Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Celebrarea deschiderii Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor a avut loc în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, luni, 18 ianuarie 2016, începând cu ora 17.00. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiindu-i părinți profesori din cadrul seminarului și din parohiile ieșene și reprezentantul ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, părintele profesor Ion Vicovan. Tema din acest an este "Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului" (1Pt 2,9).

Fiind o seminție aleasă, Biserica are vocația să dea mărturie lumii despre gloria și faptele minunate ale lui Dumnezeu, o chemarea care nu poate fi împlinită decât în virtutea adevărului și a iubirii. O comuniune autentică a credincioșilor este cea care transformă Biserica într-un sacrament al unității întregului neam omenesc, o adevărată lumină care să aducă liniște și pace în atâtea suflete rănite de dezbinare. Creștinilor le este încredințată o misiune nobilă, aceea de a demonstra faptul că reconcilierea este posibilă, în ciuda faptului că realitatea actuală ne prezintă un spectacol trist, dominat de suspiciuni și conflicte. Reconcilierea poate fi instaurată doar pe fundamentul iubirii fraterne, cea care poate să potolească setea de care suferă societatea noastră: sete de demnitate, de comuniune și de sfințenie.

În omilie, Mons. Benone Farcaș a atras atenția asupra faptului că darul unității nu ne este garantat în mod gratuit, ci se împlinește prin sacrificiu și prin convertire. Cartea Faptele Apostolilor ne prezintă o Biserică primară care nu era imună dezbinărilor, mereu întâmpinând provocări care puneau în pericol comuniunea creștinilor. Pentru a apăra comuniunea, fundamentul vieții Bisericii, creștinii au fost chemați să lupte împotriva diviziunilor, pe care au reușit să le depășească având speranța în Domnul. Dacă astăzi experimentăm separarea, nu trebuie să cădem în disperare, căci unitatea este posibilă dacă ne lăsăm ghidați de harul lui Cristos, medicamentul veritabil al naturii noastre fragile și pornim astfel în căutatea fratelui nostru.

Ecumenismul este un drum care cere convertirea inimilor, un drum de-a lungul căruia trebuie să învățăm că ceea ce îi diferențiază pe creștinii de astăzi nu reprezintă o piedică în calea unității și a comuniunii. De aceea să căutăm ca în aceste zile de rugăciune, să ne deschidem inimile dialogului, pentru ca în fiecare vorbă și faptă a noastră, să recunoaștem iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, unul și întreit.

Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat