Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la jubileul de 90 de ani

Se împlinesc, la 21 ianuarie 2016, 90 de ani de la înființarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în anul 1926, la Lugano, Elveția, în urma intuiției profetice a întemeietorului său, venerabilul Aurelio Bacciarini, episcop de Ticino. Acest institut secular feminin, născut pentru evanghelizare, are ca moto "A sluji pe Cristos și Biserica". În România prima comunitate a fost înființată în Ardeal în anul 1996, iar în Dieceza de Iași în anul 2000. După 20 de ani în toată țara sunt 131 de membre, dintre care 103 au depus deja voturile evanghelice de sărăcie, castitate și ascultare, restul fiind aspirante, cu primul angajament, sau simpatizante.

*

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" s-a născut pentru evanghelizare, în anul 1926, la Lugano (Elveția), în urma intuiției profetice a întemeietorului său, venerabilul Aurelio Bacciarini, episcop de Ticino. A început cu două surori, Maria Motta și Margherita Dotta, alegând-o de patroană pe sfânta Tereza de Lisieux.

Consacrarea este trăită, străbătând calea "copilăriei spirituale", prin practicarea sfaturilor evanghelice, prin angajarea în muncă și dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică.

Prima directoare a fost sr. Maria Motta, care, împreună cu fondatorul, s-a îngrijit de formarea primelor surori. Prin consacrare, carisma fondatorului se transmite tuturor surorilor din institut, de "a sluji pe Cristos și Biserica" în lume.

În România, sub îndrumarea directoarei actuale, Maria-Teresa Candian, și a părintelui dominican Abelardo Lobato (veniți din Elveția) în anul 1996 s-a format primul grup de terezine în Ardeal.

În anul jubiliar 2000, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a primit și aprobat cu bucurie prezența acestui institut în Moldova.

Sămânța aruncată în brazdă a format în scurt timp noi grupuri: Iași, Bacău, Roman, Onești, Focșani, Huși, Suceava, Poiana Micului, Vatra-Dornei, Sagna, Burienești, Săbăoani.

Astăzi, după 20 de ani, în România sunt 131 de membre, dintre care 103 au depus deja voturile evanghelice de sărăcie, castitate și ascultare, restul fiind aspirante, cu primul angajament sau simpatizante.

Misiunea terezinelor este de a "asculta Glasul Domnului" și de a-i răspunde cu iubire, acolo unde se găsesc, prin întreaga lor viață.

Fondatorul, Mons. Aurelio Bacciarini, recomandă tuturor surorilor "să promoveze cu râvnă apostolică împărăția lui Isus în toate sufletele, în tot poporul diecezei. De aceea, persoanele care se consacră în lume, fiind sprijinite de o forță deosebită, sunt plasate în inima lumii, luptându-se corp la corp cu ea, pentru a planta în fiecare tranșee cucerită însemnele lui Isus Cristos și ale împărăției sale".

Terezinele se supun dorinței lui Isus Cristos pentru apostoli: "Dacă ați fi din lume..., dar nu sunteți din lume, ci eu v-am ales din lume..." (In 15,19). Ele își desfășoară activitatea în spitale, în școli, în Biserică, activând în Acțiunea Catolică, în Legio Maria sau la Grupul de Misionare "Inimă de Mamă".

Revista "Calea cea mică" a apărut cu nr. 1 în anul 2002, la Iași, cuprinzând conferințe tematice, ecouri din activitatea surorilor din toată țara sau din casa-mamă, din Lugano (Elveția), fotografii, scrieri ale sfintei Tereza, poezii etc. De la un ziar de patru pagini, a ajuns astăzi la o revista de 24 de pagini, total color.

În anul 2011, a fost lansat site-ul institutului, www.terezine.ro, având rubricile: Istoric, Fondatori, Constituții, Patroana noastră, Contact, Evenimente, Album foto, Terezine, Revista și Biblioteca. În anul 2015 a fost lansată și pagina Facebook www.facebook.com/terezine.ro.

Părintele Abelardo Lobato scria în revista "Calea cea mică" (nr. 4): "Surorile din România au religiozitate profundă, sunt docile, cu o viață spirituală de rugăciune și practica creștină. Institutul nostru oferă surorilor noastre o noua posibilitate, asemenea celei a sfântului Francisc din Assisi, care asculta indemnul lui Isus: "Mergi, zidește Biserica mea!"

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" este o companie de suflete lucrătoare pentru împărăția lui Dumnezeu, rugăciunea fiind prima forță care ne unește cu Sfânta Treime, cu sfânta Tereza, cu toți îngeri și nu în ultimul rând ne unește între noi, chiar dacă trăim în comunități diferite.

"Vocația voastră este de a sta în lume, asumându-i toate poverile și aspirațiile", a afirmat papa Benedict al XVI-lea, în mesajul său pentru Congresul Internațional al Institutelor Seculare, desfășurat la Asissi, în anul 2012, precizând: "În acest sens, identitatea voastră afirmă și un aspect important al misiunii voastre în Biserică: adică de a o ajuta să-și realizeze existența ei în lume", în lumina Conciliului Vatican II.

Providența a făcut ca în Anul Milostivirii, dar și al Persoanelor Consacrate, institutul nostru să-și sărbătorească cei 90 de ani de la semnarea actului de întemeiere.

Îi mulțumim Domnului pentru toate harurile primite în toți acești ani și îl rugăm să reverse binecuvântarea sa asupra directoarei noastre, Maria-Tereza, asupra preoților noștri spirituali și asupra tuturor terezinelor din România și Elveția. Mulțumim sfintei Tereza a Pruncului Isus pentru că, zi de zi, revarsă asupra noastră mii de petale de trandafiri, arătându-ne că numai "calea cea mică" și iubirea neobosită față de Isus ne conduce la mântuirea noastră și al celor din jurul nostru.

"Trebuie să semeni binele în jurul tău fără a te sinchisi dacă apare. A noastră este munca, al lui Isus este succesul". (Sfânta Tereza a Pruncului Isus)

Teodora Pantazi

*

Pentru a marca acest jubileu de 90 de ani ai institutului a oferit amănunte Maria Teresa Candian, directoarea institutului: "La 16 aprilie 2016, va fi un pelerinaj în România pentru a celebra împlinirea a 20 de ani de prezență a institutului în această țară".


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat