Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Astronomii și Epifania

Păstori sau magi?

De Guy Conslomagno,
director al Observatorului Astronomic Vatican

Sărbătoarea Epifaniei este specială pentru noi astronomii. Printre toate persoanele care au mers pentru a-l vedea pe Mântuitorul abia născut, numai păstorii și astronomii sunt amintiți în mod specific. Desigur această faimă are un preț. Epifania este și un timp în care noi astronomii suntem țintiți de cereri de "a explica" steaua din Betleem.

Ioan Kepler a încercat, așa cum se știe, să explice steaua ca o "novă" produsă de unirea de planete. La 9 octombrie 1604 a calculat o unire a lui Marte, Jupiter și Saturn; în noaptea următoare, dintr-o dată în acea parte a cerului, între Jupiter și Saturn a apărut o stea luminoasă. Kepler a ajuns la concluzia clară, dar greșită, că într-un fel unirea de planete a cauzat noua stea. Astăzi identificăm acea nouă stea ca o supernovă, ultima observată în galaxia noastră. Printre celelalte lucruri, această supernovă i-a inspirat lui Galileo o serie de lecții despre astronomie și la sfârșit l-a dus la prima folosire a unui telescop pentru a studia stelele. Era anul 1609, același an în care Kepler a publicat prima dintre vestitele sale legi despre mișcarea planetară.

Ideea de a folosi această supernovă pentru a explica steaua din Betleem i-a venit lui Kepler după ce a găsit într-o carte a polonezului Laurentius Suslyga, care situa nașterea lui Isus în jurul anului 4 înainte de era creștină. Presupunând că marile uniri ca aceea pe care tocmai o observase au dus la "noi stele" luminoase, a decis să caute o astfel de unire în timpul indicat pentru nașterea lui Isus. Nu este mirare că a găsit-o.

Și nu a fost ultimul care a făcut asta. De atunci, mii de studioși diletanți au examinat tabelele unirilor - și astăzi programele planetare ale computerelor - pentru a găsi probabile explicații. Faptul este că există un număr infinit de dispuneri planetare posibile sau de comete sau de stele care explodează, care pot coincide cu calculele (la fel de numeroase) pentru a determina adevărata dată de naștere a lui Isus. Rezultatul unei cercetări recente pentru "steaua de la Betleem" lansată de amazon.com a fost de peste patru mii de cărți și înregistrări video despre această temă care se vând. Și practic toți sunt convinși că argumentația lor este cea corectă. Fără îndoială cea mai mare parte dintre aceste explicații - și probabil chiar toate - sunt simple coincidențe, exact ca acea dispunere neașteptată a planetelor și a supernovei care în 1604 l-a înșelat pe Kepler.

O carte care nu încearcă în mod expres să dea o explicație astronomică este cea scrisă de colegul iezuit la Observatorul astronomic vatican, Paul Müller, și de mine. În loc de a discuta despre care unire funcționează mai bine, punem o întrebare diferită: de ce este atât de importantă?

Nu înțelegem asta în manieră impertinentă. Este interesant de observat exact ce anume a fascinat atât de mult numeroase generații de astronomi și de pasionați în această istorie. Probabil în parte este vorba despre speranța că știința poate "să demonstreze" că Biblia spune adevărul; este vorba despre o falsă speranță, pentru că, vorbind ca om de știință, eu însumi știu cât de mult pot să fie firave aceste dovezi (nici nu m-aș încrede într-o religie oarecare pentru singurul motiv că știința a "demonstrat-o"). Însă în parte cu siguranță trebuie să fie datorită legăturii dintre gloria stelelor din noapte și gloria Mântuitorului în mijlocul nostru. Aceasta este, sunt sigur, legătura pe care Matei încerca s-o stabilească.

De fapt, experiența mea de om de știință m-a făcut să mă apropii de relatarea despre magi cu o serie de întrebări complet diferite lipsite de răspuns. Ce anume i-a determinat să pornească la drum și să se îndepărteze așa de mult de comoditățile din casele lor? Ce anume căutau în realitate? Observând motivațiile care animă mulți colegi de-ai mei oameni de știință, nu-mi este greu să cred că magii ar fi putut să fie determinați de diferite motivații, fie profunde fie profane. Probabil căutau să verifice acuratețea previziunilor lor astrologice. Probabil voiau să se îndepărteze de un conducător iritant și de o viață familială nefericită. Probabil căutau un rege demn de venerația lor.

Un alt mister pentru mine este cum l-au recunoscut pe Isus când l-au găsit. Atunci, ca și acum, persoanele cufundate în studii, conform unui stereotip, tindeau și tind să fie mai puțin în sintonie cu realitățile vieții obișnuite. Cel puțin pentru mine, un nou-născut pare egal cu altul. Și totuși ei au știut să lase darurile lor unui prunc sărac într-o iesle.

Și probabil partea cea mai importantă a relatării despre magi nu are nimic de-a face cu steaua însăși. După ce au părăsit casele lor, oricare ar fi motivul, și după ce l-au întâlnit pe cel pe care l-au recunoscut ca rege, au făcut un lucru cu totul neașteptat: s-au întors acasă. La acel conducător iritant sau la viața familială nefericită. La acele calcule astronomice plictisitoare. S-au întors de la căutarea unui rege, chiar dacă l-au găsit. Dar, așa cum ne spune Matei, s-au întors pe un alt drum. Întâlnirea i-a schimbat. Și totuși nu s-a schimbat viața lor sau munca lor, nici modul în care descopereau adevărul.

"Înțelepții" erau studioși, exact ca aceia care astăzi lucrează în Observatorul astronomic vatican. Dar studiul nu este singura cale spre adevăr. Și păstorii l-au descoperit pe Prunc în iesle. Au fost inspirați de cântarea îngerilor. Și este straniu că astăzi nimeni nu le cere păstorilor să "explice" acea cântare! Părintele James Kurzynski, preot din dieceza La Crosse, în Wisconsin, a scris despre acest contrast în blogul Observatorului astronomic vatican (www.vofoundation.org/blog).

Părintele Kurzynski este un astronom diletant, adică un înțelept, dar și un preot, un păstor de suflete. La sfârșitul reflecției sale îi întreabă pe cititori: "Voi cum ajungeți la adevăr? Sunteți unul dintre «magii» care gravitează spre rațiunea naturală? Sunteți un «păstor» supus revelației divine? Sau eventual un pic din amândoi?".

Relatarea despre magi ne inspiră să privim la drumul nostru. Ce căutăm? De ce-l căutăm? Cum îl vom recunoaște când îl vom găsi? Și suntem suficient de curajoși ca să-l readucem acasă atunci când l-am găsit?

(După L'Osservatore Romano, 6 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat