Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 ianuarie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică după Epifanie celebrăm Botezul lui Isus și comemorăm recunoscători Botezul nostru. În acest context, în această dimineață am botezat 26 de nou-născuți: să ne rugăm pentru ei!

Evanghelia ni-l prezintă pe Isus, în apele râului Iordan, în centrul unei minunate revelații divine. Scrie sfântul Luca: "În timp ce tot poporul era botezat, a fost botezat și Isus și, pe când se ruga, cerul s-a deschis și Duhul Sfânt a coborât asupra lui, sub chip trupesc, ca un porumbel, și o voce a fost din cer: «Tu ești Fiul meu cel iubit, în tine îmi găsesc toată plăcerea»" (Lc 3,21-22). În acest mod Isus este consacrat și manifestat de Tatăl ca Mesia mântuitor și eliberator.

În acest eveniment - atestat de toate cele patru Evanghelii - a avut loc trecerea de la botezul lui Ioan Botezătorul, bazat pe simbolul apei, la Botezul lui Isus "în Duhul Sfânt și cu foc" (Lc 3,16). De fapt, Duhul Sfânt în Botezul creștin este artizanul principal: este Cel care arde și distruge păcatul strămoșesc, redând botezatului frumusețea harului divin; este Cel care ne eliberează de dominarea întunericului, adică a păcatului, și ne transferă în împărăția luminii, adică a iubirii, a adevărului și a păcii: aceasta este împărăția luminii. Să ne gândim la ce demnitate ne ridică Botezul! "Vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu. Și suntem" (1In 3,1), exclamă apostolul Ioan. Această realitate minunată de a fi copii ai lui Dumnezeu comportă responsabilitatea de a-l urma pe Isus, Slujitorul ascultător, și să reproducem în noi înșine trăsăturile sale: adică blândețe, umilință și duioșie. Și acest lucru nu este ușor, în special dacă în jurul nostru există atâta intoleranță, mândrie, duritate. Dar cu forța care ne vine de la Duhul Sfânt este posibil!

Duhul Sfânt, primit pentru prima dată în ziua Botezului nostru, ne deschide inima la Adevăr, la tot Adevărul. Duhul determină viața noastră pe cărarea angajantă dar bucuroasă a carității și a solidarității față de frații noștri. Duhul ne dăruiește duioșia iertării divine și ne pătrunde cu forța invincibilă a milostivirii Tatălui. Să nu uităm că Duhul Sfânt este o prezență vie și dătătoare de viață în cel care-l primește, se roagă în noi și ne umple de bucurie spirituală.

Astăzi, sărbătoarea Botezului lui Isus, să ne gândim la ziua Botezului nostru. Noi toți am fost botezați, să mulțumim pentru acest dar. Și vă adresez o întrebare: cine dintre voi cunoaște data Botezului său? Cu siguranță nu toți. De aceea vă invit să mergeți ca să căutați data, întrebând de exemplu pe părinții voștri, pe bunicii voștri, pe nașii voștri, sau mergând în parohie. Este foarte important a cunoaște data, pentru că este una care trebuie sărbătorită: este data renașterii noastre ca fii ai lui Dumnezeu. Pentru aceasta, temă pentru acasă în această săptămână: a merge pentru a căuta data Botezului meu. A sărbători ziua aceea înseamnă a reafirma adeziunea noastră la Isus, cu angajarea de a trăi ca și creștini, membri ai Bisericii și ai unei umanități noi, în care toți sunt frați.

Fecioara Maria, prima ucenică a Fiului său Isus, să ne ajute să trăim cu bucurie și fervoare apostolică Botezul nostru, primind în fiecare zi darul Duhului Sfânt, care ne face fii ai lui Dumnezeu.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din diferite țări.

Salut îndeosebi pe studenții de la Institutul Bachiller Diego Sánchez de Talavera La Real, Spania; corul Alpinilor din Martinengo cu rudele; grupul de adolescenți din San Bernardo in Lodi.

Așa cum spunea, în această sărbătoare a Botezului lui Isus, conform tradiției am botezat mai mulți copii. Acum aș vrea să ajungă o binecuvântare specială la toți copiii care au fost botezați recent, dar și la tinerii și la adulții care au primit de puțin timp Sacramentele inițierii creștine sau care se pregătesc pentru ele. Harul lui Cristos să-i însoțească mereu!

Și tuturor doresc o duminică frumoasă. Nu uitați tema pentru acasă: să caut data Botezului meu. Și vă rog, nu uitați și să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat