Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Înaintați cu bucurie în larg

Sufletul meu preamărește pe Domnul!

Dragi persoane consacrate, dragi frați și surori,

Cu scrisoarea apostolică "Tuturor consacraților", adresată la început Anului Vieții Consacrate, Sfântul Părinte papa Francisc a lansat un apel către fiecare dintre voi, chemându-vă să redescoperiți marea alegere pe care a făcut-o Dumnezeu cu fiecare și să transmiteți, prin trăirea vieții de zi cu zi, faptele minunate ale Domnului, săvârșite de harul său tuturor fraților și surorilor care v-au întâlnit și au privit spre voi.

Sfântul Părinte vă chema în acea minunată scrisoare "să priviți trecutul cu recunoștință", să "trăiți prezentul cu pasiune" devenind "experți în comuniune" și să practicați mistica întâlnirii.

Ca un semn de profundă încurajare vă cerea "să îmbrățișați viitorul cu speranță", învingând toate greutățile vieții, bine știind că pentru cel care-și pune speranța în Domnul nimic nu este imposibil.

În acest program propus de Sfântul Părinte erau amintite și marile așteptări: "Persoanele consacrate trebuie să fie pline de bucurie, niciodată cu fețe triste și neliniștite căutând fericirea în altă parte, și să nu uite să fie, așa cum așteaptă toți, experți și experte în spiritualitatea comuniunii, după cum afirma papa Ioan Paul al II-lea".

Una dintre dorințele Sfântului Părinte papa Francisc către fiecare dintre voi, cei care sunteți consacrați, era ca să fiți cu adevărat gata să mergeți la periferii, unde să-i întâlniți pe cei care au mai mare nevoie de iubire, pe cei în dificultate, marginalizați sau abandonați.

Acum, în ziua de 2 februarie, când întreaga Biserică celebrează "Întâmpinarea Domnului", Anul Vieții Consacrate se încheie. A fost și rămâne un adevărat moment de bilanț, o sfântă retrospectivă a tot ceea ce s-a întâmplat în acest an, numit pe drept "kairos", adică un timp sfânt și bogat în haruri și binecuvântări. În același timp prin întâlnirile zonale pe care le-ați avut sau le veți face, vă propuneți pentru Anul Milostivirii, deja în desfășurare, un intens program pastoral, angajându-vă cu toată bucuria, entuziasmul și generozitatea să arătați lumii fața milostivă a lui Dumnezeu.

Dragi frați și surori adunați cu toții în sărbătoarea "Întâmpinarea Domnului", la momentul întâlnirii cu Isus "lumina lumii", care a adus atâta bucurie celor care l-au însoțit și i-au ieșit în cale - sfintei familii din Nazaret, bătrânului Simeon și prorociței Ana -, sunt sigur că v-ați bucurat și vă bucurați să-l întâlniți pe Isus, mirele fiecărei persoane consacrate, să-l luați în brațe ca bătrânul Simeon și să declarați plini de fericire: "Acum slobozește-l, pe slujitorul tău, Stăpâne, după cuvântul tău, în pace, căci au văzut ochii mei mântuirea ta pe care ai pregătit-o înaintea tuturor popoarelor, lumină spre luminarea neamurilor și slava poporului tău, Israel!" (Lc 2,29-32), împărtășind tuturor bucuria voastră.

Este edificator și exemplul Anei, profetesa, care, "fiind și ea prezentă la templu, îl mărturisea pe Dumnezeu și vorbea despre copil tuturor celor care așteptau eliberarea Ierusalimului" (Lc 2,38).

Dând ascultare chemării harului divin și Sfântului Părinte, voi dragi frați și surori, dragi persoane consacrate, v-ați străduit anul acesta să retrăiți bucuria angajării pe urmele înaintașilor voștri, redescoperind sensul profund al propriei carisme și arătând tuturor pe cine ați ales să-l urmați și cui i-ați dăruit inima.

Sunt sigur că ați avut atâtea bucurii în acest an dedicat slujirii și alegerii voastre de persoane consacrate, că ați redescoperit sensul profund al carismei alese, că v-ați apropiat mai mult de oameni - purtându-le bucuria credinței și a slujirii - că le-ați trezit sensul profund al speranței care nu înșală niciodată și că ați transmis tuturor faptele minunate pe care le-a săvârșit Domnul cu voi și prin voi în lumea în care trăiți.

Știu că cea căreia Sfântul Părinte v-a încredințat în acest an - "ca Fecioară a ascultării și a contemplației, prima ucenică a iubitului său Fiu, și spre care ați privit ca model de nedepășit de urmare în iubirea față de Dumnezeu și în slujirea față de aproapele" - v-a fost mereu alături și că i-ați simțit ocrotirea și reușita împlinirii chemării voastre. De aceea cred că sunteți cu toții îndreptățiți să cântați acum la încheierea acestui an binecuvântat: "Sufletul meu preamărește pe Domnul, căci mi-a făcut lucruri mai Cel Atotputernic al cărui nume este sfânt" (Lc 1,46).

Știu că în zilele premergătoare sărbătorii Întâmpinarea Domnului sau în ziua de 7 februarie toate ordinile, congregațiile și societățile de viața apostolică din cele cinci zone din dieceză vor organiza momente speciale de întâlnire și de trăire a comuniunii fraterne, voind să analizați împreună modul în care ați dat curs invitațiilor repetate ale Sfântului Părinte de a fi martori și profeți autentici ai evangheliei speranței, dar și pentru a accentua în fața oamenilor că "numele lui Dumnezeu este milostivire".

În ultima săptămână din ianuarie mii de persoane consacrate participă la Roma la diferite evenimente și întâlniri specifice Anului Vieții Consacrate, un moment forte fiind privegherea de rugăciune din bazilica "Sfântul Petru" din ziua de 28 ianuarie. Dieceza de Iași este reprezentată de un grup consistent de călugărițe, călugări și preoți care vor avea bucuria de a-l întâlni pe Sfântul Părinte papa Francisc la audiența generală din ziua de 1 februarie, urmând ca a doua zi, de Întâmpinarea Domnului, în cursul dimineții, fiind Anul Milostivirii, să meargă în pelerinaj la bazilicile "Sfântul Paul în afara Zidurilor" și "Sfânta Maria cea Mare" de pe Esquilin, celebrările încheindu-se cu Liturghia papală care are loc seara în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican.

Felicitându-vă împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel Percă, cu vicarul nostru episcopal pentru viața consacrată Alois Fechet și cu toți cei care vă iubesc, pentru tot ce ați făcut anul acesta și pentru mărturia dată, vă doresc ca mereu să strălucească în voi și prin voi în lume lumina și bucuria adevărată, Cristos Domnul! Înaintați cu bucurie în larg!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Încheierea Anului Vieții Consacrate în Dieceza de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat