Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către China lui Xi Jinping: Înțelepciunea voastră folosește lumii

De Gianni Valente

Papa Francisc trimite un mesaj Chinei lui Xi Jinping. Un mesaj puternic și clar. Un mesaj de prietenie. Le recomandă chinezilor să rămână senini, să nutrească încredere în propria mare istorie, fără să se auto-biciuiască datorită tragediilor din trecut. Le repetă că lumea așteaptă contribuția lor de înțelepciune și de civilizație. Episcopul de Roma se bazează pe posibilitatea ca raporturile dintre Republica Populară Chineză și restul comunității internaționale să contribuie la desenarea unui viitor de pace. Însă fără a repeta Yalta în afara logicilor celui care gândește lumea ca un tort care trebuie împărțit între puternici.

"Mesajul" papei Francisc adresat leadership-ului și poporului chinez este încredințat unui interviu publicat în Asia Times, cotidian online în engleză, cu bază la Hong Kong și proprietatea israeliano-americană, foarte urmărit de toate cancelariile și diplomațiile asiatice. Cel care pune întrebări Succesorului lui Petru este studiosul și analistul Francesco Sisci, locuitor al Beijingului prin adopție, Senior Researcher de studii europene la Renmin University of China. Sisci declară în introducere "mission" specifică a interviului. Preavertizează că n-a voit în mod intenționat să-l interogheze pe papa despre chestiunea crucială a raporturilor dintre China populară, Biserica Catolică și Sfântul Scaun, nici să pună întrebări despre chestiuni strict politice. În schimb îl interesa să-l interpeleze pe papa despre "chestiunile de fond" care ating pe chinezi în cotidianul lor: ruperea raporturilor familiale tradiționale, dificultatea de a înțelege și de a se face înțeleși de restul lumii, sentimentele de vinovăție pentru experiențe din trecut - cum ar fi Revoluția Culturală - și alegerile mai recente, ca "politica unicului copil", astăzi în lichidare.

Încă de la incipit-ul interviului, episcopul de Roma declară marea sa "admirație" față de China, față de poporul său și față de civilizația sa: "Pentru mine", îi destăinuiește intervievatorului, "China a fost mereu un punct de referință de măreție. O mare țară, dar mai mult decât o țară, o mare cultură, cu o înțelepciune inepuizabilă". O admirație percepută de Bergoglio încă de tânăr, comparată cu aceea a lui Matteo Ricci, iezuitul primit de chinezi ca un înțelept împărțitor de știință și înțelepciune la începutul secolului al XVII-lea. "Ricci", explică papa, "ne învață că este necesară să intrăm în dialog cu China, pentru că ea este o acumulare de înțelepciune și de istorie. Este o țară binecuvântată de multe lucruri. Și Biserica Catolică, ce are printre îndatoririle sale să respecte toate civilizațiile, în fața acestei civilizații, eu aș vrea să spun că are îndatorirea de a-i rezerva un respect cu «R» majusculă", adaugă papa, în unica scurtă referință la relația dintre China și comunitatea eclezială. Bergoglio citează și pe celălalt iezuit-artist Giuseppe Castiglione, prieten al Chinei, și amintește emoția trăită în timp ce urma să intre în spațiul aerian chinez, în timpul zborului Roma-Seoul, în august 2014. Apoi, solicitat de întrebări, tratează chestiunea delicată a fricilor provocate de ascensiunea economico-geopolitică a Chinei populare: "Frica nu este niciodată o bună sfătuitoare", afirmă Bergoglio, ca și cum ar vrea să exorcizeze prevestirile devastatoare ale viitoarelor conflicte dintre China și alte superputeri globale. Conform papei Francisc, nu trebuie să ne temem și nici să pregătim vreo "provocare", dat fiind faptul că fiecare "are înlăuntrul său capacitatea de a găsi căi de coexistență, de respect și de admirație reciprocă". Conform papei iezuit, înțelepciunea, cultura și competențele tehnice chineze "nu pot să rămână închise într-o țară: ele tind să se extindă, să se răspândească, să comunice". Însă acest lucru trebuie văzut ca o contribuție de bogăție care trebuie primită și nu ca un pericol.

A nu face ca la Yalta

Mecanisme de autoapărare și accente agresive pot să dezlănțuie noi războaie, recunoaște papa Francisc. El la rândul său speră într-o Chină care să poată oferi o contribuție tot mai relevantă consolidării echilibrelor de pace. "Lumea occidentală, lumea orientală și China, toți au capacitatea de a menține echilibrul păcii și forța de a face asta. Noi trebuie să găsim calea. Mereu prin dialog, nu există altă cale". Calea responsabilităților împărtășite sugerată de papa nu este aceea a împărțirii intereselor și a zonelor de influență, pe baza raporturilor de forță: "Asta", subliniază papa Francisc, cu o referință istorică deosebit de elocventă "e ceea ce s-a întâmplat la Yalta, și noi am văzut rezultatele". Perspectiva de la Yalta era aceea de "a împărți tortul". Dar a împărți tortul, ca la Yalta, "înseamnă a împărți omenirea și cultura în bucăți mici. Și cultura și omenirea nu pot să fie împărțite în bucăți mici", repetă Francisc cu imagini insistente. Dimpotrivă, în asumarea comună de responsabilități împărtășite, "tortul rămâne întreg și se merge împreună. Împreună. Tortul aparține tuturor, este omenire, cultură... și fiecare exercită o influență care contribuie la binele comun al tuturor". Perspectiva sugerată de Papa este multipolară, nu bipolară.

A ne reconcilia cu noi înșine. Fără masochisme. Dar asupra prezentului și asupra viitorului Chinei - notează intervievatorul într-unul dintre pasajele cele mai intense ale colocviului - apasă răni, sentimente de vinovăție colective și experiențe traumatice, de la delirurile Revoluției Culturale până la nefericita politică demografică a "copilului unic", de puțin timp renegată. În răspunsuri, papa Francisc nu se năpustește asupra nenorocirilor din istorie și asupra cărărilor greșite parcurse în trecut de fostul Imperiu Albastru. Recunoaște că în China, cu politica demografică din ultimele decenii, "piramida s-a inversat": un copil va trebui să ducă povara socială a tatălui său, a mamei sale și a bunicilor săi și bunicilor sale. "Și acest lucru este istovitor, dezorientează. Nu este calea naturală". Însă Bergoglio subliniază și că îmbătrânirea populației care amenință China, în alte locuri apare deja realizată. În fața artrozelor "bunicii Europa", cu țări - ca Italia - creșterea demografică la zero ("La Roma, dacă mergi pe drum, se văd puțini copii", notează en passant papa Francisc). Oricum, poporul chinez încă nu apare concentrat asupra sieși pentru papa Francisc. El îl vede în drum pentru "a face viitorul său" și asta - spune papa - acum reprezintă "măreția sa. Merge, ca toate popoarele, prin lumini și umbre". Dar merge, este în mișcare, ca apa fluviului "care este sănătoasă deoarece curge", în timp ce "apa stătută devine mlaștină". Numai dacă poporul chinez continuă să meargă, poate să recunoască drumurile greșite parcurse în trecut: însă, conform papei Francisc, trebuie evitat să se lase strivit de sentimentele de vinovăție, ajungând să disprețuiască propria istorie. Episcopul de Roma dă sfatul său: "Aș vrea să-i spun poporului chinez: nu fi amar, ci fii în pace cu drumul tău, chiar dacă ai făcut greșeli". Conform papei, niciodată nu trebuie urâtă propria istorie ca un lucru "rău". Fiecare popor "trebuie să fie reconciliat cu istoria sa" și acest lucru poate mări "maturitatea", tocmai evitând auto-biciuirile și auto-condamnările: "Este sănătos pentru o persoană să aibă milostivire față de ea însăși. A nu fi sadic sau masochist... Aș spune același lucru pentru un popor: este sănătos pentru un popor să fie milostiv cu sine însuși", spune papa Francisc, răspunzând la întrebarea în care Sisci a făcut aluzie și la Anul Sfânt al Milostivirii.

"Milostivirea față de ei înșiși" este sugestia pe care papa Francisc o oferă poporului chinez și liderilor săi prin intermediul interviului. Trebuie evitate reproșurile autodistructive. Astfel tocmai o atitudine generoasă și față de ei înșiși poate ajuta să rezolve urgențele grave din prezent și să înfrunte necunoscutele periculoase din viitor. Și în China - sugerează papa Francisc - desfacerea nodurilor și repornirea după timpuri de criză nu trece prin omologarea cu modele importante, ci este asigurată numai de redescoperirea cordială a propriei istorii și a propriei înțelepciuni antice: "China - remarcă Bergoglio - are chiar în propria istorie resursele pentru a ieși din propriile suferințe". Trebuie "primită realitatea așa cum vine", cu "realism sănătos". Și tocmai "tensiunea bipolară" între problemele din prezent și propria înțelepciune și creativitate antică aduce roade. "Cred", spune papa Francisc, "că marea bogăție a Chinei constă astăzi în a privi la viitor dintr-un prezent care este susținut de amintirea trecutului său cultural". Și această bogăție se poate evidenția și poate facilita prezentul "tocmai grație dialogului cu celelalte realități din lume". Dialogul - remarcă papa - "nu înseamnă că mă predau". În raporturile dintre diferite țări trebuie evitat pericolul de "impuneri oculte", sau de "colonizări culturale".

În linie cu lungimea de undă a întregii conversații și la invitația intervievatorului, papa conclude interviul său geopolitic adresând președintelui Xi Jinping urările pentru apropiatul început de an chinezesc, îl salută pe lider și pe toți chinezii, exprimând auspiciul ca să nu piardă niciodată "conștiința istorică de a fi un mare popor, cu o mare istorie de înțelepciune și care are mult de oferit lumii. Lumea privește la această mare înțelepciune a voastră. Pentru a favoriza și îngrijirea casei noastre comune și a tuturor popoarelor".

(După Vatican Insider, 2 februarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat