Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea Botezului Domnului

În apele Iordanului

De Maurizio Gronchi

Ceea ce împiedică învățătura lui Isus ca să se lase redusă la înțelepciune a vieții, model etic sau ideologie este însăși existența sa, care vorbește mai mult decât cuvintele sale. Dacă Isus n-ar fi împlinit drumul său pământesc cu moartea și învierea probabil că nici măcar n-ar fi fost amintit. Așadar, spre acest apogeu este îndreptată toată viața sa, care se inaugurează public cu un gest atestat de toată tradiția evanghelică: botezul primit de la Ioan Botezătorul în râul Iordan (Mc 1,9-11; Mt 3,13-17; Lc 3,21-22; In 1,31-34). Pentru comunitățile creștine desigur că nu a fost simplu să apere acest episod, dată fiind impresia pe care putea s-o provoace: oare Isus a avut nevoie să se purifice de păcate? În realitate, motivele gestului și ale relatării sale sunt variate.

În primul rând, este vorba despre prima mare decizie a lui Isus, care trece de la stabilitate la itineranță, de la ascunderea din Nazaret la cufundarea în destinul comun al poporului său, care așteaptă noua intervenție a lui Dumnezeu. Totuși, împărtășirea inițială a perspectivei penitențiale a Botezătorului recunoscut ca profet escatologic, din care trebuie luată vestirea (Mt 3,15), sigilată de ritul baptismal, lasă spațiu unei schimbări de tendință din partea lui Isus - mielul care ia asupra sa păcatele lumii (In 1,29).

Din ceea ce relatează evangheliile cu privire la predica și la activitatea lui Isus se evidențiază imaginea diferită a lui Dumnezeu față de aceea a lui Ioan. Apare cu claritate că Dumnezeul lui Isus nu suspendă judecata sa drastică, nici nu condiționează iertarea sa în virtutea respectării Torei sau a cultului lui Israel. Dumnezeu este dispus la o nouă intervenție de mântuire, care încă de acum este disponibilă în însăși persoana lui Isus - Fiul trimis de Stăpânul viei, după toți mesagerii săi (Mc 12,1-12).

În afară de asta, pentru evangheliști este esențial să relateze investitura mesianică pe care Isus o primește de la Tatăl și de la Duhul Sfânt în apele Iordanului. De fapt, în evenimentul de la Iordan se împletesc trei acțiuni fundamentale: aceea a lui Isus, care în umilință se prezintă solidar cu Israelul; aceea a Botezătorului, care-l primește, îl recunoaște și îl arată ca acela care este mai mare; aceea a Tatălui și a Duhului, care cu glas puternic și coborâre ușoară de sus, îl consacră "Mesia" trimis la Israel.

(După L'Osservatore Romano, 10 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat