Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mici lumini de pace

La Riga următoarea întâlnire europeană a tinerilor de la Taizé

De la Valencia la Riga, capitala Letoniei. Acolo, de la 28 decembrie 2016 la 1 ianuarie 2017, se va desfășura (pentru prima dată) următoarea întâlnire europeană a tinerilor de la Taizé. Cel care a anunțat asta, ca o tradiție de acum, a fost priorul comunității, fratele Alois, în seara zilei de 30 decembrie la Valencia, unde ieri (n.red. 1 ianuarie 2016), s-a încheiat adunarea de sfârșit de an. "Am vrea ca pelerinajul nostru din aceste zile - a spus joi seara în ultima dintre meditațiile sale - să participe la construirea Europei cu toată diversitatea sa frumoasă, în acest timp în care îndoiala riscă să se statornicească: o Europă în care popoarele să fie mai solidare unele cu altele, o Europă mai solidară cu celelalte continente. Întorcându-ne acasă, toți aspirăm să fim martori ai păcii în jurul nostru. Să ne amintim: fiecare dintre viețile noastre poate deveni ca o mică lumină de pace în întuneric, chiar dacă flacăra uneori poate părea slabă".

În februarie doi frați vor merge să trăiască în Cuba, așa încât să constituie o mică fraternitate de primire și împărtășire. Și de la 28 aprilie la 1 mai, priorul de la Taizé și o sută cincizeci de tineri vor merge la București pentru a celebra Paștele cu creștinii ortodocși din România.

La Valencia, de mai multe ori fratele Alois a vorbit tinerilor din Siria, unde a petrecut Crăciunul: "Ce anume putem face în fața violenței? Răspunsul pe care l-am auzit acolo a fost: ceea ce putem face este să exprimăm că Dumnezeu nu vrea violența, ci El este iubire. Trebuie să exprimăm asta nu numai prin cuvinte, ci cu viețile noastre. Să arătăm că Biserica este o comunitate de iubire rămânând deschiși la cei care trăiesc în jurul nostru, exercitând ospitalitatea, apărându-i pe cei asupriți, împărtășind ceea ce avem".

Rugăciunile comune s-au desfășurat în catedrala din Valencia, în biserica "Sfânta Ecaterina", în alte locuri de cult din centrul orașului și în marile corturi pregătite de-a lungul fluviului Turia. Marți 29 decembrie, cardinalul arhiepiscop Antonio Ca?izares Llovera i-a salutat pe tineri amintind că Biserica nu are alt cuvânt și răspuns decât pe Isus Cristos: "Pentru aceasta veniți la El doritori de libertare, înfometați de viață deplină, însetați de sens pentru viețile voatre. Vă vor spune că ceea ce este important se află în altă parte, că v-ați simți mai bine în altă parte. Nu vă adăpați din băltoace când puteți să vă adăpați din acest izvor de apă vie, din acest izvor inepuizabil, singurul capabil să sature setea voastră și căutarea voastră".

(După L'Osservatore Romano, 2-3 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat