Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica din Noptea de Crăciun și cea din Solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu - Ziua Mondială a Păciii ale patriarhului latin al Ierusalimului, Fouad Twal

*

Predica din Noaptea de Crăciun, ținută în biserica "Sfânta Ecaterina" din Betleem

Excelența Voastră, domnule Mahmoud Abbas, președintele statului Palestinian, domnule prim-ministru Rami al Hamdallah,
Stimați miniștri și Excelențele Voastre, ambasadori, consuli, reprezentanți diplomatici
Dragi persoane consacrate, iubiți pelerini și dragi credincioși,

Și anul acesta am venit la Betleem cu bucurie și speranță pentru a retrăi evenimentul nașterii Cuvântului întrupat. Cel care, datorită măreției și puterii lui lumea nu-l putea cuprinde, și-a stabilit locuința în sânul unei fecioare și s-a născut într-o peșteră mică. El a venit să ne arate fața milostivă a lui Dumnezeu, cerându-ne de mai multe ori "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36). Recent, s-au întâmplat în întreaga lume lucruri teribile. Putem spune cu tristețe că ne-am pierdut umanitatea și valorile spirituale, iar religia a devenit un motiv de a ucide în numele lui Dumnezeu, în loc de a chema la unitate. Astăzi, suferim de lipsa de milostivire, ca și cum evenimentul Nașterii lui Cristos și întreaga sa persoană ar fi în zadar.

Papa Francisc a dedicat anul 2016 milostivirii divine în toate aspectele sale. Începutul Anului Milostivirii a fost marcat de o acțiune simbolică: deschiderea porților sfinte în catedrale și sanctuare, cu numele de "Poarta Milostivirii". Oricine bate la această poartă cu o inimă smerită și intră în biserică, apropiindu-se de sacramentul sfintei Spovezi, nu face altceva decât să bată la poarta milostivirii divine, pentru a obține de la acest izvor, ceea ce este necesar pentru iertarea propriilor păcate și a consecințelor acestora. Tocmai aceasta am făcut la începutul acestei celebrări când am proclamat că poarta bazilicii nașterii este una dintre porțile milostivirii, în speranța că o vor trece mulți credincioși și pelerini în acest an jubiliar.

Evanghelia ne oferă două parabole care descriu relația care există între milostivirea divină și a noastră, parabola Tatălui milostiv, care cândva era numită "A fiului risipitor", a cărui întoarcere tatăl o așteaptă cu nerăbdare (Lc 15,11-32) și cea a Bunului Samaritean (Lc 10,25-37). Samariteanul nu se mulțumește doar să aibă milă de străinul rănit, dar se străduiește pentru a-l ajuta să se vindece. Cele două parabole sunt strâns legate. Fără a experimenta milostivirea lui Dumnezeu în viața noastră, va fi greu să avem milă față de alții. Învățătorul însuși ne invită: "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36).

Milostivirea trebuie să-i cuprindă pe toți, cei de aproape și cei de departe, cei pe care-i iubim și cei pe care-i detestăm. Este ușor să arătăm milostivire față de cei care ne sunt aproape prin religie sau etnie. Dar este mai greu să o arătăm față de cei săraci, marginalizați, refugiați, deținuți și victime ale violenței și ale terorismului. Gândul nostru este la milioanele de refugiați răspândiți în tabere și barăci, pradă frigului amarnic. La cei care fug din zonele de conflict, traversând marea cu echipamente improvizate, transformând-o într-un imens cimitir. În rugăciunile noastre, gândul nostru merge la casele demolate în Ierusalim și în Palestina, la pământurile expropriate și la cei care au fost loviți de o pedeapsă colectivă. Suntem alături de victimele terorismului, oriunde ar fi și oricărui popor ar face parte. Cu toții sunt frații noștri întru umanitate. Fie ca strigătul lor să devină al nostru; să dărâmăm împreună zidul indiferenței. Mulțumim țărilor care și-au deschis porțile pentru a primi refugiați: Iordania, Liban, Turcia și numeroase țări europene. Încurajăm țările care încă mai ezită să depășească teama față de cei care cer azil, pentru a-i primi până când situația se va îmbunătăți și se vor putea întoarce la casele lor. Da, încă mai există milă și bunătate în această lume. Nu toți și-au pierdut umanitatea.

Iubiți frați și surori, milostivirea nu se limitează doar la relațiile personale, ci privește și toate domeniile vieții publice: politic, economic, cultural, social, la toate nivelele: internațional, regional și local, precum și în toate direcțiile: între țări, popoare, grupuri etnice, religii și confesiuni religioase. Când milostivirea devine o componentă a acțiunii publice, reușește să conducă lumea din sfera intereselor egoiste la cea a valorilor umane. Acest lucru contribuie la construirea unei lumi mai bune. Milostivirea este un act politic prin excelență, cu condiția de a considera politica în înțelesul său cel mai nobil, adică ajutorarea familiei umane, plecând de la valorile etice, dintre care milostivirea este una dintre componentele principale, care se opune violenței, opresiunii, nedreptății, autoritarismului și spiritului de dominare. Într-o lume plină de brutalitate, chemarea celui credincios este aceea de a mărturisi milostivirea divină, în colaborare cu toate persoanele de bunăvoință. Semințe de milostivire sunt prezente în toate religiile, mai ales în religia iudaică și în islam, care o consideră o caracteristică principală a lui Dumnezeu. Înainte de a fi Cel Atotputernic și Creatorul, Dumnezeu este Cel Milostiv.

Ține de noi să avem grijă de aceste semințe astfel încât să poată crește în viața noastră publică și privată.

Astfel, putem ajuta la construirea unei lumi mai bune, unde să domnească egalitatea, pacea, iubirea și respectul reciproc. Cerem tuturor credincioșilor să crească în inimile lor sentimentul de milostivire, pentru ca să devină moștenirea comună a vieții publice și private.

Apelul la milostivire este îndreptat nu doar spre persoanele corecte, dar și spre cele care fac răul, pentru a se converti și schimba. Este o chemare către toți cei care au în mână destinul popoarelor, către toți cei care fac alegeri politice cauzatoare de moarte, pentru a se întoarce și a pune demnitatea omului deasupra intereselor lor materiale. Este un apel adresat fabricanților și traficanților de arme mortale, care își măresc averile din suferința celorlalți: până la aceasta ne-a condus o politică oarbă și obtuză!

Chemarea la milostivire este adresată și tuturor celor implicați în acte de corupție. Acest obicei josnic este un mare păcat care cere răzbunare în fața lui Dumnezeu, pentru că subminează înseși fundamentele societății. Coruptul, cu lăcomia lui, îl apasă pe cel slab și-i strivește pe cei vulnerabili. Nimeni nu se poate considera că este imun la această ispită. Și, pentru a o putea eradica din viața personală și socială, avem nevoie de multă atenție și apropiere de Dumnezeu. Să ne rugăm pentru cei corupți, sperând că se va trezi conștiința lor și că vor auzi această chemare, înainte de a fi prea târziu.

Dragi frați și surori, milostivirea nu este un semn de slăbiciune, ci o expresie a atotputerniciei divine, care este arătată în cel mai înalt grad în milă și în iertare. Nu există nicio contradicție între milostivirea lui Dumnezeu și dreptatea lui, pentru că el este drept și milostiv, în același timp. Oricine refuză să ceară mila sa, va ajunge în cele din urmă la dreptatea sa riguroasă. Aceasta permite popoarelor și persoanelor, victime ale nedreptății să nu-și piardă speranța. Isus Cristos a spus: "Cu măsura cu care măsurați vi se va măsura și vouă" (Lc 6,38) și "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor avea parte de milă" (Mt 5,7).

În această noapte, când sărbătorim nașterea Principelui Păcii și al Milostivirii, am venit să ne rugăm pentru a se schimba fața pământului, pentru ca lumea să devină un loc primitor și sigur, unde să domnească pacea în locul rivalității, mila în locul răzbunării și dragostea în locul urii.

Vouă tuturor, dragi frați și surori aici prezenți sau care sunteți în legătură prin intermediul televiziunii, dumneavoastră, domnule președinte, tuturor credincioșilor din acest oraș binecuvântat, Betleem, vouă tuturor locuitorilor din Țara Sfântă, creștini, musulmani, evrei și samariteni, vă urez cu toată sinceritatea un an nou plin de bucurie, binecuvântare și de sănătate.

"Amintește-ți, Doamne, de milostivirea și de iubirea ta, pentru că ele sunt din veșnicie" (Ps 25,6). Amin.

*

Solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Maica lui Dumnezeu
Ziua Mondială a Păcii
Predica din 1 ianuarie 2016, ținută în Co-Catedrala Patriarhiei Latine a Ierusalimului

Excelențele Voastre,
Iubiți confrați preoți, călugări și călugărițe,
Dragi prieteni,

Sărbătorim începutul Anului Nou încredințându-ne protecției Fecioarei Maria, Maica lui Dumnezeu. Continuăm să contemplăm același mister al Crăciunului, Dumnezeu-cu-noi, pe care-l adorăm de fiecare dată când se încheie un an, și începem o nouă perioadă a vieții, care este un drum spre întâlnirea finală, personală și comunitară, cu Domnul.

1. Dumnezeu este cu noi, și el ține la această prezență a sa! De aceea continuăm să sperăm și să ne bucurăm chiar și în mijlocul dificultăților și durerilor pe care le trăim. Suntem în comuniune cu suferințele tuturor locuitorilor acestei țări, palestinieni și israelieni, dar și cu cele ale popoarelor care sunt victime ale violenței. În această situație, ne îndreptăm către preasfânta Fecioară Maria și, împreună cu ea, păstrăm toate aceste lucruri în inimile noastre, pentru că nu putem înțelege pe deplin semnificația și motivul acestor probleme în misterul Providenței și al iubirii lui Dumnezeu pentru creația sa.

2. Astăzi, în prima zi a anului, este și sărbătoarea acestei biserici co-catedrală, cu hramul "Sfântului Nume al lui Isus", și sărbătoarea anuală a patriarhiei și a diecezei noastre. Vă adresez tuturor cele mai bune urări și vă rog să ne însoțiți cu rugăciunile voastre, pentru ca fiecare credincios din această dieceză, să poată continua să fie un instrument de mântuire pentru sine însuși și pentru cei încredințați grijii lui, dar și pentru toți locuitorii din țările în care se află răspândită dieceza noastră: Israel, Palestina, Iordania și Cipru.

3. Anul acesta, din decembrie 2015 și până la 20 noiembrie 2016, celebrăm Anul Milostivirii Divine. În acest sens, Sfântul Părinte scrie în documentul de convocare că "Isus Cristos este chipul milostivirii Tatălui. Misterul credinței creștine pare să-și fi găsit în acest cuvânt, întreaga sa sinteză. Ea a prins viață, a devenit vizibilă și și-a atins culmea în persoana lui Isus din Nazaret. Tatăl, "bogat în îndurare" (Ef 2,4), după ce și-a descoperit numele în fața lui Moise ca "un Dumnezeu plin de îndurare și milostiv, încet la mânie, plin de bunătate și de adevăr" (Ex 34,6), nu a încetat să-și arate în diverse feluri și în multe momente ale istoriei natura sa divină. La "împlinirea timpului" (Gal 4,4), când totul a fost aranjat conform planului său de mântuire, l-a trimis pe Fiul său, născut din Fecioara Maria, să ne descopere pe deplin iubirea sa. Cine îl vede pe Fiul, îl vede pe Tatăl (cf. In 14,9). Isus din Nazaret prin cuvântul său, prin acțiunile sale și prin întreaga sa persoană, dezvăluie milostivirea lui Dumnezeu (Misericordiae vultus, nr. 1).

Într-o lume care se dezumanizează din ce în ce mai mult, îndreptându-se spre barbarie, violență și opresiune, vocația creștinului este aceea de a mărturisi Milostivirea Divină, alături de toate persoanele de bunăvoință.

Semințe de milostivire se găsesc în toate religiile și toți avem responsabilitatea de a le face să crească în viața publică și privată. Astfel, vom fi martorii unei lumi mai bune, guvernată de dreptate, pace, blândețe, iubire și respect reciproc. Îi invităm pe toți credincioșii care au un anumit rol în viața politică, economică, culturală, socială sau familială să trăiască milostivirea și să facă din ea o cultură care să inunde lumea în care trăim.

4. În anul care începe astăzi, vom continua să ne rugăm pentru pace în țara noastră, pentru ca israelienii și palestinienii să renunțe la violență și să caute calea care duce la pace. Domnul, când va veni momentul, ne va acorda pacea și împăcarea.

La începutul acestui nou an, situația mondială este dezastruoasă. Dar, permiteți-mi să vă spun că, în ciuda acestui fapt, "să nu ne lăsăm biruiți de rău, ci să biruim răul prin bine" (cf. Rm 12,21), cu generozitate și iertare.

"Răul nu este o forță anonimă... Răul trece prin libertatea umană. Răul are întotdeauna un chip și un nume: chipul și numele bărbaților și femeilor care l-au ales în mod liber și pe care noi îi cunoaștem. Și dacă vom căuta mai în profunzime, răul este în cele din urmă o renunțare tragică la obligațiile iubirii. Dimpotrivă, binele moral se naște din iubire, se manifestă ca iubire și este îndreptat spre iubire. Acest discurs este evident, mai ales, pentru creștin, a cărui iubire culminează în iubirea față de dușmani: "Dacă dușmanul tău este flămând, dă-i să manânce; dacă este însetat dă-i să bea!" (Rom 12,20), după cum spunea papa Ioan Paul al II-lea (Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii, 2005, nr. 2).

Prima poruncă din evanghelie, în acest an al Milostivirii, ne cere să ne implicăm din ce în ce mai mult și în mod responsabil pentru ca viața persoanelor și a popoarelor să fie respectată și promovată. Nu putem decât să condamnăm cu putere faptele rele cu caracter social și politic cu care se confruntă lumea. Nu putem decât să condamnăm vânzarea de arme. În acest context, cum am putea să nu ne gândim la Irak și la Siria, unde, de atâta timp durează conflictele care au făcut și continuă să facă victime nevinovate? Cum am putea să nu ne amintim de situația teribilă a țării lui Isus, unde încă nu se ajunge, în adevăr și dreptate, să se reînnoade firele înțelegerii reciproce, sfâșiate de un conflict hrănit zi de zi cu atentate și răzbunări?

Ce-am putea spune despre fenomenul tragic al violenței teroriste, care pare să împingă întreaga lume spre un viitor de frică și neliniște? E adevărat: lumea se teme și bombele atomice pe care le construim nu ne ajută cu nimic!

O spunem, pe deplin conștienți, că violența este un rău inacceptabil, care niciodată nu rezolvă problemele. "Violența este o minciună, pentru că se opune adevărului credinței noastre, adevărului umanității noastre. Violența distruge ceea ce pretinde că apără: demnitatea, viața, libertatea ființei umane". Este imperios necesar să promovăm o mare lucrare de educație a conștiințelor" și mai ales a conștiințelor politicienilor (cf. Ioan Paul al II-lea, Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii, 2005, nr. 4).

În noul an, continuăm să ne rugăm pentru liderii politici și împărtășim cu toți locuitorii acestei țări, bucuriile și necazurile lor. Cerem preasfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, să ne susțină speranța și răbdarea. Fie ca ea să ne călăuzească în meditarea și acceptarea lui Dumnezeu între noi.

Pentru Anul Milostivirii Divine, am pregătit un program de rugăciune, cu celebrări liturgice și cu pelerinaje; sper că aveți cunoștință de acest program și că veți putea participa plini de credință. Mulțumesc anticipat pentru cooperare și prietenie!

Mulțumesc și pentru frumoasa mărturie pe care ne-o dați prin viața voastră, prin solidaritatea și prin rugăciunile voastre!

An Nou fericit, plin de bucurie și de sănătate! Amin.

Fouad Twal,
patriarhul latin al Ierusalimului

Traduceri de pr. Cristian Vacaru


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat