Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

SCRISOARE PASTORALĂ

Actualitatea și urgența dialogului pentru unitatea creștinilor

"Ca toți să fie una"

Rugăciunea lui Cristos de la Cina cea de Taină, pentru cei pe care Tatăl i-a dat, rămâne ca un testament mereu valabil și, cu cât timpurile se îndepărtează de acel moment, ea devine mai urgentă și mai actuală. Ridicându-și ochii spre cer, a spus: "Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,19-22).

Biserica, păstrătoarea autorizată a cuvântului Domnului, n-a încetat să proclame această dorință a întemeietorului ei și nu trebuie să o uite, dacă vrea să fie fidelă mandatului încredințat.

Suferințele rupturilor și îndepărtărilor care s-au abătut asupra unicei Biserici întemeiate de Cristos apasă greu pe conștiința membrilor ei și uitarea sau neluarea în seamă a acestei rugăciuni și dorințe a Mântuitorului este o lezare de neînțeles față de voința sa și de planul său de iubire și de unitate.

Conciliul Vatican II, de la încheierea căruia s-au împlinit anul trecut 50 de ani, a reprezentat un nou și puternic apel din partea Duhului Sfânt la primirea și ascultarea rugăciunii Domnului - deschis cu atâta curaj și inspirație de "Papa cel Bun", sfântul Ioan al XXIII-lea, și dus la desăvârșire de fericitul Paul al VI-lea. Între marile preocupări pentru viața Bisericii din zilele noastre, părinții conciliari au analizat și elaborat un document special despre ecumenism cu denumirea Unitatis redintegratio, adică "Refacerea unității" între toți creștinii, cu referință la dorința și rugăciunea lui Cristos care a întemeiat o singură Biserică, declarând încă de la început că separarea și împărțirea "contrazice pe față voința lui Cristos și este un scandal pentru lume, constituind o piedică pentru cauza preasfântă a vestirii evangheliei la toată făptura" (UR 1).

Acest decret conciliar - în lumina învățăturii despre Biserică -, are în vedere dorința restabilirii unității între toți ucenicii lui Cristos și voiește să pună în fața tuturor credincioșilor catolici ajutoarele, căile și mijloacele prin care ei pot răspunde la această chemare și la acest har dumnezeiesc.

Decretul a devenit normă conciliară pentru toți și nimeni dintre cei care vor să se considere membri ai Bisericii Catolice nu poate să-l neglijeze, să-l uite, dacă vrea să nu uite rugăciunea lui Cristos și invitația sa la promovarea unității tuturor creștinilor într-o singură Biserică așa cum a voit și orânduit el.

La încheierea acestui document există o precizare clară și o invitație la comuniune, încredere și speranță în împlinirea rugăciunii lui Isus, "ca toți să fie una".

Conciliul dorește stăruitor ca inițiativele fiilor Bisericii Catolice să meargă mână în mână cu inițiativele fraților despărțiți, a tuturor celor de bunăvoință, fără a pune vreun obstacol în calea providenței și cu deschidere totală față de inspirațiile viitoare ale Duhului Sfânt.

Totodată, Conciliul declară că este conștient de faptul că năzuința sfântă de a-i împăca pe toți creștinii în unitatea Bisericii lui Cristos, una și unică, depășește puterile și capacitatea omului. De aceea, el își pune întreaga speranță în rugăciunea lui Cristos pentru Biserică, în iubirea Tatălui față de noi, în puterea Duhului Sfânt: "Iar speranța nu înșală pentru că iubirea lui Dumnezeu s-a revărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt care ne-a fost dat" (Rom 5,5).

Suntem fericiți și mângâiați că acest apel al Conciliului a găsit un larg ecou în inimile celorlalți papi de după Conciliu: sfântul Ioan Paul al II-lea, papa Benedict al XVI-lea și Sfântul Părinte papa Francisc, un păstor carismatic și plin de dinamism.

Luând în considerare această chemare și rugăciunea lui Isus de la ultima Cină, nenumărați membri ai Bisericii Catolice înțeleg să pună în aplicare capacitățile lor făcând vie dorința lui Isus, chemarea Conciliului Vatican II și urmând cu fidelitate exemplul papei Francisc, aplicând întocmai normele și directivele ecumenice, deschizându-și fiecare în felul său brațele spre o îmbrățișare fericită față de toți cei care cred în Cristos și știu că sunt membri ai aceleiași Biserici ca o casă și navă comună ce plutește pe valurile acestei vieți și înfruntă nenumărate cutremure și furtuni.

Apelul lui Isus și al Bisericii se îndreaptă spre toți membrii Bisericii sale, spre toți fiii și fiicele poporului lui Dumnezeu, dar, mai ales, aș dori să fac o referință la o categorie de persoane care anul acesta au fost invitate la o trăire cu totul specială în cadrul poporului lui Dumnezeu: membrii vieții consacrate, frați și surori care l-au ales pe Cristos drept mirele sufletului lor și s-au hotărât să rămână mereu alături de Cristos prin oferta voturilor lor, constituie pe lângă slujitorii altarelor o mare speranță și forță în noua evanghelizare și promovarea unității în Biserică și în lume. Vouă, persoanelor consacrate, vă spunea Sfântul Părinte la începutul Anului Vieții Consacrate: "Voi nu aveți doar de povestit și amintit o istorie glorioasă, ci o mare istorie de construit. Priviți la viitor în care Duhul vă proiectează pentru a face cu voi încă lucruri mari" (VC 110).

Mă bucur să vă amintesc, dragi persoane consacrate, că în această octavă sfântă de rugăciuni pentru unitatea creștinilor aveți o misiune specială de a-i susține pe păstorii Bisericii într-o muncă așa de vastă de evanghelizare și de promovare a unității între creștini și între oameni.

Sfântul Părinte vă amintea și încă vă spune: "A trăi prezentul cu pasiune înseamnă a deveni experți de comuniune", martori și artizani ai acelui "proiect de comuniune" care se află în vârful istoriei vieții omului, creat după chipul lui Dumnezeu. În Dumnezeu totul este iubire, unitate, armonie și fericire.

Așadar, Sfântul Părinte vrea să fiți femei și bărbați de comuniune, să vă faceți prezenți cu mult curaj acolo unde există diferențe și tensiuni și să fiți semn credibil al prezenței Duhului Sfânt care revarsă în inimi pasiunea pentru ca toți să fie una. Vă cere să trăiți mistica întâlnirii: capacitatea de simțire, de ascultare a celorlalte persoane, capacitatea de a căuta împreună drumul, metoda, lăsându-vă luminați de relația de iubire care există între cele trei persoane divine (cf. 1In. 4,8) ca model al oricărui raport interpersonal (cf. Francisc, TC I).

Dragi frați și surori, dragi persoane consacrate, ne bucurăm ca în zilele care urmează spre sfârșitul Anului Vieții Consacrate ce se va încheia la 2 februarie, în Săptămâna pentru Unitatea Creștinilor, să vă simțiți nu numai în calitate de creștini, ci în fruntea lor, uniți în rugăciune alături de păstorii de suflete, ca în lume să se creeze acel climat de apropiere între creștini și între Biserici și ca toți să se simtă una în Cristos și în Biserica sa.

Vă mulțumim din inimă și-l rugăm pe Isus, mirele tuturor sufletelor consacrate, să vă știe mereu aproape și fericite în marea misiune de a fi promotoarele unității și armoniei între cei care îl iubesc pe Dumnezeu.

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat