Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rohani și cuvintele lui Francisc despre pace

De Andrea Tornielli

Întâlnirea dintre papa și președintele Republicii Islamice Iran, Hassan Rohani, a confirmat voința Sfântului Scaun de a dialoga cu toți pentru a favoriza pacea și reconcilierea în lume și îndeosebi în regiunea Orientului Mijlociu: Iran este o țară cheie pentru stabilitatea zonei și s-a văzut asta încă din primele luni după sfârșitul celui de-al doilea război împotriva Irakului, în 2003, când lipsa de implicare a Teheranului în tentativa de pacificare postbelică a contribuit ca țara să cadă în haos.

Vaticanul n-a fost în niciun mod implicat în lunga și delicata tratativă despre nuclearul iranian, ci a exprimat de mai multe ori satisfacția sa față de rezultatul obținut. În septembrie, în fața adunării generale a Națiunilor Unite, papa Francisc a spus: "O etică și un drept bazate pe amenințarea distrugerii reciproce - și potențial a întregii omeniri - sunt contradictorii și constituie o fraudă față de toată construcția Națiunilor Unite, care ar deveni «națiuni unite de frică și de neîncredere». Trebuie să ne angajăm pentru o lume fără arme nucleare, aplicând pe deplin tratatul de neproliferare, în literă și în spirit, spre o totală interzicere a acestor instrumente".

"Recentul acord cu privire la chestiunea nucleară într-o regiune sensibilă din Asia și din Orientul Mijlociu - a adăugat cu referință evidentă la Iran - este o dovadă a posibilităților bunăvoinței politice și ale dreptului, cultivate cu sinceritate, răbdare și statornicie. Formulez urările mele pentru ca acest acord să fie durabil și eficace și să dea roadele sperate cu colaborarea tuturor părților implicate". Francisc a afirmat imediat după aceea că "nu lipsesc dovezi grave ale consecințelor negative ale intervențiilor politice și militare necoordonate între membrii comunității internaționale".

În timpul audienței în Vatican, Rohani i-a mulțumit papei Francisc pentru limbajul său, pentru cuvintele sale despre pace și pentru că n-a încetat să denunțe cu putere și în mai multe ocazii traficul de arme și afacerile care prosperă în spatele anumitor războaie și în spatele terorismului fundamentalist al ISIS.

Un al doilea aspect la fel de important este mesajul vehiculat de întâlnirea pontifului cu președintele Iranului: exponentul șiit nu numai că a cerut papei să se roage pentru el, ci a avut cuvinte profunde cu privire la importanța de a conviețui pașnic între creștini, evrei și musulmani. "Suntem toți flori în grădina lui Dumnezeu", a spus Rohani. Imaginea care-l prezintă împreună cu Francisc, în timp ce își schimbă daruri și își dau mâna, are o puternică valență simbolică, într-o rețea web unde se înmulțesc mesajele delirante ale ISIS și ale drapelului său negru care flutură deasupra bazilicii "Sfântul Petru".

Mulți pași mai trebuie făcuți în domeniul drepturilor umane în Iran (ca în multe alte țări despre care se amintește mai puțin, pentru că sunt buni aliați istorici ai Occidentului), dar nu pot să nu fie recunoscute schimbările în desfășurare. Pe bună dreptate se amintesc tirurile negaționiste asupra Holocaustului ale președintelui Ahmadinejad. Dar, așa cum a afirmat Claudio Toscano într-un comentariu di Repubblica, trebuie amintit că la sfârșitul anului 2014, după peste un an de președinție, "cotidianul izraelian Haaretz publica o investigație foarte pozitivă despre politica lui Rohani față de comunitatea ebraică din Iran (circa douăzeci de mii de persoane), subliniind importanța semnalelor precum autorizarea dată școlilor ebraice de a fi închise sâmbăta, precum și acordarea de ajutoare statale consistente spitalului ebraic din Teheran".

Apropierea Sfântului Scaun de chestiunile de politică internațională rămâne aceea de a căuta dialogul cu toți și de a nu lăsa nimic neîncercat pentru a ajunge la soluții pașnice, pentru a desface nodurile, pentru a face să înceteze războaiele. Pentru pacea în Orientul Mijlociu și pentru pacea în lume, rolul Republicii Islamice Iran este și va fi fundamental.

(După Vatican Insider, 27 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat