Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii japonezi îl invită pe papa pentru "samuraiul lui Cristos"

De Paolo Affatato

"Sperăm ca beatificarea să poată avea loc în 2017. Și sperăm cu toată inima ca Sfântul Părinte să poată veni în Japonia cu acea ocazie": este dorința exprimată la Vatican Insider de Isao Kikuchi, episcop de Niigata și misionar verbit, la vestea că Sfântul Scaun a aprobat beatificarea lui Takayama Ukon, definit "samuraiul lui Cristos".

Justo Takayama Ukon (1552-1615) a fost un feudatar și samurai care, așa cum au explicat prelații niponi, a preferat "drumul strâmt", alegând să parcurgă în viața sa calea urmării lui Cristos, sărac, ascultător și răstignit. Ukon a renunțat la o poziție socială de rang înalt, la titlul nobiliar și la bogăție, numai pentru a rămâne fidel lui Cristos și Evangheliei.

"Istoria sa și mărturia sa reprezintă un far de speranță pentru comunitatea noastră catolică din Japonia", explică episcopul Kikuchi, care este și președintele Caritas-ului japonez. "Takayama nu și-a pierdut credința, deși a înfruntat în viața sa pierderea status-ului său, a orgoliului său, chiar a patriei".

"Astăzi, într-o societate și o cultură puternic relativistă ca aceea japoneză, majoritatea populației cu greu aderă la o credință. Takayama ne arată cum putem trăi în Japonia modernă", reafirmă el.

Takayama rămâne o figură profetică, însă perspectiva de incidență și de schimbare reală în societate, obișnuită cu modele culturale și antropologice în general distante de o perspectivă creștină, este destul de îndepărtată: "A schimba astăzi mentalitatea curentă este greu. Takayama este un personaj de foarte demult, care aparține unei alte epoci istorice", continuă el.

Totuși în episcop apare o dorință: "Dacă Papa Francisc ar putea să vină ca să celebreze beatificarea în Japonia, cred că s-ar putea întâmpla ceva. Cred că ar atrage o atenție așa de puternică din partea întregii națiuni încât ar putea provoca un val de reflecție în conștiințe, de aprofundare și de schimbare".

Ukon este primul catolic japonez care, fără a face parte dintr-un grup de martiri, a determinat Conferința episcopală să se angajeze pentru canonizarea sa. Astăzi episcopii sunt satisfăcuți și repropun viața sa ca paradigmatică pentru catolici, turmă mică de circa 450.000 de suflete, 0,3% pe teritoriul național cu o populație de 127 de milioane de locuitori.

Născut dintr-o familiei de proprietari de pământuri, Ukon se convertește la creștinism la 12 ani, când intră în contact cu misionarii iezuiți, mergând pe urmele tatălui său. Evanghelia a fost introdusă în Japonia de iezuitul Francisc Xaveriu în 1549 și s-a răspândit rapid.

Când shogunul Toyotomi Hideyoshi ajunge la putere, consilierii săi îl invită să interzică practicarea creștinismului. Toți marii feudatari acceptă dispoziția, în afară de Ukon. Va pierde proprietățile sale, funcția sa, statusul său social, onoarea și respectabilitatea. Va deveni un vagabond și va fi constrâns la exil. Cu alți trei sute de creștini japonezi va fugi la Manila unde, după numai patruzeci de zile de la sosire, îmbolnăvindu-se, va muri la 4 februarie 1615.

Creștinii japonezi au încercat să-l ducă la gloria altarelor deja în secolul al XVII-lea, însă politica izolaționistă a țării i-a împiedicat pe investigatorii canonici să adune probele necesare pentru a-i atesta sfințenia. După trei sute de ani, în 1965, episcopii japonezi au relansat cu putere viața "samuraiului lui Cristos", încheind în 2013 procesul diecezan și prezentând la Congregația pentru Cauzele Sfinților documentația pentru a-l face fericit. Astăzi Biserica adună roadele unei angajări care i-a avut uniți pe episcopi în promovarea figurii lui Ukon.

Este vorba, printre altele, de primul individ care ajunge singur la gloria altarelor în istoria Bisericii japoneze: cei 42 de sfinți și 393 de fericiți existenți sunt toți martiri din secolele 1603-1867 și sunt amintiți în celebrări de grup.

Lucru semnificativ, Ukon este considerat "martir" chiar dacă nu și-a vărsat sângele în timpul valului de persecuții anti-creștine violente care timp de aproape 300 de ani au străbătut "Țara Soarelui Răsare". În acea lungă perioadă istorică a avut loc fenomenul așa-numiților "kakure kirishitan", "creștini ascunși" din Japonia: acei credincioși care, după 250 de ani de persecuții, la jumătatea secolului al XIX-lea au ieșit din clandestinitate și au mărturisit credința lor.

În martie anul trecut Biserica locală a celebrat a 150-a aniversare a acelui eveniment și cu acea ocazie Papa Francisc a scris o scrisoare, aducând omagiu "celor care au ținut aprinsă o luminiță de credință în secolele întunecate". Astăzi istoria lui Justo Takayama Ukon îmbogățește această narațiune, dând mărturie că sfințenia este posibilă și fără a fi uciși in odium fidei.

(După Vatican Insider, 29 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat