Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Misiuni populare cu tema "Familia și milostivirea divină"

Răspunzând recomandărilor păstorului nostru, Excelența sa, Petru Gherghel, episcop de Iași, dar și așteptărilor poporului lui Dumnezeu, în perioada 18-24 ianuarie 2016, în Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești, județul Iași, au avut loc misiuni populare, cu tema: "Familia și milostivirea divină". Aceste misiuni au fost predicate cu har, pe înțeles și la obiect de pr. dr. Felician Tiba, cu scopul vădit ca familia să devină, sau să rămână ceea ce este în planul lui Dumnezeu.

Obișnuit, când se vorbește despre familie nu poate fi trecută cu vederea Nunta din Cana Galileei (cf. In 2,1-12), unde Isus a schimbat apa în vin. Unul dintre simbolurile vinului este și bucuria; iar unul dintre simbolurile cifrei șase sunt și zilele de lucru ale săptămânii. Duminica creștină ca și sabatul ebraic erau deja zile de bucurie. Isus, schimbând apa din cele șase vase de piatră, în vinul cel mai bun, a voit să umple de bucurie și zilele de lucru ale săptămânii, anticipând și prefigurând astfel veșnicia fericită a tuturor oamenilor care cred în el, a tuturor oamenilor care îl invită și îl primesc în viața și familiile lor, a tuturor oamenilor care îl iubesc pe el, dar iubesc și pe mama lui și frații lui.

Iată doar câteva din titlurile acestor predici de misiuni populare, prin care părintele misionar a voit să ni-l descopere pe Isus, care a venit în lume pentru a ne umple de bucurie toate zilele vieții noastre pământești și apoi veșnicia întreagă: Vocația de a fi "om"; Dumnezeu l-a creat pe om ca bărbat și femeie; Chemarea la a fi familie; Cristos și familia; Biserica și familia; Familia și provocările de astăzi; Familia și milostivirea divină.

Și iată și câteva din textele biblice pe care părintele misionar și-a fundamentat predicile: "Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el" (Gen 2,18); "De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup" (Gen 2,24; Mt 19,6);"Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l" (Gen 1,28); Luați seama, dar, în mintea voastră și nici unul să nu fie necredincios nevestei din tinerețea lui! Căci eu urăsc despărțirea în căsătorie, zice Domnul Dumnezeu" (Mal 2,15-16); "Bărbaților, iubiți-vă soțiile așa cum Cristos a iubit Biserica și s-a dat pe sine pentru ea." (Ef 5,25). "Bărbaților, iubiți-vă femeile și nu fiți aspri cu ele" (Col 3,19); "Femeilor, fiți supuse bărbaților voștri, așa cum se cuvine în Domnul" (Col 3,18); "Copii, ascultați de părinții voștri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului" (Col 3,20).

În sfârșit și câteva spicuiri din predicile părintelui misionar: Soții sunt egali în demnitate și totuși diferiți unul de altul. Diferențele au rolul de a-i apropia, nu de a-i pune în competiție. Soțul și soția pentru că nu sunt perfecți, ei se completează unul pe altul. Dragostea și unitatea dintre soți trebuie să reflecte dragostea și unitatea din Sfânta Treime. Curat până la altar și fidel până la mormânt. Soții trebuie să-și împlinească cu responsabilitate misiunea încredințată. Iubirea dintre soți se arată și prin sudoarea frunții. Să fim sinceri și corecți față de Dumnezeu. Să primim cu dragoste copiii pe care ni-i dă Dumnezeu și să-i creștem în iubirea lui. Să nu dorim să ne răzbunăm pe cei care ne fac rău. Să știm să iertăm pe cei care greșesc față de noi. Să învățăm că nu prin forțele proprii vom fi biruitori, ci prin Acela care ne întărește. Să fim convinși că în viață vom reuși numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Să purtăm pe aproapele la Isus prin exemplul nostru. Să trăim credința cu prețul oricărei jertfe. Să fim pregătiți în orice moment pentru întâlnirea finală cu Isus. Soții care nu se iubesc prezintă lumii o imagine falsă despre Cristos și Biserică. După o căsătorie în credință ne așteaptă o nuntă veșnic fericită în ceruri.

Părintele misionar Felician Tiba a reușit la Tomești două lucruri: să-i îndrăgostească pe oameni de Cristos, dar să-i îndrăgostească și de el. Toți, după ce i-au cântat Domnului cu bucurie, s-au îndreptat și spre el și l-au felicitat, i-au cântat, l-au invitat în familiile lor și îl așteaptă să mai revină la Tomești. Mulțumim lui Dumnezeu, care prin pr. dr. Felician Tiba, inspirat de Duhul Sfânt și întărit de Domnul Cristos, a dăruit creștinilor catolici din Tomești zile de har și de înălțare sufletească.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-24 ianuarie: Tomești: Misiuni populare cu tema "Familia și milostivirea divină"


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat