Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benigni: această carte este ca și acum l-ai avea pe papa în buzunar

De Domenico Agasso jr.

"Este o carte foarte frumoasă care ne «milostivește»". O carte de "purtat în buzunar", de "citit în 5 minute, când trenul întârzie...". Așa vorbește Roberto Benigni la prezentarea volumului Numele lui Dumnezeu este Milostivire - o conversație cu Andrea Tornielli de Sanctitatea Sa Francisc. Comicul toscan a spus că este emoționat să fie prezent "în statul cel mai mic din lume cu omul cel mai mare din lume". "Nu se poate vorbi moderat despre papa. Este un revoluționar, este minunat. Am făcut totul pentru a-l vedea", a spus despre papa Francisc care în ultima omilie din anul 2014 l-a citat pe Roberto Benigni, în acel timp angajat cu "Cele zece porunci" la televiziune, definindu-l "un mare artist italian".

Intervenția lui Benigni este vulcanică și distractivă. "Numai papei Francisc îi putea veni în minte să prezinte o carte cu un cardinal din Veneto, cu deținut chinez și un comic toscan...", a spus referindu-se la persoanele care au intervenit înaintea lui, la Institutul Patristic Augustinianum: cardinalul Pietro Parolin și deținutul chinez Zhang Augustin Jianqing. Prezentarea a fost moderată de părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun.

"De mic voiam să mă fac preot, a povestit Benigni. Când, la școală, mă întrebau «ce vrei să te faci când vei fi mare?», răspundeam «papă». Toți începeau să râdă și atunci am înțeles că trebuia să devin comic...", a adăugat el, între râsetele publicului din sală.

Tot cu verva sa inimitabilă, actorul și regizorul toscan a povestit și despre telefonul primit de la Vatican pentru intervenția sa la prezentarea de astăzi: "Așa cum am auzit «Sanctitatea Sa», n-am voit să aflu ce urmează și am răspuns imediat da. Sunt dispus să devin gardian elvețian, șofer pentru papa Francisc...".

"Cine este în căutarea de revelații probabil că va rămâne un pic dezamăgit răsfoind aceste pagini", afirmă la început cardinalul Parolin, pentru că aceasta "nu este o carte în care Francisc relatează curiozități inedite sau anecdote deosebite despre el însuși. Nici nu este vorba despre un interviu fără limitări, despre chestiuni de actualitate care se referă la viața Bisericii și a lumii, așa cum se întâmplă de obicei în conferințele de presă din avion, în timpul zborurilor de întoarcere din țările vizitate". În schimb aceasta este o carte "cu care papa ne deschide inima sa. Vrea să ne facă să intrăm, aproape luându-ne de mână, în marele și mângâietorul mister al milostivirii lui Dumnezeu. Un mister așa de îndepărtat de calculele noastre umane și totuși așa de necesar și așteptat de noi pelerinii rătăciți în aceste timpuri de provocări și de încercări".

Continuă Parolin: "«Milostivirea este adevărată»", spune papa răspunzând la o întrebare a intervievatorului cu privire la raportul dintre milostivire și doctrină. "Milostivirea, adaugă papa Francisc, este «cartea de identitate a Dumnezeului nostru»: o expresie exemplificativă, o imagine care ne ajută să înțelegem importanța reală a acestui adevăr creștin. De fapt, cartea de identitate ne definește, descrie noțiunile de bază și obiective care trebuie știute despre fiecare dintre noi".

Cardinalul asigură: "Volumul pe care-l prezentăm astăzi se citește cu ușurință: introduce fie pe cel care crede fie pe cel care nu crede în misterul milostivirii lui Dumnezeu". În plus, îl reprezintă cu fidelitate "pe principalul său autor, adică pe papa Francisc: de fapt, este o carte care deschide porți, care vrea să mențină deschise porți și să indice posibilități, care dorește să facă măcar să sclipească, dacă nu să strălucească, darul gratuit al infinitei milostiviri a lui Dumnezeu, fără de care «lumea n-ar exista», așa cum avea să spună o bătrânică - o «abuela» - Monseniorului de atunci Bergoglio de puțin timp episcop auxiliar de Buenos Aires: episod pe care Sfântul Părinte l-a povestit în primul său Angelus, duminică 17 martie 2013, pe care l-a repetat recent într-o omilie de la «Sfânta Marta» și pe care în carte o descrie cu adăugarea unui amănunt în plus".

Papa "nu are, în aceste pagini, scopul de «a defini», a delimita, a pune țăruși sau a înfrunta cazuistica prin coborârea în fiecare aspect particular referitor la alegerile de viață ale persoanelor. Scopul acestor pagini, cel puțin așa l-am înțeles eu, nu este întocmai acela de a coborî în fiecare caz, ci este mai degrabă acela de a lărgi privirea, de a aprinde în inima tuturor dorința întâlnirii cu iubirea infinită a Domnului, dorința de a experimenta în viețile noastre acest dar divin, așa de departe de logicile noastre umane și așa de necesar pentru a ne susține, a ne încuraja, a ne ridica, a ne face capabili de a reîncepe mereu".

Și tocmai pentru că "lasă deschise porțile și încearcă să facă să se întrevadă milostivirea lui Dumnezeu, este o carte care în unele pagini emoționează. Emoționează pentru că papa Francisc, reevocând, însușindu-și și coborând în experiența sa textele evanghelice, citatele din Părinții Bisericii, unele cuvinte ale predecesorilor săi, prezintă fața Dumnezeului milostivirii, Tatăl care atinge inimile și care caută neobosit să ajungă la noi pentru a ne dărui iubirea sa și iertarea sa. Caută orice breșă, explică papa, orice fisură chiar minimă a inimii noastre, pentru a ajunge la noi cu harul său".

Iată o întrebare crucială la care Francisc răspunde în carte - subliniază secretarul de stat - pentru că astăzi omenirea are așa nevoie de milostivire: "Pentru că este o omenire rănită, o omenire care are răni profunde. Nu știe cum să le îngrijească sau crede că nu este chiar posibil să fie îngrijite. Și nu există numai bolile sociale și persoanele rănite de sărăcie, de excludere socială, de multele sclavii din cel de-al treilea mileniu. Și relativismul rănește mult persoanele: totul pare egal, totul pare același.

Pentru Parolin, "am pierdut simțul păcatului, dar am pierdut și încrederea în posibilitatea de a găsi o lumină, un punct de sprijin care să ne permită să ieșim din disperare, din eroarea noastră, din cuștile pe care uneori ni le construim. Societatea noastră, pe care ne place s-o definim «lichidă», pare că a pierdut nu numai simțul a ceea ce este rău, ci și credința în existența Cuiva care poate să ne mântuiască, să ne regenereze, să ne primească mereu, să ne ridice atunci când cădem".

Cardinalul povestește "reacția elevilor dintr-o școală din nordul Italiei în fața propunerii profesorului de religie care le-a cerut să scrie o temă liberă bazată pe parabola «Fiului risipitor». Finalul ales de cea mai mare majoritate a copiilor a fost acesta: tatăl îl primește pe «Fiul risipitor», îl pedepsește cu severitate și îl pune să trăiască împreună cu servitorii săi. Astfel el învață să irosească toate bogățiile familiei... O reacție până la urmă foarte umană - afirmă el - tipică aceluia care experimentând prea puțin milostivirea lui Dumnezeu, cu greu o înțelege. Nu putem ascunde asta: noi, noi toți, am fi tentați, în fond, să raționăm în același mod"; în schimb Papa "comentează acest episod cu puține cuvinte eficace: «Dar aceasta - spune el - este o reacție umană. Reacția fiului mai mare este umană. În schimb milostivirea lui Dumnezeu este divină». Milostivirea lui Dumnezeu este intrarea năvalnică în viețile noastre a unui alt criteriu, a unui criteriu nou: foarte departe de calculele noastre, de raționamentele noastre umane cu privire la dreptate, de «etica noastră a cântarului». Și totuși dacă ne uităm bine - și asta reiese la fiecare pagină a cărții pe care o prezentăm astăzi - tocmai de asta avem nevoie noi și toți cei pe care ni se întâmplă să-i întâlnim pe drum, la locurile de muncă, în viața de fiecare zi".

În afară de asta, Francisc "privește cu favoare că «și în dreptatea pământească, în normele judiciare», se impune «o conștiință nouă... Să ne gândim cât a crescut conștiința mondială în refuzarea pedepsei cu moartea. Să ne gândim cât se încearcă să se facă pentru reinserarea socială a deținuților, pentru ca acela care a greșit, după ce a plătit datoria sa față de justiție, să poată găsi mai ușor un loc de muncă și să nu rămână la marginile societății». Papa a voit ca Anul Sfânt extraordinar al Milostivirii să fie îndreptat în mod special spre cel care trăiește această experiență".

Și după Parolin, este chiar momentul de a asculta cum cuvintele papei Bergoglio au fost primite de cel care își petrece existența sa în spatele gratiilor, în celula unei închisori. "Am 30 de ani și vin din China, mai precis din Zhe Jiang. Poate părea straniu că un chinez poartă și numele de Augustin, dar mai târziu veți înțelege motivul". Așa se prezintă Zhang Augustin Jianqing. "Familia mea, de tradiție budistă, este o familie cu persoane bune care în viața lor mereu s-au comportat bine și au muncit atât în China cât și în Italia. În anul 1997, la vârsta de 12 ani, am venit în Italia cu tatăl meu, mama mea era deja în Italia de doi ani. Au trecut 18 ani din acel an 1997, dintre care cea mai mare parte i-am petrecut în închisoare, și acum sunt în închisoare". Iată cum a fost: "Ajuns în Italia, am studiat câțiva ani, dar la școală mă plictiseam, astfel lipseam la ore, fugeam de la școală fără să știe părinții. După un an deveneam tot mai rău, începeam să mă cert cu părinții mei pentru că nu-mi dădeau bani pentru a mă putea distra. La vârsta de 16 ani am inventat o poveste că mergeam să muncesc departe de locuința noastră pentru a putea sta afară noaptea. Adesea petreceam noaptea în discotecă, mă interesa numai să mă distrez și să mă simt puternic, astfel în puțin timp mi-am plăsmuit un caracter violent și superficial, mă interesa numai distracția, banii și fetele". În acest moment, "am comis o gravă greșeală. Și astfel la vârsta de 19 ani am intrat în închisoare pentru a doua oară cu o condamnare de 20 de ani".

În spatele gratiilor din închisoarea din Belluno, "înlăuntrul meu apărea dorința de a mă schimba în bine pentru a n-o mai face pe draga mea mamă să mai sufere. Se năștea în mine dorința ca această suferință să se poată transforma în fericire".

Motivul numelui Zhang Augustin? "Augustin pentru că gândindu-mă la sfântul Augustin, la istoria sa, m-a emoționat îndeosebi mama sa sfânta Monica pentru toate lacrimile pe care le-a vărsat pentru fiul său, sperând să-l regăsească pe fiul pierdut. Este cam ca situația mea, gândindu-mă la mama mea și la râul de lacrimi pe care le-a vărsat pentru mine sperând ca eu să pot regăsi sensul vieții".

În anul 2007 "sunt transferat la închisoarea din Padova. Prima persoană pe care am întâlnit-o a fost un conațional al meu, Je Wu apoi Andrei. Un deținut chinez ca și mine care începuse să lucreze în închisoare la Padova și care mi-a fost aproape și m-a ajutat. După câteva luni de la sosire am început să lucrez și eu la cooperativa socială Giotto, mai întâi asamblând ambalaje de bijuterii, apoi valize. Astăzi tot în închisoare lucrez în sectorul digitalizării și al cheițelor pentru firma digitală".

Augustin afirma "că acest prieten al meu era tot mai bucuros până când a decis să devină creștin și să se boteze. A vedea întâmplându-se aceste lucruri, a munci cu aceste persoane m-a făcut să apară întrebarea și dorința de a fi și eu fericit ca și ei"; de fapt "văzând pe acești prieteni ai mei întorcându-se de la Liturghie bucuroși, am decis să merg ca să văd ce anume se întâmpla și dacă era ceva util pentru mine".

Astfel, ascultând Evanghelia, "înlăuntrul meu apărea o bucurie pe care nu o simțisem niciodată înainte. Abia așteptam să vină duminica. Însă această dorință era de toate zilele, de aceea am decis să particip cu câțiva prieteni deținuți și din cooperativă la un moment săptămânal de întâlnire pentru a putea împărtăși și iubi cât mai mult viața mea. Acest drum a făcut să se nască în mine dorința de a deveni creștin".

Și la 11 aprilie 2015 "m-am botezat, m-am miruit și am primit prima Împărtășanie, totul în închisoare. Chiar dacă aș fi putut obține permisiunea de la magistrat de a celebra în afara închisorii, am ales să fac asta în locul și cu prietenii în care Isus a venit ca să mă întâlnească și în care eu l-am întâlnit pe Isus".

În sfârșit, o mulțumire specială papei Francisc "pentru atenția deosebită pe care o are față de noi cei închiși. Niciodată nu m-aș fi gândit să fiu invitat să particip la prezentarea unei cărți a papei, nici să am posibilitatea de a strânge mâna sa, așa cum s-a întâmplat ieri".

Așadar, "sunt aici cu istoria mea ca să dau mărturie cum Milostivirea lui Dumnezeu a schimbat viața mea".

(După Vatican Insider, 12 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat