Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dureghello: "Papa, un mare cu emoții egale cu ale mele"

De Alain Elkann

Ruth Dureghello, dumneavoastră sunteți președinte al comunității ebraice din Roma: duminica trecută, în fața Papei Francisc, a rabinului șef Disegni și a comunității ebraice din Roma reunită în templul major pentru a-l primi pe Pontif, dumneavoastră ați spus: "Cu această vizită, evreii și catolicii lansează astăzi un mesaj nouă cu privire la tragediile care au umplut recent cronicile. Credința nu generează ură, nu varsă sânge, cheamă la dialog".

"Da, acesta este unul dintre textele fundamentale din discursul meu. Mesajul religiilor trebuie să fie conștient că numele lui Dumnezeu nu poate fi invocat pentru a ucide sau pentru a distruge, așa cum prea adesea se întâmplă astăzi, ci trebuie să inspire un parcurs de cunoaștere, de dialog și de respect comun".

Dumneavoastră v-ați prezentat cu multă eleganță și cu o pălărie și sunteți prima femeie din istorie care este președinte al comunității ebraice din Roma și care urcați pe "tev?", altarul, pentru a vorbi comunității: cum v-ați simțit în acea împrejurare?

"Eram foarte emoționată dar și mândră că reprezint comunitatea mea. Când trebuie reprezentată o comunitate ca a noastră, trebuie făcut maximul și în îmbrăcămintea mea voiam să arăt un moment de orgoliu: era important ca să fie reafirmate anumite trăsături care caracterizează comunitatea bimilenară din Roma".

Câți evrei fac parte din comunitate la Roma?

"Puțin peste 13 mii de persoane. Circa jumătate dintre evreii italieni. Trebuia să subliniez că această comunitate romană este o comunitate nu numai activă și vie, ci și foarte legată de Israel și conștientă de importanța păcii și a siguranței în Israel în aceste momente teribile. Chiar în timp ce Papa vizita sinagoga din Roma și ne ocupam de ceremonie, o femeie în Israel a fost înjunghiată în casă în fața fiului: o altă știre oribilă".

Fie dumneavoastră fie Pontiful ați exprimat conceptul că a fi antisioniști este forma cea mai modernă de antisemitism.

"Da, așa este și există mult antisemitism. Este un fenomen crescând în toată Europa și există semnale teribile și în Italia, îndeosebi pe web. Însă, slavă cerului autoritățile competente din Italia știu să tuteleze bine comunitățile ebraice și sunt active în urmărirea acestor manifestări de ură teribile și nejustificate.

A fi femeie în mijlocul atâtor autorități, rabini și preoți, ce senzație ați avut?

"Desigur era un moment important și m-am simțit apreciată. Lucrul cel mai frumos era să am în jur oameni care au împărtășit și au susținut ceea ce spuneam. A fi femeie este motiv de îmbogățire. Spun asta un pic glumind, dar când eram mică mă defineam un băiețoi".

Ce ați simțit să stați lângă Papa?

"Este o figură impunătoare, dar oricum este un om și am voit să-mi imaginez că am aproape o persoană cu emoții ca ale mele. Am vorbit senin. I-am povestit istoria deportării, aici la ghetoul din Roma, și el a întâlnit câțiva dintre răniții terorismului palestinian din 9 octombrie 1982. Papa era doritor și să salute și să cunoască persoanele. Întâlnirea noastră a fost în afara schemelor și a ceremonialurilor".

Ați vorbit despre preocupările dumneavoastră comune?

"Preocuparea generală cu privire la lume, dar apoi discursurile noastre au fost cele care au vorbit în locul nostru".

Francisc este al treilea Papă care vizitează sinagoga, înaintea lui Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. Se poate spune că a devenit o cutumă?

"A spus asta rabinul Disegni: în tradiția ebraică, atunci când un gest se repetă mai mult de trei ori, devine o «chazaqa», o cutumă stabilă".

Cum trăiți viața dumneavoastră de președinte al comunității ebraice din Roma, nou-aleasă de șase luni?

"Viața s-a schimbat, angajarea este de așa natură încât a devenit o parte foarte mare din timpul meu. Desigur, există o familie care trebuie ținută vie și îngrijită și rolul meu cel mai important rămâne acela de soție și de mamă a celor doi copii ai mei. Roma este o comunitate angajantă, pentru că desfășurăm multe activități pentru educație, prin școli, pentru spitalul israelit, pentru ajutorul dat celor nevoiași și apoi pentru foarte multele activități culturale. Sunt convinsă că modul cel mai bun de a învinge prejudecata este de a face cunoscut ebraismul și mai ales ce au însemnat și înseamnă evreii romani în istoria acestui oraș".

(După Vatican Insider, 24 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat