Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Eu, deținut, sunt aici pentru a mărturisi cum Milostivirea lui Dumnezeu a schimbat viața mea"

Publicăm intervenția lui Zhang Augustin Jianqing, deținut din închisoarea "Due Palazzi" din Padova, la prezentarea cărții-interviu a lui Tornielli luat papei Francisc "Numele lui Dumnezeu este Milostivire".

Bună ziua tuturor.

Mă numesc Zhang Augustin Jianqing, am 30 de ani și vin din China, mai precis din Zhe Jiang. Poate să pară straniu că un chinez poartă și numele de Augustin, dar mai târziu veți înțelege motivul.

Familia mea, de tradiție budistă, este o familie cu persoane bune care în viața lor mereu s-au comportat bine și au muncit atât în China cât și în Italia.

În anul 1997, la vârsta de 12 ani, am venit în Italia cu tatăl meu, mama mea era deja în Italia de doi ani.

Au trecut 18 ani din acel an 1997, dintre care cea mai mare parte i-am petrecut în închisoare, și acum sunt în închisoare.

Ajuns în Italia, am studiat câțiva ani, dar la școală mă plictiseam, astfel lipseam la ore, fugeam de la școală fără să știe părinții.

An după an deveneam tot mai rău, începeam să mă cert cu părinții mei pentru că nu-mi dădeau bani pentru a mă putea distra. La vârsta de 16 ani am inventat o poveste că mergeam să muncesc departe de locuința noastră pentru a putea sta afară noaptea. Adesea petreceam noaptea în discotecă, mă interesa numai să mă distrez și să mă simt puternic, astfel în puțin timp mi-am plăsmuit un caracter violent și superficial, mă interesa numai distracția, banii și fetele.

Am comis o gravă greșeală

Și astfel la vârsta de 19 ani am intrat în închisoare pentru a doua oară cu o condamnare de 20 de ani. Nu vorbeam și nu înțelegeam aproape nimic în italiană și, mai mult, în închisoarea din Belluno, unde am stat primii doi ani, eram singurul chinez. Eram plin de dificultăți, nu știam să cer ajutor în toate sensurile, eram disperat, singurul lucru care mă făcea să mă simt un pic mai bine era să iau pixul și să scriu familiei mele cerând scuze, scuze și iar scuze pentru toată durerea și toată tristețea pe care am provocat-o inimii lor, îndeosebi mamei mele, care în acea perioadă parcurgea în fiecare săptămână 700 de km pentru a mă vizita la închisoare. De fiecare dată când mă vedea plângea. A vedea acele lacrimi care curgeau în fața mea m-a ajutat să privesc înlăuntrul meu și să percep tot răul pe care-l provocasem familiei mele și familiei victimei. Inima mea tremura datorită durerii și se simțea frântă. Dintr-o dată înlăuntrul meu apărea dorința de a mă schimba în mai bine pentru a n-o mai face pe iubita mea mamă să sufere. Se năștea în mine dorința ca această suferință să se poată transforma în fericire.

Între timp, înainte de transferarea la închisoarea din Padova, am cunoscut și am legat prietenie cu un voluntar, Gildo, care a fost după aceea chiar în anul 2015 naș la Botezul meu. Am înțeles, numai după un lung parcurs de credință, că acest om a fost primul cadou pe care Domnul mi l-a oferit.

După Botez am înțeles toată Milostivirea al cărei obiect am fost chiar și atunci când nu-mi dădeam seama de asta. Și această carte a papei Francisc m-a ajutat să înțeleg mai bine ceea ce mi s-a întâmplat.

Iată pentru ce numele Zhang Augustin. Augustin pentru că gândindu-mă la sfântul Augustin, la istoria sa, m-a emoționat îndeosebi mama sa sfânta Monica pentru toate lacrimile pe care le-a vărsat pentru fiul său, sperând să-l regăsească pe fiul pierdut. Este cam ca situația mea, gândindu-mă la mama mea și la râul de lacrimi pe care le-a vărsat pentru mine sperând ca eu să pot regăsi sensul vieții.

Întorcându-mă la voluntarul de la Belluno, lucrul care m-a uimit a fost fața sa, privirea sa care mi s-a părut imediat familială, am găsit în el întărire și o pace interioară pe care n-o mai simțisem vreodată. În acea perioadă nu vorbeam și nu înțelegeam italiana, de aceea cei doi ani ar fi fost un iad dacă n-aș fi avut norocul să întâlnesc această persoană.

În întâlnirile noastre era mai mult timpul în care ne priveam decât timpul petrecut pentru a vorbi. Aveam dorința, necesitatea de a descărca tot răul pe care-l aveam înăuntru, dar nu reușeam. Simpla lui privire care simțea compătimire față de mine, în acei 2 ani m-a susținut, m-a încurajat în dificultățile mele.

În 2007 sunt transferat la închisoarea din Padova. Prima persoană pe care am întâlnit-o a fost un conațional al meu, Je Wu apoi Andrei. Un deținut chinez ca și mine care începuse să lucreze în închisoare la Padova și care mi-a fost aproape și m-a ajutat. După câteva luni de la sosire am început să lucrez și eu la cooperativa socială Giotto, mai întâi asamblând ambalaje de bijuterii, apoi valize. Astăzi tot în închisoare lucrez în sectorul digitalizării și al cheițelor pentru firma digitală. Prietenul meu Wu îmi povestea că persoanele de la cooperativă nu privesc numai la muncă, ci ne iubesc pe noi deținuții și ne tratează ca persoane și nu ca un număr de matricolă sau un dosar.

Am văzut zi după zi că acest prieten al meu era tot mai bucuros până când a decis să devină creștin și să se boteze. A vedea întâmplându-se aceste lucruri, a munci cu aceste persoane m-a făcut să apară întrebarea și dorința de a fi și eu fericit ca și ei.

Văzând pe acești prieteni ai mei întorcându-se de la liturghie bucuroși, am decis să merg ca să văd ce anume se întâmpla și dacă era ceva util pentru mine. Ascultând Evanghelia și ascultând cântările, înlăuntrul meu apărea o bucurie pe care nu o simțisem niciodată înainte, părea că acele cântări și cuvinte au fost făcute înadins pentru mine. Abia așteptam să vină duminica. Însă această dorință era de toate zilele, de aceea am decis să particip cu câțiva prieteni deținuți și din cooperativă la un moment săptămânal de întâlnire pentru a putea împărtăși și iubi cât mai mult viața mea. Acest drum a făcut să se nască în mine dorința de a deveni creștin.

Însă această dorință se ciocnea cu preocuparea de a nu provoca o altă mare durere familiei mele, îndeosebi mamei mele budistă practicantă.

De aceea am trăit o anumită perioadă această dramă neștiind ce anume era mai corect să fac. Am cerut sfat de la prieteni și de la bunul Dumnezeu despre drumul corect pentru mine și pentru familia mea.

Acum vreau să relatez un episod care pentru mine a fost ca o chemare.

În Vinerea Sfântă din 2014, la invitația prietenilor am participat la ritul Via Crucis și a sărutării lui Isus pe cruce. La sfârșitul ritului toți prietenii unul câte unul au coborât pentru a săruta crucea, înlăuntrul meu era dorința de a-l săruta și eu pe Isus pe cruce, dar gândindu-mă la mama mea nu reușeam să fac asta, mi se părea că o trădez a doua oară pe mama mea.

M-am rugat pentru ca Domnul să mă ierte. După ce s-a terminat ritul am ieșit din capelă și dintr-o dată inima mea căită plângea pentru că nu m-am dus să-l sărut pe Isus pe cruce.

În acea durere din acel moment am înțeles că mă îndrăgostisem de Isus, că acesta era adevărat și că nu puteam să fiu fără El. Astfel mi-am luat curaj și am sunat familia mea cerându-i să vină cât mai curând posibil la colocviu în închisoare. Ziua următoare mama mea a venit să mă viziteze și i-am povestit ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte spunându-i că nu mai puteam ține ascunsă iubirea mea față de Isus și cerând mamei mele ca să-mi permită să devin creștin și să mă botez.

În fața acestor cuvinte, mama mea a rămas timp de 5 minute nemișcată, mi s-au părut cele mai lungi 5 minute din viața mea, după care cu lacrimi în ochi mi-a spus: "Dacă tu consideri că acesta este un lucru corect pentru tine fă-l, altminteri eu aș suferi mai mult". După ce a spus aceste cuvinte am izbucnit amândoi în plâns ca niște copii și ne-am îmbrățișat. Am simțit prezența Domnului și am descoperit o altă iubire a mamei mele, ca aceea a Mariei.

Ziua ritului de admitere a fost pentru mine o altă confirmare a bunătății alegerii, pentru că auzind cuvântul Evangheliei unde spune: "Am fost în închisoare și m-ați vizitat", am înțeles că Isus i-a trimis pe ai săi ca să mă caute și că intermediul Său erau toți prietenii pe care i-am întâlnit în închisoare, la locul de muncă și în parcursul de catehism, și care erau prezenți acolo cu mine.

La 11 aprilie 2015 m-am botezat, m-am miruit și am primit prima împărtășanie, totul în închisoare. Chiar dacă aș fi putut obține permisiunea de la magistrat de a celebra în afara închisorii, am ales să fac asta în locul și cu prietenii în care Isus a venit ca să mă întâlnească și în care eu l-am întâlnit pe Isus.

Acum permiteți-mi să-i mulțumesc papei Francisc pentru atenția deosebită pe care o are față de noi cei închiși. Niciodată nu m-aș fi gândit să fiu invitat să particip la prezentarea unei cărți a papei, nici să am posibilitatea de a strânge mâna sa, așa cum s-a întâmplat ieri. Mulțumesc mai ales pentru că mulți alții ar putea să fiu aici în locul meu, mulți alții ar avea mai mult drept și nevoie decât mine.

Sunt aici cu istoria mea ca să dau mărturie cum Milostivirea lui Dumnezeu a schimbat viața mea. Însă toate acestea n-ar fi fost posibile fără prezența tuturor prietenilor și fraților din închisoarea din Padova. Sunt aici cu ei toți în inimă, este ca și cum toți ar fi prezenți aici. Așa cum port în inimă toate persoanele încarcerate din lume care n-au avut harul pe care mulți dintre noi l-au avut.

Dragă papa Francisc, mulțumesc pentru afecțiunea și duioșia pe care nu încetezi niciodată să ni le mărturisești. Mulțumesc pentru mărturia ta neobosită. Mulțumesc pentru paginile acestei cărți din care reiese inima unui păstor milostiv. Te amintim mereu în rugăciunile noastre.

(După Vatican Insider, 12 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat