Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire internațională la sfârșitul Anului Vieții Consacrate

Bucuria ca responsabilitate

Purtători de bucurie în lume, instrumente de fraternitate și protagoniști ai unei spiritualități de comuniune. Așa a sintetizat cardinalul Jo?o Braz de Aviz rolul consacraților în societatea contemporană. Prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică a vorbit celor circa patru mii de participanți la întâlnirea internațională care de la 28 ianuarie la 2 februarie 2016 încheie la Roma și în Vatican Anul Vieții Consacrate. După veghea de rugăciune - prezidată în seara de joi, 28 ianuarie 2016, în bazilica "Sfântul Petru", de arhiepiscopul José Rodriguez Carballo, secretar al Congregației - intervenția cardinalului a deschis, în dimineața de vineri 29, lucrările întâlnirii dedicate temei "Viața consacrată în comuniune. Fundamentul comun în diversitatea formelor".

Întâlnirea a avut ca finalități acelea de a cunoaște și a face cunoscut mai bine marele mozaic al vieții consacrate, a trăi comuniunea redescoperind chemarea unică în diversitatea formelor (ordo virginum, viață monastică, institute apostolice, institute seculare, noi institute și noi forme de viață consacrată), a începe împreună drumul Jubileului pentru a confirma mandatul specific al vocației celor consacrați: "a fi față a milostivirii Tatălui, martori și constructori ai unei fraternități trăite autentic".

Dimineața zilei de 29 a fost caracterizată de conferința amplă a iezuitului Christoph Theobald. Teologul a reflectat despre "fundamentul comun care locuiește, adică «energia» secretă care însuflețește, diversitatea formelor de viață consacrată", adică "acțiunea lui Dumnezeu". Ceea ce cheamă la o urmare "apropiată" zi de zi, la o conformare cu Cristos în viața sa contemplativă și activă, la slujirea care în umilință să dea răspunsuri la așteptările societății contemporane. În concluzie, Theobald a propus și viața consacrată ca "laborator" pentru viața Bisericii, invitând adunarea și alimentarea câtorva "experiențe fericite din acești ultimi cincizeci de ani post-conciliari": de exemplu, "curajul de a întemeia mănăstiri cu adevărat ecumenice, deschiderea unora la schimbul cu mănăstiri din alte religii" sau și valorizarea rolului femeilor.

Dimineața s-a încheiat cu două intervenții dedicate vieții contemplative. Benedictina Maria Ignazia Angelini a subliniat cum contemplația nu este atât o acțiune ci "o stare de viață, un stil" care se oglindește în acțiunile cu care este urmat Învățătorul. Carmelitanul Miguel Márques Calle, în schimb, după ce a prezentat câteva exemple de contemplație prin figuri ca acelea a lui Ioan al Crucii, Carlo Carretto și maica Tereza de Calcutta, s-a oprit asupra câtorva caracteristici fundamentale ale vieții consacrate. Printre acestea, se evidențiază cea a bucuriei. "Bucurați-vă", a spus călugărul amintind cum "bucuria" este unul dintre primele cuvinte din Noul Testament cu vestea îngerului adusă Mariei. Márques Calle i-a îndemnat pe toți să devină din nou purtători ai unui cuvânt "plin de viață, de prospețime".

O invitație care a reluat ceea ce s-a spus cu o seară înainte, în cursul veghii în "Sfântul Petru" de arhiepiscopul Rodríguez Carballo. "Pentru un consacrat - a afirmat prelatul - bucuria nu este o posibilitate ci o responsabilitate", pentru că "dacă noi credem că Dumnezeu poate să umple inimile noastre și să ne facă fericiți", atunci "nu putem priva lumea de bucuria în Cristos": nu se poate, a adăugat citându-l pe Papa Francisc, "să avem fețe de înmormântare".

Arhiepiscopul, trasând un bilanț al anului special dedicat vieții consacrate, i-a invitat pe toți la o rugăciune de mulțumire pentru drumul parcurs și de cerere de sprijin pentru a răspunde la "provocarea fericirilor": niciunui botezat, a spus el, "și cu mult mai puțin celui care-l urmează pe Isus în viața consacrată, nu-i este permis să inventeze un alt drum pentru a ajunge la sfințenie". Deci trebuie să se respingă "ispita autoreferențialității și să se iasă din «cuib» spre toate periferiile posibile pentru a duce vestea bună a Evangheliei".

(După L'Osservatore Romano, 30 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat