Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

China, clerul "clandestin": Sperăm în înțelegerea cu Sfântul Scaun

De Gianni Valente

Trei Bucură-te, Marie pe zi, pentru a cere Sfântul Scaun și China să găsească un acord și să poată începe în sfârșit o nouă perioadă în viața catolicilor chinezi. Le recită la fiecare Liturghie credincioșii din Qiqihar. Episcopul lor, Iosif Wei Jingyi, are încredere că va funcționa: "Înțelegerea dintre China și Sfântul Scaun va fi. Este ca un destin. Este direcția spre care mergem și nu trebuie să așteptăm prea mult. Este «semnul timpurilor» pe care acum suntem chemați să-l scrutăm, în lumina Evangheliei". Iosif Wei este un episcop așa-numit "clandestin". Autoritățile civile nu-l recunosc în funcția sa episcopală.

După ani de black-out, dialogul dintre China populară și Sfântul Scaun a pornit din nou. Deja atesta asta la sfârșitul lui octombrie cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Papei Bergoglio, confirmând că în zilele precedente o delegație vaticană a zburat la Beijing ca să reia firul consultărilor cu funcționarii de la Beijing, pentru a căuta o înțelegere cu privire la chestiuni sensibile, cum ar fi procedurile pentru numirea episcopilor chinezi. Din câte rezultă, în zilele trecute, au continuat contactele între cele două părți. În timp ce în China se înmulțesc vocile episcopilor, preoților, călugărilor și laicilor care vor să-și facă simțită prezența. Și nu ascund așteptările provocate în jurul unui posibil acord între China și Vatican, în timpul papei Francisc și al președintelui Xi Jinping.

În rândul întâi figurează mulți așa-numiți "clandestini" care exprimă speranțele puse în noua perioadă de dialog între Beijing și Sfântul Scaun: episcopi și preoți care nu aderă la organismele și la metodele folosite de politica religioasă a guvernului chinez, și tocmai în virtutea experienței lor destăinuiesc la Vatican Insider speranța ca să se realizeze curând ceea ce și ei așteaptă în tăcere de mult timp, după atâtea ocazii irosite: "Sperăm ca vestea bună a înțelegerii dintre China și Vatican să vină cu rapiditate, ca trecând de la noapte la zi", spune Lin Xue Hai, preot "clandestin" în provincia Fujian și autor de intervenții pe blogul "Frații Preoți".

În rândurile preoților și episcopilor chinezi se înregistrează presentimentul că o înțelegere între Sfântul Scaun și China populară va putea aduce "lucruri bune pentru tot poporul chinez, și nu numai pentru catolici", destăinuiește părintele Jang Su Nian, preot la Wenzhou. Sunt primite în această lumină și multiplele semnale de atenție și stimă adresate Chinei de Papa, definită de el "țară prietenă". Conform părintelui Wang Guo Cai, care în anii petrecuți în Italia a lucrat și în slujba comunității chineze din Prato, "ceea ce realizează Papa pentru a face să crească și să se maturizeze relațiile Bisericii cu China este pur și simplu extraordinar. Este ceea ce noi așteptăm să vedem de atâta timp și ne face să ne bucurăm. Pentru că va putea face mai ușoară pentru catolicii chinezi viața de toate zilele". În timp ce Iosif Liu, preot "clandestin" la Fuzhou ține să remarce că "noi îl urmăm pe Papa și ne încredem în el, în tot ceea ce el va decide cu privire la raportul cu China. Și dacă relațiile dintre Sfântul Scaun și guvernul de la Beijing vor fi consolidate, asta în anumite privințe va reprezenta un punct de repornire pentru Biserica aflată în China".

Nici lui Hu Xian Long, preot catolic "clandestin" din Mongolia Internă, eventuala înțelegere a Sfântului Scaun cu autoritățile legitime ale Republicii Populare Chineze nu-i apare ca un compromis cu caracter politic, sau chiar ca o cedare. Și părintele Hu este convins că un rezultat pozitiv al colocviilor dintre Beijing și Vatican ar putea colabora la deschiderea de noi drumuri pentru vestirea Evangheliei în ținutul chinez: "Credința în Isus poate schimba inima persoanelor", spune Hu, "și atâția chinezi este ca și cum ar aștepta această schimbare, realizată de Cristos. Noi ne rugăm și pentru ca raporturile cu Sfântul Scaun să ajute China să meargă pe calea dezvoltării, pentru binele autentic al poporului".

Conform preotului "clandestin" Han Wen Ming, care lucrează în provincia de nord Heilongjiang, "Papa nu se gândește numai la Biserica prezentă în China, ci are la inimă sufletele unui miliard și aproape patru sute de milioane de bărbați și femei, de bătrâni și de copii. Relațiile bune vor ajuta Biserica să-și facă misiunea sa în favoarea poporului chinez și a păcii în lume". Vede în mod asemănător Iosif Han Zhihai, episcop de Lanzhou: "Noi", spune episcopul, și el nerecunoscut ca atare de aparatele guvernamentale, "dorim ca poporul lui Dumnezeu din China să aibă spațiu și libertate pentru credință. Asta depinde și de modul în care Sfântul Scaun va reuși să accelereze comunicarea și colaborarea cu guvernul chinez".

Conform episcopului Wei, a continua confruntarea dintre Sfântul Scaun și autoritățile legitime chineze reprezintă și o cale pentru a face mai rodnică în prezent mărturia celor care în China au fost păstrați în credință în anii celei mai crunte persecuții. Wei sugerează asta cu imagini sugestive, luate din viața sa personală: "Îmi vine să mă gândesc", povestește episcopul de Qiqihar "la o noapte de Crăciun când eram copil. Nu era niciun preot, pentru că toți erau în închisoare, și biserica fusese demolată. Familia mea s-a reunit cu alți creștini, pentru a se ruga în ascuns. După rugăciune, ne-am adunat în jurul radioului dat de cineva. Am încercat să ne sintonizăm pe frecvența corectă pentru a asculta Radio Vatican, care transmitea liturghia de la miezul nopții. Dacă ne-ar fi descoperit, ne-ar fi dus la închisoare, spunând că ascultăm "radioul dușmanilor". Dar n-am reușit să ne sintonizăm. Și atunci, îmi amintesc că tatăl meu repeta, plin de regret: «Oh, dacă ar putea China să stabilească o relație cu Sfântul Scaun... Astfel, am putea participa și la liturghia Papei!». Acum - conclude episcopul Wei - acea dorință nu s-a diminuat datorită faptului că tatăl meu și ceilalți bătrâni au mers în paradis. Ba chiar a crescut, în schimbările enorme care au loc în China".

(După Vatican Insider, 28 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat