Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc diplomatul, prioritatea este de a pune capăt conflictelor

De Francesco Peloso

Papa cu limbajul simplu, capabil să dialogheze deschis cu credincioșii din orice țară, papa care nu mai are nevoie de mediatori și "interpreți", este în același timp și un lider mondial care a știut să relanseze și să promoveze de-a lungul noilor directive diplomația vaticană. La aceasta a contribuit desigur în manieră determinantă Secretariatul de Stat condus de cardinalul Pietro Parolin, fost nunțiu în Venezuela și cunoscător al mașinii curiale, care îi are ca "vice" ai săi pentru afacerile externe și cele generale pe englezul Paul Richard Gallagher și respectiv pe italianul Angelo Becciu, fost nunțiu în Cuba. În insula caraibeană și în Columbia a fost nunțiu un alt colaborator apropiat al papei, cardinalul Beniamino Stella, acum la conducerea Congregației pentru Cler, precum și secretarul general al Sinodului, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a avut aceeași funcție în Brazilia.

Lista ar putea să continue, să ne gândim numai acel cardinal aflat în fruntea Comisiei de cardinali de supraveghere asupra IOR, Santos Abril y Castell?, spaniol, și arhipreot al bazilicii "Santa Maria Maggiore", a fost nunțiu apostolic chiar în Argentina. Așadar diplomații care-l înconjoară pe Francisc sunt mulți, și nu întâmplător, desigur. În afară de asta, activitatea de mediere și de interlocuțiune politică a Sfântului Scaun, chiar dacă menține câteva constante tradiționale, să ne gândim la raportul cu Națiunile Unite, s-a exercitat în mod specific în America Latină. În afară de asta, Francisc - după ce s-a încheiat războiul rece - a dezlegat Sfântul Scaun de situarea privilegiată (chiar dacă nu exclusivă) în axa atlantică și a stabilit raporturi directe și autonome cu superputerile de ieri și de astăzi. Desigur, angajarea Sfântului Scaun împotriva războiului și pentru dialogul dintre culturi, religii și guverne, a mers înainte pe drumul trasat de pontifii precedenți.

Cuba, Columbia și Malvinele

Este de acum istorie rolul de mediere desfășurat de Vatican și personal de papa pentru a favoriza dezghețarea dintre Cuba și Statele Unite; dialogul dintre cele două țări a intrat de acum într-o fază operativă după redeschiderea respectivelor ambasade la Havana și Washington în vara trecută. Barack Obama și Raul Castro au mulțumit public în mod repetat Pontifului pentru rolul desfășurat. Dar și în Columbia, Biserica locală și apoi Sfântul Scaun au contribuit la reușita procesului de pace dintre guvern și gherila FARC (Forțele armate revoluționare din Columbia). Același Francisc deja în Cuba în septembrie a adresat celor două părți un apel pentru reușita negocierilor și iarăși în mesajul Urbi et Orbi din 25 decembrie a afirmat: "Bucuria acestei zile să lumineze eforturile poporului columbian pentru ca, însuflețit de speranță, să continue cu angajare să urmărească pacea dorită". În sfârșit, este știre din aceste zile, președintele columbian, Juan Manuel Santos, a autorizat Biserica să fie mediator în colocviile cu celălalt grup istoric de gherilă, ELN (Armata de Eliberarea Națională). Așadar vocea Sfântului Scaun nu a lipsit.

Dar cât de mult a interpretat papa rolul său de actor politic și religios internațional se poate înțelege bine dintr-un alt episod, probabil mai mic în substanța lucrurilor, dar cu siguranță de înaltă valoare simbolică. De fapt, Francisc a primit la 3 aprilie 2014 în Vatican pe regina Angliei Elisabeta a II-lea (în mod formal și conducător al Bisericii anglicane). Un fapt aproape de rutină dacă nu s-ar ține cont că între Londra și Buenos Aires raporturile nu au fost niciodată simple începând de la conflictul pentru insulele Falkland-Malvinas, britanice de naționalitate dar situate în fața coastelor argentiniene și pentru aceasta revendicat de țara sudamericană. Istoria este cunoscută: în 1982, generalul Leopoldo Galtieri, șeful juntei militare, a încercat să reocupe insulele disputate, Margareth Tatcher a trimis un corp de expediție care le-a recucerit; a fost o lovitură fatală pentru dictatură și o relansare neașteptată pentru doamna de fier, și totuși pentru argentinieni insulele "fac parte" din patrie; și Bergoglio arhiepiscop de Buenos Aires le revendica apartenența. Însăși fosta președintă argentiniană, Cristina Kirchener, care venea din lungi ani de contrast cu Bergoglio, a invocat încă de la început ajutorul Papei pentru a redeschide tratativele cu Londra referitor la insule. Premierul englez David Cameron nu a fost mai prejos și papei abia ales i-a spus imediat că nu împărtășește poziția fostului arhiepiscop cu privire la Falkland-Malvinas. Însă tocmai întâlnirea cu Elisabeta, dincolo de orice, a avut funcția de a aduce la zero polemicile, Papa era de acum conducător al Bisericii universale și a arătat asta lumii.

Între Moscova și Washington

Apoi este important dialogul instaurat de papa cu cei doi lideri din SUA și Rusia, Obama și Putin. Putin a fost primit de două ori în Vatican, în noiembrie 2013 și în iunie 2015; Obama o singură dată, în martie 2014, totuși l-a primit în septembrie 2015 pe Francisc la Casa Albă; Pontiful a mers și la Congres (unde a fost invitat de fostul speaker republican John Boneher). Bergoglio a tratat la egal cu amândoi; este celebră scrisoarea scrisă liderului rus cu ocazia lui G20 din septembrie 2013 desfășurată la Sankt Petersburg; în acel moment părea de acum apropiată o acțiune militară condusă de SUA împotriva regimului lui Assad, Papa a cerut să se oprească bombardamentele iminente care de altfel nu aveau consensul internațional necesar (în afară de asta era foarte contrară chiar Rusia).

După aceea, așa cum a notat de mai multe ori nunțiul din Damasc, monseniorul Mario Zenari, acțiunea coordonată a Washingtonului și Moscovei a dus la acordul pentru dezarmarea chimică a regimului (rămasă apoi la jumătate); dovada, conform lui Zenari, că dacă marile puteri ale lumii ar fi acționat în acord, ar fi fost posibilă oprirea sângerosului și tragicului conflict sirian. Apoi a fost criza ucraineană, a susținut Zenari, cea care a influențat negativ și scenariul sirian. Și tocmai asupra cu privire la criza din țara orientală, în cursul mesajului Urbi et Orbi, Francisc a afirmat: "Crăciunul să aducă adevărată pace și Ucrainei, să ofere alinare celui care îndură consecințele conflictului și să inspire voința de a duce la împlinire acordurile luate, pentru a restabili înțelegerea în întreaga țară".

Au fost multe și intervențiile de tip "diplomatic" ale Papei, și în virtutea unei activități internaționale - comună tuturor pontifilor - formată din întâlniri continue cu lideri și șefi de stat. În acest sens, în afară de discursul la Congres, a fost semnificativă și intervenția rostită la Strasbourg, în fața Parlamentului European în noiembrie 2014, cu care Papa a chemat Europa să iasă din criza economică, din resemnare și singurătate.

Înțelegerea cu ONU cu privire la mediu

Însă pe plan global nu există îndoială că parteneriatul cu Națiunile Unite cu ocazia negocierile despre climă desfășurate la Paris la începutul lunii decembrie a reprezentat un punct cheie al acțiunii în același timp diplomatice și pastorale a papei Francisc. De fapt, enciclica Laudato si' a reprezentat instrumentul pentru o ofensivă culturală și instituțională la 360 de grade care a dat forță și vizibilitate celor care dintre țările cele mai săraci dar inclusiv lideri ai marilor națiuni voiau să ajungă la o înțelegere de ansamblu pentru a încetini emisiile poluante la nivel mondial și prin urmare să pună un dig în calea încălzirii globale.

Victime și noi crize

Dar desigur vocea Papei s-a ridicat mai ales pentru a denunța condiția umană a refugiaților, a victimelor războaielor și ale traficului de ființe umane, sărăcia celui care trăiește în marile metropole din lume, marginalizarea populațiilor de la țară sau indigene. Din Orientul Mijlociu până în America Latină, în Africa, Francisc promovează o diplomație care se ocupă în primul rând de victimele uitate ale atâtor crize din lumea contemporană. Și în timp ce noi simptome ale acelui război mondial pe bucăți denunțat de pontif se anunță în zorii acestui an 2016 (a se privi la criza în desfășurare dintre Iran și Arabia Saudită), întâlnirea este pentru 11 ianuarie când Bergoglio va întâlni în Palatul Apostolic corpul diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun.

(După Vatican Insider, 3 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat