Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Conciliul pan-ortodox: În pofida a toate, Patriarhul Bartolomeu merge înainte

De M. Chiara Biagioni

Nimic nu mai este sigur și totul este incertitudine. Chiar și data și locul. Însă Patriarhul ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I merge înainte, nu cedează. Este mission a sa cea mai dificilă, dar probabil cea mai importantă. Vorbim despre Sfântul și Marele Conciliu pan-ortodox, reuniunea patriarhilor și a arhiepiscopilor din toate Bisericile care compun vasta și complexa galaxie ortodoxă. În urmă cu doi ani, în anul 2014, conducătorii a 13 Biserici Ortodoxe au luat o decizie istorică: Conciliul se va ține în anul 2016 la Istanbul, la catedrala Hagia Irene. Vestea a fost primită cu mare răsunet, dat fiind faptul că ultima dată când Bisericile din Orient s-au adunat împreună este în urmă cu 12 secole, adică la al doilea Conciliu din Niceea (787 d.C.). Însă anul 2016 s-a deschis cu mai multe necunoscute decât certitudini.

Data. Este încă prea devreme pentru a spune că se va ține Conciliul pan-ortodox la Rusalii, adică începând de la 19 iunie 2016. Mitropolitul de Volokolamsk, Hilarion, președinte al departamentului afacerilor ecleziastice externe al Bisericii Ortodoxe ruse pune la îndoială această dată. "Am auzit că este intenție a Patriarhului de Constantinopol - a declarat în octombrie jurnaliștilor - însă la momentul actual încă nu există un anunț oficial. Data va fi stabilită în funcție de gradul de pregătire a documentelor necesare". Din anul 2014 până în anul 2015, s-au desfășurat o serie de "Sinaxis" și întâlniri pregătitoare în vederea Conciliului. Următoarea întâlnire a primaților din Bisericile Ortodoxe ar fi trebuit să se țină la sfârșitul lunii ianuarie la Istanbul, însă precipitarea relațiilor diplomatice dintre Turcia și Moscova din cauza Siriei a pus în discuție alegerea Istanbulului ca sediu al întâlnirii care probabil va fi mutată în Elveția unde Patriarhia ecumenică are un centru.

Locul. Și tocmai situația internațională și mai ales tensiunea politică crescândă dintre Rusia și Turcia împiedică procesul de pregătire. Cel care face ipoteza unei schimbări a locului Conciliului însuși este arhiepiscopul rus Igor Yakimtchouk de la același departament al lui Hilarion. Vorbind recent agenției rusești Ria Novosti, Yakimtchouk a amintit și că decizia finală cu privire la dată și loc va trebuie să fie luată "în unanimitate de primații tuturor Bisericilor Ortodoxe". Însă problemele nu sunt referitoare la Rusia. Și relațiile dintre Patriarhia de Constantinopol și Biserica din Grecia este tensionată. Conform agenției rusești Ria Novosti și chiar mai înainte conform agenției grecești Romfea, arhiepiscopul Ieronymos al II-lea din Atena ar fi declinat invitația de a participa la întâlnirea din ianuarie. Printre impedimente există și ruperea comuniunii euharistice dintre Bisericile Oortodoxe locale din Antiohia și Ierusalim.

Mission impossible? Cu siguranță drumul este complet în urcare. Însă Patriarhul Bartolomeu are toate intențiile de a-l parcurge până la sfârșit. Într-un mesaj adresat tinerilor reuniți la sfârșitul anului la Valencia pentru întâlnirea de la Taizé, Patriarhul destăinuiește așteptările sale cu privire la Conciliul pan-ortodox. "Este vorba - explică el - despre un eveniment istoric în viața Bisericii noastre". Bartolomeu a cerut tinerilor să se roage "pentru ca - scrie el - mărturisind vitalitatea Bisericii Ortodoxe și unitatea membrilor săi, să poată acționa și pentru apropierea creștinilor și pentru unitatea lor regăsită".

Și Roma cum urmărește acest proces? Monseniorul Piero Coda este președinte al Institutului Universitar Sophia din Loppiano (Firenze) care recent a conferit titlul de docthor honoris causa în cultură a unității Patriarhului Bartolomeu I, și este membru al Comisiei Teologice Internaționale și al Comisiei Mixte Internaționale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă. "Evenimentul este istoric - explică el - înainte de toate pentru că este prima dată în istorie când, după ruperea comuniunii depline dintre Biserica din Roma și cea din Constantinopol în anul 1054, se celebrează un Conciliu care îi are adunați pe patriarhii și pe reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe". Teologul catolic explică faptul că "provocările sunt mai ales două: aceea, pe de o parte, de a promova consensul dintre Bisericile surori din ortodoxie care se recunosc în comuniune în aceeași credință, dar care în același timp se bucură fiecare de autonomie și sunt puternic înrădăcinate în contexte naționale, culturale și sociale specifice; și aceea, pe de altă parte, de a găsi convergența cu privire la unele chestiuni canonice și pastorale de fond, respectând aceste particularități istorice și acele chestiuni politice mari care cuprind regiunile din lume (de la Orientul Mijlociu la fosta Uniune Sovietică și la Europa de Est) în care trăiesc aceste Biserici".

A reuni în jurul uneia și aceleiași "mese" pe reprezentanții tuturor Bisericilor Ortodoxe ar putea avea consecințe și din punct de vedere ecumenic, în dialog îndeosebi cu Biserica Catolică de Roma. "Este de cea mai mare relevanță faptul - confirmă Coda - că Bisericile din Ortodoxie pot să reafirme și să promoveze comuniunea dintre ele ca premisă și trambulină de lansare pentru o accelerare studiată a drumului de unitate cu Biserica Catolică". Teologul Coda adaugă: "Favoarea și simpatia cu care, în general în lumea ortodoxă, se privește la Papa Francisc și, îndeosebi la invitația sa presantă la un drum sinodal al Bisericii la toate nivelele, precum și munca - grea, dar perseverentă - a Comisiei Teologice Mixte Catolică-Ortodoxă despre tema raportului dintre primat și sinodalitate alimentează cu vigoare speranța".

(După Agenția SIR, 11 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat