Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Când Maica Tereza l-a întâlnit pe Fidel Castro în Cuba

La jumătatea lui ianuarie relicvele vor ajunge la Ciudad Juárez. Venezuela prima casă după India. Șase călătorii în Mexic

De Paolo Valvo

Vestea despre canonizarea Maicii Tereza de Calcutta, înainte de călugărie Gonxha Agnes Bojaxhiu (1910-1997), beatificată la 19 octombrie 2003 după unul dintre cele mai rapide procese din istoria Bisericii, a provocat mari entuziasme și așteptări pentru ceea ce mulți prevăd că va fi evenimentul de masă cel mai impunător din tot Jubileul Milostivirii. Deși ziua în care Biserica deja celebrează comemorarea liturgică a viitoarei sfinte este 5 septembrie, aniversarea nașterii sale pentru cer, canonizarea va fi cu toată probabilitatea anticipată cu o zi, la 4 septembrie 2016. Astfel, în afară de a cădea duminica, celebrarea va coincide cu "Jubileul lucrătorilor și voluntarilor Milostivirii", care are în Maica Tereza o referință ideală aproape obligatorie. Printr-o semnificativă coincidență canonizarea va avea loc în ziua în care Biserica celebrează un alt mare "sfânt social", de data aceasta laic, adică fericitul Giuseppe Toniolo (1845-1918), al cărui magisteriu intelectual în urmă cu peste un secol a traversat oceanul contribuind la animarea trezirii catolicismului social în multe țări din America Latină.

Tocmai în America Latină evlavia față de viitoarea sfântă este deosebit de vie. Dovadă este faptul că minunea care va permite canonizarea Maicii Tereza a atins un tânăr inginer brazilian din dieceza de Santos, astăzi în vârstă de 42 de ani, vindecat dintr-o dată la 9 decembrie 2008 după ce a fost a ajuns în pragul morții din cauza a opt abcese multiple cerebrale însoțite de hidrocefalie obstructivă. Examinarea colegială a comisiei medicale, care a avut loc la 10 septembrie, a declarat în unanimitate dispariția bolii inexplicabilă științific. Aceeași părere a fost exprimată la 15 decembrie și de Congregația pentru Cauzele Sfinților, care astfel a dat "cale liberă" canonizării. Totuși, nu aceasta este singura legătură care o leagă pe viitoarea sfântă de continentul latinoamerican, unde Misionarele Carității (ordin călugăresc înființat de ea și recunoscut oficial de arhiepiscopul de Calcutta la 7 octombrie 1950) sunt astăzi prezente cu casele lor în aproape toate țările din America centrală, caraibiană și de sud. De fapt, după India, prima țară în care Maica Tereza a trimis surorile sale, după recunoașterea pontificală a noii Congregații (februarie 1965), a fost Venezuela. Astăzi în toată lumea există peste 750 de case, situate în 136 de țări.

Nu se numără vizitele făcute de Maica Tereza în diferitele case ale ordinului său în America Latină. Deosebit de semnificativă este cea care a avut loc în Cuba în iulie 1986, când călugărița, după ce a vizitat casa Misionarelor, a avut și o întâlnire cu Fidel Castro, căruia i-a dăruit o imagine a Fecioarei Minunilor. Ca o confirmare a afectului populației cubaneze față de Maica Tereza, la doi ani după moartea sa, în anul 1999, a fost inaugurat la Havana un monument de bronz în grădina care-i poartă numele care se află în partea din spate a conventului "Sfântul Francisc de Assisi". O altă țară latinoamericană cu care Maica Tereza a avut un raport special este fără îndoială Mexicul, unde viitoarea sfântă a fost de șase ori din anul 1975 până în anul 1992. În cursul acestor călătorii, Maica Tereza a vizitat de patru ori casa din Tijuana (Baja California), la granița cu Statele Unite. Aici Misionarele, încă din anul 1978, au fost în linia întâi în asistența dată miilor de emigranți care atunci ca și astăzi încercau să treacă granița. În prezent una dintre urgențele umanitare pe care surorile Maicii Tereza trebuie s-o înfrunte se referă la sutele de mexicani care zilnic sunt deportați peste graniță de grănicerii nord-americani - pentru că au încercat să treacă ilegitim granița, pentru că au comis delicte obișnuite sau pentru că nu dețin un permis de muncă regulamentar - și trăiesc în sărăcie extremă, lipsiți de documente și de asistență, stabiliți cei mai mulți pe malurile râului Tijuana. Este vorba despre un aspect al operei Misionarelor Carității deosebit de semnificativ în vederea apropiatei călătorii a Papei în Mexic, unde problema migranților va fi una dintre temele fundamentale.

În această ultimă privință o știre legată de călătoria papală căreia nu s-a dat mare importanță este că monseniorul José Guadalupe Torres Campos, episcop de Ciudad Juárez (oraș de frontieră la rândul său marcat de drama migranților, unde se va încheia vizita Papei Francisc), a cerut și a obținut de la Vatican ca relicvele Maicii Tereza să fie aduse în dieceza sa, unde viitoarea sfântă a manifestat de mai multe ori dorința de a merge "vie sau moartă". Deja în anul 2010, cu ocazia centenarului nașterii sale, o serie de relicve și de obiecte care au aparținut călugăriței a fost expusă mai multe luni la Chihuahua. La Ciudad Juárez relicvele - a căror sosire este prevăzută la jumătatea lunii ianuarie 2016 - vor rămâne timp de șapte luni și cu toată probabilitatea vor fi expuse credincioșilor în cadrul spațiului de expoziție La Rodadora.

La 8 iulie anul trecut, în timpul călătoriei care l-a dus mai întâi în Ecuador și apoi în Bolivia și în Paraguay, Francisc a voit să facă o etapă la casa Misionarelor Carității în cartierul sărac Tumbaco, la periferia orașului Quito, unde a petrecut un pic de timp în compania celor șaptezeci de bătrâni în mare parte non-autosuficienți asistați de călugărițe. În februarie, cu ocazia vizitei la Ciudad Juárez, nu este imposibil ca papa, compatibil cu agenda activităților deja prevăzute (deosebit de încărcată), să găsească timpul pentru a vizita relicvele Maicii Tereza. Acesta ar fi un semn ulterior, foarte clar, că Papa dorește să o indice pe sfânta din Calcutta ca un model pentru toți creștinii în acest Jubileu al Milostivirii, ale cărui conținuturi transpar cu claritate deosebită în apostolatul de caritate care a evidențiat toată viața sa.

Ca dovadă a acestui lucru merită să recitim, la câteva zile de distanță de Jubileul Familiilor abia celebrat în Vatican, cuvintele profetice pe care Maica Tereza le-a rostit la 13 iulie 1982 la aeroportul internațional "La Aurora" din Guatemala, unde - în plin război civil care a însângerat țara din anul 1960 până în anul 1996 - tocmai aterizase pentru a face o vizită de trei zile la surorile sale (ajunse în Guatemala după cutremurul devastator din 4 februarie 1976): "Dacă există pace în familii, va fi pace în orașe și în lumea întreagă".

(După Vatican Insider, 3 ianuarie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat