Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

China, episcopul clandestin povestește: "Și noi celebrăm Jubileul"

De Gianni Valente

La Qiqihar, Jubileul Milostivirii merge înainte cu succes. "De când am deschis Poarta Sfântă, o mulțime de credincioși au trecut prin ea. Au experimentat milostivirea lui Dumnezeu și s-au reconciliat cu El". Așa povestește episcopul chinez Iosif Wei Jingyi, care conduce dieceza catolică din acel oraș, în provincia din nord-est Heilongjiang. "Și atâția creștini de alte denominațiuni - adaugă Wei - au trecut prin Poarta Sfântă împreună cu noi pentru a experimenta milostivirea lui Dumnezeu. Dacă privim înainte, drumul Bisericii din China va putea deveni plin de speranță. Pentru aceasta, eu mă rog cu toată inima ca să vină în curând ziua în care Sfântul Scaun și guvernul chinez vor putea ajunge la un acord și să vindece rănile trecutului".

Cererea lui Wei

Wei este un episcop așa-numit "clandestin": nu aderă la organismele și la metodele folosite de politica religioasă a Pechinului, iar guvernul chinez nu recunoaște funcția sa episcopală. De trei ori, încă din prim ani 1990, a petrecut lungi perioade de detenție și libertate condiționată. Acum lucrurile sunt diferite, aparatele îl "lasă în pace" și chiar încep să aprecieze operele sale de caritate printre cei săraci și printre cei bolnavi. El a aflat că în Miercurea Cenușii, papa Francisc va conferi un mandat special "Misionarilor Milostivirii": 800 de preoți răspândiți în toată lumea vor primi facultatea de a spovedi și de a ierta toate păcatele grave, sancționate cu pedepsele canonice mai grele (inclusiv excomunicarea) și a căror dezlegare este de obicei "rezervată" Scaunului Apostolic. Din păcate, printre "Misionarii" așteptați în Urbe pentru a primi mandatul nu figurează niciun preot chinez. "Datorită situației deosebite a Bisericii din China - explică episcopul de Qiqihar - astăzi n-ar fi ușor să se trimită persoane la Roma pentru a primi mandatul de Misionari ai Milostivirii". "Dar probabil - își imaginează Wei, cu intuiția sa de păstor - s-ar putea găsi alte căi pentru a nu-i exclude pe catolicii chinezi de la acest dar prețios de care trebuie profitat în Anul Jubiliar: s-ar putea extinde și la episcopii chinezi în comuniune cu Papa facultățile de a dezlega de toate păcatele mai grave, rezervate iertării Scaunului Apostolic. Ar fi și un frumos gest de încredere față de noi".

"Efectul Anul Sfânt"

Știri surprinzătoare despre "efectul - Anul Sfânt" asupra comunităților chineze merg de la o dieceză la alta. De la Hebei la Guangzhou, de la Jilin la Taiyuan, s-au deschis pretutindeni sute de porți ale milostivirii, cu liturghii la care adesea au luat parte zeci de mii de credincioși. Între timp, grupuri de episcopi răspândesc scrisori pastorale pentru a relansa cuvintele Papei Francisc despre milostivire. În timp ce la Xian funcționează în ritm deplin "mesele milostivirii" deschise pentru cei săraci, atrăgând atenția mass-mediei naționale. La Tianjin, în catedrala "Sfântul Iosif", primii care au trecut prin poarta sfântă au fost cei 641 de "noi" catolici, aproape toți adulți, care au primit botezul în anul anterior.

În relatările chineze ale Jubileului Milostivirii reies condiția și viața obișnuită a catolicității chineze, de obicei înlăturate în reportajele concentrate asupra politicii religioase a Pechinului. "Alergarea" credincioșilor spre Porțile Milostivirii și spre confesionale exprimă și dorința de iertare și reconciliere care marchează comunități sfâșiate timp de decenii de presiunea politicii religioase guvernamentale. Catolici "clandestini" și catolici "oficiali" (cei care ascultă de procedurile și de inputurile impuse lor de guvern) văd în Anul Milostivirii un drum de vindecare la îndemâna tuturor, pentru a depăși conflictele intraecleziale din trecut și a vindeca orice diviziune între frați. Inclusiv cei șapte episcopi loviți de pedepsele canonice pentru că au acceptat consacrarea episcopală fără consimțământul Papei și al Scaunului Apostolic.

Între timp, și marea parte a așa-numiților "clandestini" speră să vadă în curând roadele așteptate din confruntarea redemarată dintre Sfântul Scaun și guvernul chinez. "Ne rugăm mereu - explică episcopul Iosif Han Zhihai, episcopul de Lanzhou, «clandestin» și el - ca această confruntare să ducă repede la un acord. Numai cu o bună colaborare vom putea găsi soluții, pas după pas, la problemele încă nerezolvate. Pentru aceasta noi nu trebuie să dăm impresia că evanghelizarea noastră are de-a face cu agenda celor care visează să vadă prăbușindu-se guvernul comunist". Îi face ecou părintele Petru Cui, de la Sanctuarul din Donglu: "Suntem fericiți - scrie pe account-ul său wechat - că cele două delegații lucrează pentru a ajunge la un acord între China și Vatican. Suntem sută la sută cu Papa, orice decizie va lua el cu privire la raporturile cu China".

(După Vatican Insider, 24 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat