Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cercetașii din Pildești și copii din Simionești se roagă și se joacă împreună

În acest sfânt timp de rugăciune pentru unirea tuturor creștinilor, noi, cercetașii din C.L. "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, din Organizația Națională Cercetașii României, ne-am propus să vizităm biserica ortodoxă din Simionești, având hramurile "Botezul Domnului" și "Sfinții Părinți Ioachim și Ana", cu scopul de a ne uni în rugăciune cu frații noștri ortodocși, în ziua de 24 ianuarie 2016, a șaptea zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

În dimineața zilei de 24 ianuarie, temerarii și exploratorii, însoțiți de liderii lor, au pornit către Simionești. Ajunși la biserică, am fost foarte bine primiți de comunitatea de acolo. Activitatea a debutat cu un dialog, în cadrul căruia părintele Vasile-Romeo Trofin, parohul ortodox, ne-a vorbit despre importanța rugăciunii pentru unitate și despre faptul că noi, ca oameni, nu avem nicio diferență care să exprime confesiunea de care aparținem, fiindcă toți suntem fii ai lui Dumnezeu. Apoi, am pus întrebări referitoare la specificul Bisericii Ortodoxe, aflând astfel lucruri noi și interesante.

Activitatea a culminat cu o rugăciune în comun. Debutul acesteia a fost cântecul "Unde doi sau trei se adună în numele meu". Formându-se astfel ambientul, am ascultat cuvântul lui Isus, care rugându-se Tatălui, îi spune: "Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,20-21).

Ca simbol al unirii, am unit două lumânări, una ținută de pr. Vasile Romeo și cealaltă de pr. Pavel Mărtinaș, vicar din Pildești, văzând astfel clar că, deși sunt două persoane diferite, flacăra care iese din apropierea celor două lumânări este la fel de luminoasă, chiar mai puternică.

Am rostit după aceea intenții, prin care i-am cerut Domnului să ne păstreze în iubirea sa pe toți, indiferent de confesiune, să ne ducă pe drumul cel bun ca să dispară "diferențele!" dintre creștini și să ne deschidă ochii ca să-l privim pe cel de lângă noi ca un adevărat frate.

Rugăciunea s-a încheiat cu cântecul, "Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare", foarte des folosit la ortodocși.

O surpriză foarte plăcută a fost momentul în care copii din comunitatea din Simionești, pregătiți fiind de Claudia Boghian, profesoara lor de religie, au cântat câteva melodii religioase, la care ne-am alăturat și noi.

Apoi, păstrând un răgaz de destindere, ne-am dus afară, unde am participat împreună la câteva jocuri, prin care am legat mai bine prietenia cu frații noștri, care s-au implicat cu o nespusă bucurie.

Așadar, ziua a fost una rodnică, dovadă fiind zâmbetele și bucuria copiilor care, prin simpla vizită la o biserică ortodoxă, au făcut un pas important pentru a se dezvolta și a crește spiritual.

Îi aducem mulțumire bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să creștem în comuniune cu celelalte confesiuni. Suntem încredințați că prin dialogul și prin rugăciunea comună am reușit să creștem cu toții, să ne deschidem mai larg inimile pentru a lăsa iubirea, prietenia și bunătatea să ia locul indiferenței, sau chiar al dușmăniei. În concluzie, prin activitatea de astăzi, cuvântul ECUMENISM a căpătat un sens mai profund care ne-a ajutat să descoperim ce înseamnă cu adevărat comuniunea iubirii lui Dumnezeu.

Andreea Luiza Mîrț și Andreea Mîrț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 ianuarie: Cercetașii din Pildești și copii din Simionești se roagă și se joacă împreună

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat