Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a opta zi - încheierea

"Ca toți să fie una". Această chemare și dorință a lui Isus a provocat la rugăciune pe toți cei prezenți la celebrarea care a avut loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, luni, 25 ianuarie 2016, celebrare care a marcat încheierea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din acest an. Ora de rugăciune a fost prezidată de PS Aurel Percă, fiind înconjurat la altar de 15 preoți, printre care și pr. dr. Gheorghe Popa, delegat al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. S-au unit în cânt și rugăciune la această celebrare, numeroși seminariști, persoane consacrate și credincioșii care au venit plini de speranță la acest moment de rugăciune.

Cântecul de la intrare "Lumea-ntreagă" le-a dăruit tuturor, încă de la începutul celebrării, speranța că putem fi uniții cu toții sub acela cap, și anume Cristos. Conștienți că păcatele noastre de învrăjbire, neunire și ignoranță sunt dese, în cadrul actului penitențial fiecare i-a cerut iertare lui Dumnezeu mulțumindu-i în același timp pentru că, în ciuda acestor greșeli ale noastre, el ne susține mereu și nu încetează niciodată să ne numească copiii săi.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de către Preasfințitul Aurel. Ideea centrală a omiliei a fost aceea a botezului: "Toți creștinii sunt botezați, aparțin aceleași biserici creștine. Botezul este poarta de intrare în Biserică, el stă la baza creștinilor", cu alte cuvinte "ne face să locuim în aceeași casă".

Excelența sa a reamintit faptul că papa a proclamat acest an liturgic "Anul Milostivirii Divine", milostivire care trebuie să ajungă la toți oamenii, indiferent de religie. Mai mult decât atât, "în învierea lui Isus, ne putem regăsi toți creștinii, fie ortodocși, fie catolici".

O altă ideea a fost aceea a "drumului". "Drumul este un loc în care ne putem găsi norocul, ghinionul, un dușman sau un adevărat frate în Cristos. Noi suntem chemați să vestim faptele minunate ale Domnului, de aceea, în orice situație, trebuie să dăm dovadă că îl cunoaștem pe Cristos, «pentru ca toți să fie una»".

După omilie a urmat mărturisirea crezului, rugăciunea universală, stropirea cu apă sfințită și recitarea rugăciunii domnești. În cele din urmă toți și-au oferit semnul iubirii frățești după care au cântat, în semn de mulțumire și de iubire frățească, "Ce bine e când frații".

În final, părintele Gheorghe Popa a ținut un cuvânt de salut din partea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și un scurt cuvânt de învățătură. Ideea centrală a cuvântării a fost aceea a "pelerinajului", a "călătoriei împreună" spre întâlnirea cu Cristos. "Pelerinajul nostru pământesc are un centru unificator și acesta este Cristos. Cu cât ne apropiem mai mult de drum (de pelerinaj), cu atât ne apropiem mai mult de Cristos".

Și pentru a accentua cuvintele PS Aurel spuse la predică, părintele Gheorghe a subliniat că, prin Botez, "Cristos se așază în templul nostru interior. Trebuie să vedem în celălalt un purtător de Cristos în virtutea Botezului. Prin celălalt ne întâlnim cu Cristos".

Înainte de binecuvântarea finală, PS Aurel Percă a adresat mulțumiri preoților, seminariștilor și credincioșilor care au participat la rugăciunea din această seară și la întreaga săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Toți cei prezenți la această celebrare ecumenică au plecat la casele lor edificați de minunățiile pe care le-am putea avea împreună, dornici ca, prin vorbele, faptele și viața lor, să dea mărturie despre vestea cea bună care ne-a fost lăsată de Isus.

Andrei Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a opta zi - încheierea

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat