Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Familia, leagănul milostivirii

Peste 150 de persoane, copii și părinți, persoane consacrate și laici, au participat la "un weekend cu familiile în familie", la Casa "Gaudium et Spes" de la Traian, în zilele de 30 și 31 ianuarie 2016, când Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași, coordonat de pr. dr. Felician Tiba, a organizat pentru familii întâlnirea cu tema "Familia, leagănul milostivirii".

Printre invitați s-au numărat doamna Sofia Vicoveanca, domnișoara Carmen-Lorena Acatrinei, Surorile "Slujitoarele Săracilor" de la Piatra Neamț și Surorile "Franciscane Misionare de Assisi", care au asigurat un program paralel cu toți copiii prezenți.

Întâlnirea a început sâmbătă, 30 ianuarie, cu prânzul luat împreună de familiile care s-au adunat la Traian.

Programul a continuat cu momentul pregătit de invitata Sofia Vicoveanca, un program care a cuprins cântece și poezii, printre care a strecurat mărturia ei din viața de familie. A povestit participanților cât este de importantă familia, în care trebuie să domnească mereu înțelegerea și respectul, iubirea și dăruirea, și nu în ultimul rând prezența lui Dumnezeu. De asemenea, doamna Sofia Vicoveanca a răspuns la întrebările participanților despre familie, împărtășind din viața ei de artistă, dar și de soție și mai ales mamă.

A urmat apoi reflecția "Familia, la școala milostivirii", prezentată de pr. dr. Felician Tiba, pornind de la un verset din sfânta Scriptură: "Și Domnul Dumnezeu a zis: «Nu este bine ca omul să fie singur. Îi voi face un ajutor pe potriva lui»" (Gen 2,18). Pr. Felician a subliniat că noi, oamenii, ne împlinim doar în dăruire, în dăruirea de sine și nu în solitudinea egoistă. Dacă nu dăruim până acolo încât să ne dăruim, producem nefericire și pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Suntem așadar chemați să fim instrumente ale milostivirii lui Dumnezeu pentru ceilalți. Dorind familia, Dumnezeu a vrut ca și ea să fie unul dintre "canalele" prin care să ajungă milostivirea la oameni.

La ora 18.30 a urmat sfânta Liturghie, iar după cină s-a desfășurat programul de mărturii venit din partea familiilor participante. Concret, acestea au primit câte o întrebare, iar după o confruntare între soți, au răspuns, lăsând să iasă la suprafață adevărate mărturii de credință și de viață.

Duminică, 31 ianuarie, ziua de întâlnire a început cu micul dejun, urmat de conferința "Despre săraci și sărăcie, bogați și bogăție", prezentată de Surorile "Slujitoarele Săracilor" din Piatra Neamț. Surorile i-au provocat pe participanți să se întrebe dacă știu să se bucure de viața pe care o au. S-a subliniat în conferința lor că a ne mulțumi zilnic cu ceea ce avem și a ne bucura de tot ceea ce ne înconjoară este un lucru mare. Uneori muncim foarte mult peste program pentru a câștiga mai mult, fără să ne dăm seama că îi neglijăm pe cei din jurul nostru care au nevoie de noi. Adevărata bogăție nu stă în ceea ce avem în mână, ci în ceea ce avem în inimă. Iar bogăția interioară este cel de lângă noi, persoanele pe care Dumnezeu ni le-a pus alături, este chiar familia noastră. Între soți, adevărata bogăție sunt chiar ei, așa cum, adevărata sărăcie, este chiar lipsa lor.

Ziua a continuat cu momentul folcloric pregătit de domnișoara Carmen-Lorena Acatrinei, cu poezii și melodii populare românești.

Punctul central al zilei de duminică a fost sfânta Liturghie, celebrată de pr. Adrian Fărăoanu și pr. Felician Tiba, la care au participat toate familiile prezente.

În cuvântul de învățătură, inspirat din lecturile duminicale, pr. Felician a subliniat că nu trebuie să ne descurajăm în misiunea pe care Dumnezeu a dorit-o pentru fiecare dintre noi. Deși poate uneori suntem criticați de ceilalți, poate că ceilalți ne spun ca și lui Isus: "Ce, nu-l cunoaștem noi pe acesta?", cu toate acestea trebuie să fim conștienți de darul lui Dumnezeu din viața noastră și să îl lăsăm să lucreze, fiecare pe drumul pe care a fost chemat: cel de familie sau de viață consacrată. Îl avem ca model pe Isus, care nu s-a descurajat, deși nu a fost bine primit, nu doar în patria lui, ci în general.

Activitatea familiilor de la Traian s-a încheiat cu prânzul luat împreună și cu dorința și motivația de a se reîntâlni cu următoarea ocazie. Cu toții i-au mulțumit pr. Felician Tiba pentru ocazia de a petrece un weekend în familie, cu familii care au aceleași bucurii, dar și griji.

Alexandra Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30-31 ianuarie: Traian: Familia, leagănul milostivirii


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat