Bisericii. Duhul Sfânt care vorbește și într-o dimensiune și în cealaltă nu se contrazice. Acest lucru are consecințe practice, ca nevoia de a recupera raporturi adevărate în adevăr, în milostivire și în libertate. Trebuie să regăsim această maturitate pentru binele Bisericii. Asta înseamnă că trebuie să ne angajăm mult mai mult în drumul de comuniune între toate institutele și între institute și Bisericile locale.

Vorbind despre comuniune, există o sensibilitate ecumenică în consacrați?

Desigur. Și este foarte mare: aș spune că de acum este un factor dobândit. Sunt puține cazurile în care nu se simte această sensibilitate. În general, în viața consacrată nu există numai dimensiunea ecumenică, ci este alimentată și cea a dialogului interreligios. Cu globalizarea am venit în contact cu vechile culturi și cu marile tradiții religioase. Consacrații au primit apelul lansat de Papa Francisc să ne cunoaștem mai mult, să ne iubim mai mult, să construim împreună pacea, pentru că toți cei care lucrează pentru Dumnezeu lucrează pentru valorile umane. Există și raportul necesar cu aceia care în cultura actuală nu simt dimensiunea credinței. Nu putem spune că sunt vinovați: sunt frați și surori cu care trebuie să se parcurgă un drum comun. Viziunea Bisericii este mereu deschisă și consacrații o sprijină și încearcă s-o întrupeze.

Care este angajarea consacraților ca răspuns la gravele urgențe sociale din timpul nostru, ca aceea a refugiaților?

Răspund cu un exemplu. Am fost în biserica romană din Traspontina pentru a cincizecea aniversare a Uniunii Internaționale a Superioarelor Majore. La sfârșitul celebrării, au fost prezentate două comunități compuse de zece surori. Fiecare dintre ele aparținea unei congregații și unei culturi diferite. Au mers în Sicilia pentru a fi aproape de refugiați. Acestea sunt inițiative care se înmulțesc, în semnul inter-congregaționalității și al internaționalității. La Roma există multe proiecte apărute după apelul lui Francisc în favoarea refugiaților. Papa invită societatea la dialog, să înțeleagă anumite situații și să ia asupra sa pe săraci. Consacrații răspund cu entuziasm la acest apel.

Poate să fie interpretată astfel chemarea la milostivire?

În raporturile intraecleziale uneori reiese o atitudine prin care se cere ceva de la celălalt. În schimb se merge împreună mult mai mult respectându-l pe celălalt și deschizându-te spre celălalt. Acest lucru este fundamental. Consacrații n-ar merge în misiune în locurile cele mai dificile dacă n-ar trăi milostivirea. La Crăciun am fost într-o misiune din Dombe, în dieceza din Chimoio, în Mozambic. Eram însoțit de trei surori care lucrează cu mine. Am văzut cum Evanghelia este importantă acolo. Această misiune, care are șaizeci de ani, a fost distrusă de războii, dar apoi a fost redeschisă. Într-un context cultural unde încă se vând femeile și copiii, unde este comerțul cu organe și vrăjitorul comandă viața și moartea, Evanghelia este lumină. Și populația înțelege asta. Aceasta este milostivirea pe care am constatat-o. În ziua de Crăciun a venit la misiune trupușorul unei fetițe de doi ani căreia i-au luat inima, capul și mâinile: probabil pentru a alimenta traficul de organe, sau pentru că a spus cineva că trebuia să se facă așa. Acest lucru ne-a lovit într-un mod așa de puternic încât am înțeles cu adevărat câtă nevoie este de Evanghelie și de consacrați care să arate lumina lui Dumnezeu.

Care sunt noutățile documentului dicasterului "Identitatea și misiunea fratelui călugăr în Biserică" prezentat în decembrie?

Acest document a arăta cum consacrarea masculină nu este în raport cu preoția ministerială. În trecut, congregațiile s-au concentrat mult asupra acestui raport, așa încât vocația în viața consacrată masculină era aceea a preotului. Nu este așa. Preotul este o vocație ministerială, dar consacrarea masculină este bazată pe alegerea pe care Dumnezeu o face cu privire la persoană pentru viața consacrată în cele trei voturi. Este în mod esențial o viață fraternă și de comuniune. Este nevoie să ne întoarcem la această dimensiune a fraternității. Primim multe răspunsuri de la frați care nu se mai simt ca persoane de categoria a doua. Acesta va fi un motiv pentru atâtea alte consacrări.

(După L'Osservatore Romano, 3 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat