Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (3 ianuarie 2016)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Liturgia de astăzi, a doua duminică după Crăciun, ne prezintă Prologul Evangheliei după sfântul Ioan, în care este proclamat: "Cuvântul - adică e Cuvântul creator al lui Dumnezeu - s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Acel Cuvânt, care locuiește în cer, adică în dimensiunea lui Dumnezeu, a venit pe pământ pentru ca noi să-l ascultăm și să putem cunoaște și atinge cu mâna iubirea Tatălui. Cuvântul lui Dumnezeu este însuși Fiul său Unicul Născut, făcut om, plin de iubire și de fidelitate (cf. In 1,14), este însuși Isus.

Evanghelistul nu ascunde dramatismul întrupării Fiului lui Dumnezeu, subliniind că darului de iubire a lui Dumnezeu îi corespunde neprimirea din partea oamenilor. Cuvântul este lumina și, totuși, oamenii au preferat întunericul; Cuvântul a venit între ai săi, dar ei nu l-au primit (cf. v. 9-10). I-au închis ușa în față Fiului lui Dumnezeu. Este misterul răului care amenință și viața noastră și care cere din partea noastră vigilență și atenție pentru a nu învinge. Cartea Genezei spune o frază frumoasă care ne face să înțelegem aceasta: răul este "cuibărit în fața ușii noastre" (cf. 4,7). Vai de noi dacă-l lăsăm să intre; atunci el ar fi cel care închide ușa noastră pentru oricine altul. În schimb, suntem chemați să deschidem larg ușa inimii noastre pentru Cuvântul lui Dumnezeu, pentru Isus, pentru a deveni astfel fiii săi.

În ziua de Crăciun a fost deja proclamat acest solemn început al Evangheliei după sfântul Ioan; astăzi ne este propus încă o dată. Este invitația sfintei maici Biserici de a primi acest Cuvânt al mântuirii, acest mister al luminii. Dacă îl primim, dacă îl primim pe Isus, vom crește în cunoașterea și în iubirea Domnului, vom învăța să fim milostivi precum este el. În special, în acest An Sfânt al Milostivirii să facem în așa fel încât evanghelia să devină tot mai mult trup și în viața noastră. A ne apropia de evanghelie, a o medita, a o întrupa în viața zilnică este cel mai bun mod pentru a-l cunoaște pe Isus și a-l duce altora. Aceasta este vocația și bucuria fiecărui botezat: a-l indica și a-l dărui altora pe Isus; dar pentru a face asta trebuie să-l cunoaștem și să-l avem înlăuntrul nostru, ca Domn al vieții noastre. Și el ne apără de rău, de diavol, care mereu este cuibărit în fața ușii noastre, în fața inimii noastre și vrea să intre.

Cu un reînnoit elan de abandonare filială, noi ne încredințăm încă o dată Mariei: imaginea sa dulce de mamă a lui Isus și mamă a noastră o contemplăm în aceste zile în iesle.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă adresez un salut cordial vouă, credincioși din Roma și pelerini veniți din Italia și din alte țări. Salut familiile, asociațiile, diferitele grupuri parohiale, îndeosebi cel din Monzambano, pe candidații la mir din Bonate Sotto și pe tinerii din Maleo.

În această primă duminică din an reînnoiesc pentru toți urările de pace și de bine în Domnul. În momentele fericite și în cele triste, să ne încredințăm lui, care este milostivirea noastră și speranța noastră! Amintesc și angajamentul pe care ni l-am luat la începutul anului, în Ziua Păcii: "Învinge indiferența și cucerește pacea"; cu harul lui Dumnezeu, vom putea să-l punem în practică. Amintesc și acel sfat pe care vi l-am dat de atâtea ori: în fiecare zi să citim un text, un pasaj din evanghelie, pentru a-l cunoaște mai bine pe Isus, pentru a deschide larg inima noastră lui Isus și astfel să-l putem face cunoscut mai bine altora. A purta o mică evanghelie în buzunar, în geantă: ne va face bine. Nu uitați: în fiecare zi să citim un text din evanghelie.

Vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. Și, vă rog, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat