Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Porțile Sfinte în Anul Milostivirii

Câteva elucidări despre deschiderea Porților Sfinte în timpul Jubileului și despre oportunitatea de a primi indulgența

De pr. Edward McNamara

În rubrica sa de liturgie, părintele Edward McNamara LC, profesor de liturgie și decan de teologie la Ateneul Pontifical "Regina Apostolorum" din Roma, răspunde astăzi la întrebarea unui cititor din Filipine.

Este prevăzut un timp în care trebuie deschise sau inaugurate Porțile Sfinte în Bisericile locale sau în dieceze? În dieceza noastră episcopul a menționat Anul Extraordinar al Milostivirii dar fără a informa pe credincioși despre data precisă a începutului sau a deschiderii Porții Sfinte (M., provincia Lanao del Norte, Filipine).

Întrebarea cititorului nostru a venit la 9 ianuarie și, după cum a reieșit apoi, episcopul diecezan a deschis Poarta Sfântă miercuri 13 ianuarie la amiază cu o ceremonie, la care au participat mulți preoți și credincioși. Sunt sigur că acest fapt a fost anunțat dinainte, dar aparent cititorul nostru nu a aflat asta.

Totuși, din moment ce întrebarea oferă oportunitatea de a explica situația Porților Sfinte în acest Jubileu, vorbesc acum despre asta.

În bula papală Misericordiae vultus din aprilie 2015, cu care a fost convocat în mod oficial Jubileul Milostivirii, papa Francisc a anunțat posibilitatea de a deschide și alte Porți Sfinte, în afară de cele tradiționale la Roma.

"În duminica următoare, a treia din Advent, se va deschide Poarta Sfântă în Catedrala din Roma, Bazilica «Sfântul Ioan din Lateran». După aceea, se va deschide Poarta Sfântă în celelalte Bazilici Papale. În aceeași duminică stabilesc ca în fiecare Biserică particulară, în catedrala care este Biserica Mamă pentru toți credincioșii, sau în con-catedrală sau într-o biserică de semnificație specială, să se deschidă pe timpul întregului An Sfânt o Poartă a Milostivirii la fel. La alegerea Ordinariului, ea va putea să fie deschisă și în sanctuare, ținte ale atâtor pelerini, care în aceste locuri sacre adesea sunt atinși în inimă de har și găsesc calea convertirii. Apoi, fiecare Biserică particulară va fi implicată direct să trăiască acest An Sfânt ca un moment extraordinar de har și de reînnoire spirituală. De aceea, Jubileul va fi celebrat la Roma precum și în Bisericile particulare ca semn vizibil al comuniunii întregii Biserici".

După aceea, la 1 septembrie 2015, într-o scrisoare adresată arhiepiscopului Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care are misiunea de a organiza acest Jubileu, Papa a aprofundat ideea deschiderii Porților Sfinte în fiecare dieceză în așa fel încât să ofere la cât mai multe suflete posibil oportunitatea de a primi indulgența. Sfântul Părinte a scris: "Apropierea Jubileului Extraordinar al Milostivirii îmi permite să focalizez câteva puncte asupra cărora consider că este important să intervin pentru a permite să fie celebrarea Anului Sfânt pentru toți credincioșii un adevărat moment de întâlnire cu milostivirea lui Dumnezeu. De fapt, este dorința mea ca Jubileul să fie experiență vie a apropierii Tatălui, aproape pentru a atinge cu mâna duioșia sa, pentru ca să se învigoreze credința fiecărui credincios și astfel mărturia să devină tot mai eficace. În primul rând, gândul meu se îndreaptă către toți credincioșii care în fiecare dieceză, sau ca pelerini la Roma, vor trăi harul Jubileului.

Doresc ca indulgența jubiliară să ajungă pentru fiecare ca experiență genuină a milostivirii lui Dumnezeu, care iese în întâmpinare tuturor cu fața Tatălui care primește și iartă, uitând complet păcatul comis. Pentru a trăi și a dobândi indulgența, credincioșii sunt chemați să facă un scurt pelerinaj spre Poarta Sfântă, deschisă în fiecare catedrală sau în bisericile stabilite de episcopul diecezan, și în cele patru Bazilici Papale la Roma, ca semn al dorinței profunde de adevărată convertire. La fel, dispun ca în sanctuare unde s-a deschis Poarta Milostivirii și în bisericile care în mod tradițional sunt identificate ca jubiliare să se poată dobândi indulgența.

Este important ca acest moment să fie unit, înainte de toate, cu sacramentul Reconcilierii și cu celebrarea sfintei Euharistii ca o reflexie asupra milostivirii. Va fi necesar să se însoțească aceste celebrări cu mărturisirea de credință și cu rugăciunea pentru mine și pentru intențiile pe care le port în inimă pentru binele Bisericii și al lumii întregi.

În afară de asta, mă gândesc la cei care din diferite motive nu vor avea posibilitate să meargă la Poarta Sfântă, în primul rând bolnavii și persoanele bătrâne și singure, adesea în condiții că nu pot ieși din casă. Pentru ei va fi de mare ajutor să trăiască boala și suferința ca experiență de apropiere de Domnul care în misterul pătimirii, morții și învierii sale arată calea maestră pentru a da sens durerii și singurătății. A trăi cu credință și speranță bucuroasă acest moment de încercare, primind împărtășania sau participând la sfânta Liturghie și la rugăciunea comunitară, chiar și prin diferitele mijloace de comunicare, va fi pentru ei modul de a dobândi indulgența jubiliară.

Gândul meu se îndreaptă și spre cei închiși, care experimentează limitarea libertății lor. Jubileul a constituit mereu oportunitatea unei mari amnistii, destinată să implice atâtea persoane care, deși merită pedeapsă, totuși au conștientizat nedreptatea săvârșită și doresc cu sinceritate să se insereze din nou în societate aducând contribuția lor onestă. La toți aceștia să ajungă în mod concret milostivirea Tatălui care vrea să fie aproape de cei care au mai multă nevoie de iertarea sa. În capelele închisorilor vor putea dobândi indulgența și de fiecare dată când vor trece prin ușa celulei lor, îndreptându-și gândul și rugăciunea către Tatăl, fie ca acest gest să însemne pentru ei trecerea prin Poarta Sfântă, pentru că milostivirea lui Dumnezeu, capabilă să transforme inimile, este în măsură să transforme și gratiile în experiență de libertate.

Am cerut ca Biserica să redescopere în acest timp jubiliar bogăția conținută în faptele de milostenie trupească și sufletească. De fapt, experiența milostivirii devine vizibilă în mărturia de semne concrete așa cum însuși Isus ne-a învățat. De fiecare dată când un credincios va trăi una sau mai multe dintre aceste fapte personal, va dobândi cu siguranță indulgența jubiliară. De aici angajarea de a trăi din milostivire pentru a dobândi harul iertării complete și exhaustive prin forța iubirii Tatălui care nu-l exclude pe nimeni. De aceea va fi vorba despre o indulgență jubiliară deplină, rod al evenimentului însuși care este celebrat și trăit cu credință, speranță și caritate.

În sfârșit, indulgența jubiliară poate să fie dobândită și pentru cei care au decedat. Cu ei suntem legați prin mărturia de credință și caritate pe care ne-au lăsat-o. Așa cum îi amintim în celebrarea euharistică, tot așa putem, în merele mister al comuniunii sfinților, să ne rugăm pentru ei, pentru ca fața milostivă a Tatălui să-i elibereze de orice rămășiță de păcat și să-i poată aduna la sine în fericirea care nu are sfârșit".

Papa a acordat și facultăți ample preoților pentru a ierta excomunicarea anexată avortului procurat și apoi preoților asociați la Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea", în așa fel încât dezlegările lor să fie valide și credincioșii care se vor spovedi la ei să poată obține indulgența jubiliară.

Așa cum se citește pe situl internet al Jubileului Milostivirii, papa Francisc a adăugat și o altă concesie: "Ritualul Roman afirmă că episcopul în dieceza sa, sau ceilalți prelați echivalați de drept episcopilor diecezani, are facultatea de a da Binecuvântarea Papală cu respectiva indulgență plenară de trei ori pe an în festivitățile solemne la alegerea lui, folosind ritualul pregătit pentru această ocazie. Papa Francisc, cu ocazia Jubileului Milostivirii, a acordat tuturor episcopilor din lume posibilitatea de a împărți Binecuvântarea Papală cu respectiva indulgență de alte două ori, în afară de cele trei menționate mai sus: prima la sfârșitul celebrării de deschidere a Anului Sfânt în Bisericile locale la 13 decembrie, a doua la sfârșitul celebrării de încheiere a Jubileului în Bisericile locale la 13 noiembrie".

Cât privește acordarea indulgențelor, normele actuale date de Penitențiaria Apostolică în documentul Darul indulgenței (29 ianuarie 2000) stabilesc:

"4. Indulgența plenară se poate obține o singură dată pe zi. Dar pentru a o dobândi, în afară de starea de har, este necesar ca un credincios

- să aibă dispoziția interioară a dezlipirii totale de păcat, chiar și numai venial;

- să se spovedească sacramental de păcatele sale;

- să primească Preasfânta Euharistie (este mai bine desigur s-o primească participând la Sfânta Liturghie; însă pentru indulgență este necesară numai Sfânta Împărtășanie);

- să se roage după intențiile Suveranului Pontif.

5. Este potrivit, dar nu este necesar ca Spovada sacramentală, și în special Sfânta Împărtășanie și rugăciunea pentru intențiile Papei să se facă în aceeași zi în care se îndeplinește fapta care are anexată indulgența; dar este suficient ca aceste rituri sacre și rugăciuni să se facă în câteva zile (circa 20) înainte sau după fapta care are anexată indulgența. Rugăciunea după intenția Papei este lăsată la alegerea credinciosului, dar se sugerează un «Tatăl Nostru» și un «Bucură-te Marie». Pentru diferite indulgențe plenare este suficientă o Spovadă sacramentală, dar se cere o Sfântă Împărtășanie distinctă și o rugăciune distinctă după intenția Sfântului Părinte pentru fiecare indulgență plenară".

În afară de toate acestea, pagina web a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări conține câteva indicații specifice pentru acest Jubileu: "Odată ce s-a trecut prin Poarta Sfântă sau Poarta Milostivirii sau a avut loc una dintre celelalte circumstanțe în care Papa Francisc a acordat ca să se poată primi indulgența (de exemplu pentru bolnavi, deținuți și pentru oricine săvârșește personal o faptă de milostenie), în afară de condițiile obișnuite care cer o inimă bine dispusă pentru ca harul să poată aduce roadele sperate, credincioșii vor trebui să se oprească în rugăciune pentru a îndeplini ultimele fapte cerute: mărturisirea de credință și rugăciunea pentru Papa și după intențiile sale. Aceasta din urmă va putea fi măcar un Tatăl Nostru - rugăciunea pe care ne-a învățat-o însuși Isus pentru a ne adresa Tatălui ca fii - dar pe cât posibil și mai mult. Îndeosebi, luând în considerare spiritul propriu al acestui An Sfânt, se sugerează să se recite frumoasa rugăciune a Papei Francisc pentru Jubileu și să încheie momentul de rugăciune cu o invocație către Domnul Isus Milostiv (de exemplu «Isuse Milostiv, mă încred în Tine»)".

Rugăciunea Papei Francisc menționată aici este:

"Doamne Isuse Cristoase,
tu ne-ai învățat să fim milostivi asemenea Tatălui ceresc,
și ne-ai spus că cine te vede pe Tine îl vede pe Tatăl.
Arată-ne chipul tău și vom fi mântuiți.
Privirea ta plină de iubire i-a eliberat pe Zaheu și pe Matei de robia banului;
pe femeia păcătoasă și pe Magdalena le-a eliberat de la statornicirea fericirii doar în creatură;
pe Petru l-a făcut să plângă după ce te-a trădat,
și i-a asigurat Paradisul tâlharului căit.
Fă să ascultăm cuvintele pe care i le-ai spus samaritenei ca și cum le-ai fi adresat fiecăruia dintre noi: "Dacă ai cunoaște darul lui Dumnezeu!"
Tu ești chipul văzut al Tatălui nevăzut,
al lui Dumnezeu care-și manifestă atotputernicia mai ales prin iertare și milostivire:
fă ca Biserica să fie în lume chipul văzut al Tău, Domnul nostru, înviat și în slavă.
Tu ai voit ca și miniștrii tăi sacri să fie înveșmântați în slăbiciune
ca să simtă compasiunea cuvenită pentru aceia care se află în neștiință și eroare;
fă ca oricine se apropie de vreunul dintre slujitorii tăi să se simtă așteptat, iubit și iertat de Dumnezeu.
Trimite-l pe Duhul tău și consacră-ne pe toți prin ungerea lui,
pentru ca Jubileul Milostivirii să fie un an al harului Domnului,
iar Biserica sa cu reînnoit entuziasm să le ducă celor săraci mesajul plin de bucurie, să proclame celor închiși și asupriți eliberarea, iar celor orbi să le redea vederea.
Îți cerem aceasta prin mijlocirea Fecioarei Maria Maica Milostivirii, Ție care viețuiești și domnești în unire cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, în toți vecii vecilor.
Amin

(După Zenit, 29 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat