Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sesiunea ecumenică Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului

Semnele timpului reflectă astăzi un ecumenism al sângelui, un ecumenism spiritual al convertirii și al dialogului. Papa Francisc a descris ce au în comun credincioșii Bisericilor creștine, și anume milostivirea ecumenică. Un ecumenism al dialogului a avut loc marți, 19 ianuarie 2016, la Institutul Teologic Franciscan, în cadrul sesiunii ecumenice intitulată: "Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului" (cf. 1Pt 2,9), care reprezintă tematica de anul acesta pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor (18-25 ianuarie 2016). Sesiunea a fost organizată de către Centrul de cercetare ecumenică și de dialog interreligios "Pax et unitas", din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, în colaborare cu Facultatea de Teologie Pastorală, Facultatea de Filozofie "I. Duns Scotus", Academia istorico-juridică-teologică "Petru Tocănel" și cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Romanului și Bacăului.

Reflecții spirituale și ecumenice

Moderatorul sesiunii ecumenice, pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu, a adresat un salut de bun venit tuturor participanților și i-a prezentat pe cei care vor prezenta reflecțiile ecumenice. Un salut de prețuire a fost transmis și Înalt Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Primele reflecții ecumenice au avut un caracter eclezial-spiritual și au fost susținute de Protos. Andrei Ioniță (eclesiarh al catedralei arhiepiscopale "Sfânta Parascheva" din Roman), și de pr. Cristinel Fodor (decan și paroh al Parohiei Romano-Catolice "Sfântul Mihail" din Săbăoani).

În centrul reflecției ecumenice a fost pusă familia, despre care a vorbit protos. Andrei Ioniță. La chemarea sfântului apostol Petru, "să vestim faptele minunate ale Domnului", în decursul istoriei zbuciumate întotdeauna, unitatea creștinilor și pacea în primul rând au fost salvarea tuturor valorilor creștine, care trebuie apărate cu strășnicie, în contextul istoriei pe care o trăim, cu persecuția creștinilor și denigrarea familiei.

În fața provocărilor toți creștinii trebuie să fim uniți ca într-o familie și trebuie să fim neobosiți în protejarea creștinilor și a tuturor celor care se confruntă cu persecuția pentru credința lor. Cel mai recent raport a descoperit arată că persecuțiile anticreștine au atins un nou vârf în 2015. Țările cu cele mai grave persecuții în 2015 au fost: Nigeria, Coreea de Nord, Irak, Afganistan, Siria, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran și Libia.

Părintele Cristinel Fodor a prezentat tema dedicată pentru cea de a doua zi din octava de rugăciune pentru unitatea credinței, și anume: "Chemați să fim mesageri ai bucuriei".

Papa Francisc spunea că suntem o Biserică de supărați, suntem supărați unul pe altul și aceasta o transmitem și celor din jurul nostru și aceasta mai ales cu referință la preoți. Însă starea de supărare nu este a Domnului, tocmai de aceea tristețea duce la neunire. Evanghelia ar trebui să ne elibereze de toate neliniștile noastre, de tot ceea ce ne face lipsiți de unitate, de ceea ce ne ține departe unii creștini de alții.

Bucuria trebuie să fie haina creștinului, chipul comunității. Bucuria cea adevărată este aceea pe care o dă Mântuitorul. Părintele Cristinel Fodor a făcut referință la sfântul Petru care la început l-a renegat pe Isus, dar care după aceea a predicat faptele minunate ale Domnului.

Un îndemn adresat spre finalul prezentării a fost acela al lui Isus: "Cum m-a iubit pe mine Tatăl, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în dragostea mea. Dacă păziți poruncile mele, veți rămânea în dragostea mea, după cum și eu am păzit poruncile Tatălui meu, și rămân în dragostea lui. V-am spus aceste lucruri, pentru ca bucuria mea să rămână în voi și bucuria voastră să fie deplină" (Ioan 19,9-11). Această iubire reciprocă stă în inima noastră pentru unitate, și mai ales în această octavă de rugăciune.

În a doua parte, reflecțiile spirituale și ecumenice au fost susținute de dr. Dan Arvătescu (șef secție Chirurgie generală la Spitalul Municipal de Urgență - Roman) și de prof. Ovidiu Albert ("Colegiul Național Roman Vodă" - Roman), care au prezentat un ecumenism trăit și realizat în propria familie și în relațiile inter-confesionale. Dr. Dan Arvătescu își trăiește vocația de medic, încearcă să facă bine oamenii, atât trupește cât și spiritual. Domnia sa susține că putem face mult mai mult în realizarea unității creștinilor și că nu a simțit în viața sa nici o diferență în mediul urban între catolici și ortodocși; din experiența sa de chirurg, mărturisește că toți oamenii în interior sunt la fel. Unitatea credinței este o necesitate, în această lume desacralizată. Prof. Ovidiu Albert trăiește într-o familie mixtă, catolic-ortodoxă, și susține că în familia sa participă alternativ atât la Liturghia ortodoxă, cât și la cea catolică. Totodată este un mărturisitor al credinței în unitatea Bisericii. Ca istoric al religiei, a avut oportunitatea să studieze în mari centre de cercetare ecumenică. În Germania în mijlocul protestantismului a descoperit ortodoxia.

La expunerea tematicii au fost prezenți, preoți ortodocși, studenți, elevi, credincioși catolici și ortodocși. La sfârșitul reflecțiilor spirituale și ecumenice în capela Institutului Franciscan a avut loc un moment de rugăciune ecumenică, prezidată de pr. Maximilian Pal.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Roman: Sesiunea ecumenică Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat