Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Continuă la Roma întâlnirea internațională despre viața consacrată

Vin nou în burdufuri noi

"Viață consacrată, dă piatra la o parte, eliberează-te de fâșii și mergi!". Cu această parafrazare eficace a episodului evanghelic despre învierea lui Lazăr, arhiepiscopul José Rodríguez Carballo a încheiat intervenția sa în aula Paul al VI-lea în Vatican, în după-amiaza zilei de vineri 29 ianuarie 2016, zi inaugurală a întâlnirii internaționale care pecetluiește Anul Vieții Consacrate.

Discursul secretarului Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a fost unul centrat în întregime pe tema "Vin nou în burdufuri noi": la cincizeci de ani de la Conciliu și după acest an dedicat tuturor formelor de viață consacrată - ordo virginum, institute seculare, institute de viață activă, institute de viață contemplativă, ordine, călugări, eremiți și noile forme de consacrare - trebuie, de fapt, să ne întrebăm ce răspunsuri au fost date în fața "semnelor timpurilor". În mod deosebit arhiepiscopul s-a oprit asupra a trei puncte fundamentale: slujirea autorității, formarea și viața comunitară. Astfel, a spus el, autoritatea este un burduf nou dacă este trăită în dimensiunea slujirii și a înțelegerii; dimpotrivă, este un burduf vechi dacă superiorul o concepe ca putere sau cum ar face "administratorul unei firme".

Contrapoziție asemănătoare există în domeniul formării. Se poate vorbi despre un burduf nou când formarea permanentă este strâns legată de cea inițială și când se dă prioritate persoanei; în schimb, se poate vorbi despre un burduf vechi dacă este concepută numai ca însușire de concepte, sau dacă se pretinde să se formeze consacrați înainte de a fi considerați persoane și creștini. Și chiar în viața comunitară se aplică aceeași lectură: este burduf nou dacă se găsește în ea ajutor reciproc, înțelegere și dialog și se depășește autoreferențialitatea; este burduf vechi dacă acea comunitate nu ascultă semnele timpurilor, dacă este locuită în mod normal de critici, invidii și antagonisme, și dacă nu este alimentată de rugăciune.

După ziua inaugurală în Vatican, întâlnirea - care va avea apogeul său la 1 februarie cu audiența Papei Francisc în Vatican și ziua următoare cu pelerinajul jubiliar, celebrarea euharistică prezidată de Pontif și încheierea solemnă a Anului Vieții Consacrate - a început să se articuleze în sesiuni dedicate diferitelor aspecte ale vieții consacrate.

Sunt cinci sedii romane în care s-au împărțit cei circa patru mii de participanți. La Antonianum discuția, la care a participat același arhiepiscop Carballo, s-a centrat pe tema "Ordo virginum: dar pentru drumul poporului lui Dumnezeu"; în schimb, cardinalul Jo?o Braz de Aviz, președinte al dicasterului, a deschis la universitatea Urbaniana confruntarea despre "viața monastică de clauzură". Bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran și Universitatea Laterană au găzduit sesiunea dedicat temei milostivirii, care a implicat institutele călugărești de viață apostolică, de viață monastică și conventuală masculină și societățile de viață apostolică. "Chemați și formați să locuim responsabil în istorie" este titlul întâlnirii, în institutul patristic Augustinianum, la care au participat reprezentanții institutelor seculare, în timp ce Casa Enrico De Oss? a fost sediul întâlnirii dedicate noilor forme de viață consacrată în Biserică.

"Sunt zile în care percepem un har deosebit", a spus cardinalul Braz de Aviz în timpul liturghiei celebrate în biserica "Sfânta Maria în Traspontina". Știm, a adăugat el, că toate vocațiile diferite la viața consacrată sunt o "perlă a Bisericii" care trebuie păzită. Cum? Amintindu-ne mereu că suntem într-un "proces permanent de convertire". Nu trebuie să lăsăm, a conchis el, să prevaleze structurile de organizare și "structurile noastre personale": centrul trebuie să fie mereu Isus, pentru că "nu se poate fi consacrați și departe de Dumnezeu".

(După L'Osservatore Romano, 31 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat