Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lucrările pregătitoare continuă însă consensul nu este unanim

În urcuș drumul marelui sinod panortodox
De Giovanni Zavatta

La 19 iunie 2016, duminica de Rusalii conform calendarului iulian, ar trebui să înceapă marele sinod (sau conciliu) panortodox, convocat în martie în urmă cu doi ani de primații Bisericilor locale reuniți la Istanbul la invitația patriarhului ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol. Condiționalul este obligatoriu, date fiind încetineala cu care înaintează lucrările pregătitoare, îndoielile exprimate de înalți reprezentanți ortodocși, dificultățile existente în relațiile dintre unele Biserici și, ultima în ordinea timpului, tensiunea politică crescândă dintre Rusia și Turcia. Situație care - afirmă agenția de știri ROMFEA - ar fi indus să se mute de la Istanbul la Geneva sediul adunării primaților prevăzută pentru 21 ianuarie 2016. Decizia ar fi fost luată chiar de Bartolomeu pentru ca toți să poată participa fără impedimente logistice sau ideologice în calea evenimentului.

"Afară de cazul în care circumstanțe neprevăzute să nu creeze piedică" în calea desfășurării sinodului, afirma comunicatul final al întâlnirii la Fanar din martie 2014. La ele a făcut referință explicită în urmă cu câteva zile mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei de Moscova: "Se prevedea să se folosească cei doi ani care urmau pentru a revizui, în anumite cazuri a rescrie mare parte dintre documentele conciliului. De fapt, multe dintre ele sunt deja vechi, fiind redactate în urmă cu treizeci de ani. Din păcate, această muncă de revizuire este făcută destul de lent. Dintre cele opt teme care trebuie prezentate la conciliu numai trei au fost completate în întregime până acum. Celelalte nu sunt gata. O temă de drept canonic așa de importantă cum este cea a proclamării autocefaliei a fost retrasă în mod neașteptat din agendă, în timp ce punctele esențiale ale documentului au fost de mult timp aprobate. Bisericile locale nu au aceeași opinie cu privire la regulamentul care ar trebui să conducă lucrările" și Comisia interortodoxă specială care s-a reunit în decembrie 2015 la Atena pentru a discuta tocmai despre aceasta a trebuit să-și întrerupă colocviile deoarece n-a fost posibil să se ajungă la un consens unanim. Prea multe, conform lui Hilarion, sunt chestiunile care rămân fără răspuns, așa încât să pună în discuție însăși desfășurarea sinodului: "Unele Biserici încă n-au rezolvat conflictele dintre ele și primatul Bisericii Ortodoxe din ținuturile cehe și ale Slovaciei n-a fost recunoscut ca atare de multe Biserici Ortodoxe, fără a vorbi despre situația politică mondială extrem de instabilă". Pentru aceasta, în materie de sinod, "este prea devreme pentru a vorbi despre o dată precisă", a spus mitropolitul.

În vederea adunării din 21 ianuarie 2016 și, mai în general, a sinodului panortodox, este pe moment în îndoială participarea Patriarhiei de Antiohia, care a întrerupt, și nu a mai restabilit-o, comuniunea euharistică cu Patriarhia de Ierusalim pentru chestiunea Qatarului (conform unui acord de principiu stipulat la Atena în iunie 2013, Qatarul este sub jurisdicția Antiohiei, dar Ierusalimul a creat acolo o dieceză provocând ruptura). Și chiar raporturile dintre Atena și Constantinopol n-ar fi idilice. Patriarhul Bartolomeu la rândul său nu încetează să susțină dialogul între multele suflete din lumea ortodoxă. Vede în "sfântul și marele conciliu al Bisericii Ortodoxe" un pariu care trebuie câștigat: "Este vorba - a scris el în mesajul trimis tinerilor de la Taizé reuniți la Valencia pentru întâlnirea europeană - despre un eveniment istoric în viața Bisericii noastre care se înrădăcinează în realitatea credinței noastre în Isus Cristos. Vă cerem să vă rugați pentru reușita acestui conciliu pentru ca, mărturisind vitalitatea Bisericii ortodoxe și unitatea membrilor săi, să poată acționa simultan pentru apropierea creștinilor și pentru unitatea lor regăsită. Temele care vor fi tratate ating cea mai profundă ființă creștină, interogând locul fiecăruia dintre noi ca actor al păcii și al dialogului".

(După L'Osservatore Romano, 14 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat