Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 ianuarie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi, relatarea despre magi, veniți din Orient la Betleem pentru a-l adora pe Mesia, conferă sărbătorii Epifaniei o respirație de universalitate. Și aceasta este respirația Bisericii, care dorește ca toate popoarele pământului să-l poată întâlni pe Isus, să aibă experiența iubirii sale milostive. Aceasta este dorința Bisericii: ca să găsească milostivirea lui Isus, iubirea sa.

Cristos abia s-a născut, încă nu știe să vorbească și toate neamurile - reprezentate de magi - pot deja să-l întâlnească, să-l recunoască, să-l adore. Spun magii: "Am văzut steaua lui la răsărit și am venit să-l adorăm" (Mt 2,2). Irod a auzit asta imediat ce magii au ajuns la Ierusalim. Acești magi erau oameni prestigioși, din regiuni îndepărtate și culturi diferite, și se porniseră spre țara lui Israel pentru a-l adora pe regele care s-a născut. Biserica din totdeauna a văzut în ei imaginea întregii omeniri și cu celebrarea de astăzi, a sărbătorii Epifaniei, vrea aproape să-l indice respectuos fiecărui bărbat și fiecărei femei din această lume pe Pruncul care s-a născut pentru mântuirea tuturor.

În noaptea de Crăciun, Isus s-a manifestat păstorilor, oameni umili și disprețuiți - unii spun că erau tâlhari -; au fost primii care au adus un pic de căldură în acea peșteră rece din Betleem. Acum vin magii din ținuturi îndepărtate, atrași și ei în mod misterios de acel Prunc. Păstorii și magii sunt foarte diferiți între ei; însă un lucru îi unește: cerul. Păstorii din Betleem au mers imediat să-l vadă pe Isus nu pentru că erau deosebit de buni, ci pentru că vegheau noaptea și, ridicând ochii spre cer, au văzut un semn, au ascultat mesajul său și l-au urmat. Tot așa și magii: scrutau cerurile, au văzut o stea nouă, au interpretat semnul și au pornit la drum, din depărtare. Păstorii și magii ne învață că pentru a-l întâlni pe Isus este necesar să știm să ne ridicăm privirea spre cer, nu să fim concentrați asupra noastră înșine, asupra propriului egoism, ci să avem inima și mintea deschise la orizontul lui Dumnezeu, care mereu ne surprinde, să știm să primim mesajele sale și să răspundem cu promptitudine și generozitate.

Magii, spune Evanghelia, "când au văzut steaua, au fost cuprinși de o bucurie foarte mare" (Mt 2,10). Și pentru noi este o mare mângâiere să vedem steaua, adică să ne simțim conduși și nu abandonați destinului nostru. Și steaua este Evanghelia, Cuvântul Domnului, așa cum spune psalmul: "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (119,105). Această lumină ne conduce spre Cristos. Fără ascultarea Evangheliei nu este posibil să-l întâlnim! De fapt, magii, urmând steaua au ajuns până la locul unde se afla Isus. Și aici "au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat" (Mt 2,11). Experiența magilor ne îndeamnă să nu ne mulțumim cu mediocritatea, să nu "vegetăm", ci să căutăm sensul lucrurilor, să scrutăm cu pasiune marele mister al vieții. Și ne învață să nu ne scandalizăm de micime și de sărăcie, ci să recunoaștem maiestatea în umilință și să știm să ne îngenunchem în fața ei.

Fecioara Maria, care i-a primit pe magi la Betleem, să ne ajute să ne ridicăm privirea de la noi înșine, să ne lăsăm conduși de steaua Evangheliei pentru a-l întâlni pe Isus, și să știm să ne înjosim pentru a-l adora. Astfel vom putea duce altora o rază din lumina sa și să împărtășim cu ei bucuria drumului.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi exprimăm apropierea noastră spirituală de frații și surorile din Orientul creștin, catolici și ortodocși, dintre care mulți celebrează mâine Nașterea Domnului. La ei să ajungă urarea noastră de pace și de bine. Precum și aplauzele noastre ca salut!

Amintim și că Epifania este Ziua Mondială a Copilăriei Misionare. Este sărbătoarea copiilor care, cu rugăciunile lor și jertfele lor, îi ajută pe cei de vârsta lor mai nevoiași devenind misionari și martori ai fraternității și împărtășirii.

Adresez salutul meu cordial vouă tuturor, fiecare pelerin, familie, grup parohial și asociație, care provin din Italia și din diferite țări. Îndeosebi salut pe credincioșii din Acerra, Modena și Terlizzi; Școala de artă sacră din Firenze; pe tinerii din Campusul internațional Lions Club.

Un salut special celor care dau viață cortegiului istorico-folcloric, dedicat anul acesta teritoriului din Valle dell'Amaseno. Doresc să amintesc și cortegiul magilor care se desfășoară în numeroase orașe din Polonia cu participarea largă a familiilor și asociațiilor; precum și ieslea vie realizată la Campidoglio de UNITALSI și de Frații Minori implicând persoanele cu handicap.

Tuturor doresc o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat