Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu o lună

Jubileul de la "Sfântul Petru" la lume

De Rino Fisichella

A trecut o lună de când papa Francisc a deschis poarta sfântul de la "Sfântul Petru". În omilia sa a explicat sensul acelui gest spunând: "A intra prin acea Poartă înseamnă a descoperi profunzimea milostivirii Tatălui care-i primește pe toți și merge personal în întâmpinarea fiecăruia. El este cel care ne caută! El este cel care vine în întâmpinarea noastră! Va fi un An în care să creștem în convingerea milostivirii... Așadar, a trece prin Poarta Sfântă să ne facă să ne simțim părtași de acest mister de iubire, de duioșie. Să abandonăm orice formă de frică și de teamă, pentru că nu se potrivește celui care este iubit; mai degrabă să trăim bucuria întâlnirii cu harul care transformă totul". Acel semn fusese deja anticipat la Bangui săvârșind un act care introducea o noutate profundă în istoria jubileelor. Pentru prima dată, poarta sfântă nu era deschisă în bazilicile papale, ci în Africa punând de fapt continentul acela în fața lumii pentru ca să-i perceapă potențialitatea pe care o posedă pentru viitorul omenirii.

Papa Francisc dorește ca jubileul să fie în primul rând un eveniment eclezial, trăit în fiecare Biserică locală, pentru a redescoperi forța milostivirii în viața zilnică a credincioșilor. O angajare concretă pentru a-l face pe fiecare instrument vizibil de milostivire față de toți. Vin din toată lumea mărturii emoționante ale marii participări a poporului cu ocazia deschiderii porții sfinte în fiecare dieceză. Catedralele și sanctuarele nu au fost suficiente pentru a încape fluxul de credincioși care au umplut piețele așteptând să facă gestul simbolic al trecerii prin poarta sfântă. Un semn concret al faptului că intuiția originară a papei Francisc a fost o exigență reală a momentului prezent și desigur un stimulent pentru a trăi următorii ani cu responsabilitate misionară. Este chiar așa. Marea prezență a poporului atestă că mesajul întâlnirii cu Cristos și posibilitatea de a experimenta duioșia și iertarea lui Dumnezeu sunt percepute ca o exigență personală pentru a da sens evenimentelor dramatice ale istoriei din acești ani.

Toate acestea nu au împiedicat ca și Roma să rămână protagonistă a jubileului. Exact la o lună de la începutul anului sfânt, am înregistrat peste un milion de prezențe la evenimentele jubiliare. Ca să fim exacți, 1.025.000. Numerele nu sunt importante într-o dimensiune spirituală. Și totuși sunt indicatorul unei intense participări și al unei exigențe simțite. Decizia autorităților civile de a transforma în zonă pietonală Via della Conciliazione pentru perioada Crăciunului a permis să se vadă revărsându-se în această zonă atâtea persoane care au sfidat frica și tentativele de a marginaliza participarea publică. Prezența forțelor de ordine a făcut mai sigure evenimentele și Roma a trăit aceste zile de sărbătoare cu seninătatea cuvenită. Parcursul rezervat pelerinilor arată în fiecare zi grupuri de credincioși și persoane care cu crucea jubiliară se îndreaptă rugându-se spre poarta sfântă. O mărturie de credință care emoționează și nu lasă indiferenți.

Milostivirea este un adevărat conținut care tulbură și care, așa cum învață papa Francisc, implică într-o mișcare de angajare personală. Se primește milostivire pentru a o putea dărui. Fără această circularitate lipsește ceva esențial care nu permite să se perceapă profunzimea misterului de iubire al Tatălui. A trecut prima lună și a început un an tot mai în crescendo de participare și de evenimente care deja fac să se perceapă cât de mult a intrat Jubileul milostivirii în inima persoanelor și poate să transforme viața.

(După L'Osservatore Romano, 9 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat