Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la deschiderea Porții Sfinte a Jubileului Milostivirii

Gaudete in Domino semper! Iterum dico gaudete! Dominus prope est!

Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun bucurați-vă! Domnul este aproape! (Fil 4,4)

Preasfințite Aurel, Sfințiile Voastre,

Dragi seminariști și persoane consacrate,

Iubiți credincioși, dragi pelerini,

Duminica de astăzi, a treia din timpul Adventului, reprezintă un moment special pentru întreaga Biserică și, desigur, pentru noi. Este Duminica Gaudete, a bucuriei.

Și care este motivul bucuriei?

Motivul este că Domnul este aproape, Domnul este cu poporul său, nu a fost și nu este departe sau străin de cei pe care i-a creat, este aproape, este aproape nașterea lui așa cum ne spun textele sfinte în toată perioada Adventului, mai ales cele din liturgia duminici pe care o celebrăm astăzi 13 decembrie, care ne vestesc că Domnul vine la noi, că este aproape sărbătoarea nașterii sale, Crăciunul.

Nu poate fi bucurie mai mare și mai adevărată decât întâlnirea cu Dumnezeul milostivirii. Nu cu o idee, nu cu o doctrină, ci cu o persoană care ne iubește și se află într-un drum continuu spre noi. Binele, milostivirea, iubirea și iertarea se îndreaptă mereu spre noi.

În prima lectură am ascultat îndemnul profetului Sofonia adresat poporului lui Israel, fiicei Sionului: "Veselește-te și jubilează din toată inima, fiică a Ierusalimului! Domnul a îndepărtat judecățile tale, l-a îndepărtat pe dușmanul tău. Regele lui Israel, Domnul, este în mijlocul tău și nu te vei mai teme de rău. În ziua aceea, se va zice în Ierusalim: «Nu te teme!», și în Sion: «Să nu-ți slăbească mâinile!» Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău, ca un viteaz care salvează; se va bucura cu veselie pentru tine, și va tăcea în iubirea lui. Se va veseli pentru tine cu cântare de bucurie. Pe cei din tine care sunt mâhniți că sunt departe de sărbători îi voi aduna și va fi ridicată ocara de deasupra lor" (Sof 3,14c-18).

Tot printr-un îndemn intervine și profetul Isaia în cântarea sa preluată astăzi la psalmul responsorial: "Cântați cu bucurie și veselie, căci mare și sfânt este Domnul" (cf. Is 12,6). "Cântați-i Domnului căci a făcut lucruri minunate! Să fie cunoscută aceasta pe tot pământul!" (Is 12,5).

Lectura a doua din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni continuă să vestească același adevăr și invită la aceleași sentimente sufletești:

"Fraților, bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! Bunăvoința voastră să fie cunoscută tuturor oamenilor! Domnul este aproape. Nu vă îngrijorați pentru nimic și, în orice împrejurare, cerând cu insistență prin rugăciune, cu mulțumire, să fie făcute cunoscute cererile voastre lui Dumnezeu! Iar pacea lui Dumnezeu, care întrece orice închipuire, va păzi inimile și gândurile voastre, în Cristos Isus" (Fil 4,4-7).

Care este motivul bucuriei zilei de azi? Care mai este motivul bucuriei noastre al celor prezenți acum în catedrala noastră?

Pentru noi, cei de azi, ca și pentru creștinii catolici din întreaga țară este și un motiv cu totul special la care ne invită să reflectăm ceremonialul deschiderii anului jubiliar al milostivirii lui Dumnezeu, an voit și deschis oficial, în ziua de 8 decembrie, sărbătoarea Zămislirii neprihănite a Preacuratei Fecioare Maria Maicii Domnului, de Sfântul Părinte papa Francisc.

Domnul este aproape, Domnul este în mijlocul vostru, cel care umple sufletul de pacea sa, care întrece orice închipuire, și de la care vine această binecuvântare în inimi prin Cristos Isus și în Cristos Isus.

E firesc să auzim astăzi chemarea lui Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul lui Isus, care cheamă ascultătorii din timpul său la convertire, la întâlnirea cu cel care vine să ia asupra sa păcatele lumii: mielul lui Dumnezeu coborât pe pământ. Nu este alt motiv al bucuriei convertirii decât cel de a-l întâlni pe Dumnezeul milostiviri

Și este tot atât de firesc să auzim întrebarea mulțimilor, a vameșilor, a soldaților și a celor ce-l ascultau: Atunci ce trebuie să facem?

Sfințiile Voastre,

Dragi seminariști și persoane consacrate,

Iubiți credincioși, dragi pelerini,

În aceste zile de Advent, mai ales astăzi, 13 decembrie, din dorința și hotărârea Sfântului Părinte papa Francisc, trăim un moment deosebit.

Astăzi am intrat simbolic prin poarta sfântă, poarta care este însuși Cristos, care a zis: "Eu sunt poarta oilor! Dacă cineva intră prin mine va fi mântuit" (In 10,7-9).

Am pășit cu multă bucurie și cu profundă credință pe poarta milostivirii ca să ne putem apropia "de tronul harului", de cel care este izvorul adevăratei bucurii, despre care vorbesc astăzi textele sfintei Liturghii, adică de Isus, "întruchiparea milostivirii Părintelui ceresc", așa cum ne spune apostolul Paul: "El este chipul Dumnezeului nevăzut, primul născut din toată creația, pentru că prin el au fost create toate în ceruri și pe pământ" (Col 1,15), "căci în el locuiește toată plinătatea dumnezeirii trupește" (Col 2,9).

Atunci când Sfântul Părinte papa Francisc a proclamat noul an jubiliar, al milostivirii, prin documentul Misericordiae vultus, ne-a arătat către cine să se îndrepte privirea noastră, pentru a ne bucura de acest mister al milostivirii: către Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu și chipul milostivirii Tatălui. Acest mister a devenit viu, vizibil și s-a concretizat în copilul din Betleem, născut dintr-o fecioară din Nazaret. ... "La împlinirea timpului" (Gal 4,4) când era stabilit după planul său de mântuire, el l-a trimis pe Fiul său născut dintr-o femeie, Fecioara Maria, pentru a ne descoperi nouă, în mod definitiv, iubirea sa, adică cine îl vede pe el îl vede pe Tatăl (cf. In 14,9).

Acesta este sensul profund al faptului trecerii prin poarta sfântă. Intrăm în misterul lui Cristos, care este poarta milostivirii și care ni-l face cunoscut prin nașterea, cuvintele și jertfa sa pe Tatăl, cel care este "bogat în milostivire" (Ef 2,4).

Acesta este motivul bucuriei noastre, în această a treia duminică din Advent, și motivul bucuriei de a merge spre Crăciun, spre Nașterea Domnului, ca, întâlnindu-l și urmându-l, să putem beneficia de marea revărsare de iubire și milostivire pe tot parcursul anului jubiliar, printr-o convertire și trăire personală a invitației la milostivire, ca să fim și noi milostivi asemenea Tatălui.

Bucuria trebuie să o transformăm în fapte. Nu e suficient să știm care este sensul acestui an jubiliar, nu e suficient să admirăm ce a făcut și ce face Dumnezeu pentru noi, să vorbim despre acest mister, ci trebuie să facem ceea ce au făcut cei care-l ascultau pe Ioan când vorbea despre cel care trebuie să vină și să se arate, drept Mesia, trimisul Tatălui, ca să ridice păcatele lumii.

Noi, cei de aici, cei de azi, cei care am intrat pe poarta sfântă, ce trebuie să facem?

De răspunsul la această întrebare depinde adevărata bucurie la care ne invită și ne îndeamnă astăzi profetul Sofonia sau apostolul neamurilor.

Suntem chemați la reflecție, la rugăciune, la pocăință, la fapte de milostenie, la iubire și convertire.

În acest an, intrarea pe poarta sfântă presupune o adevărată schimbare, un drum nou, care are drept scop final o viață nouă.

În fața noastră s-a deschis această poartă, această fericită ocazie, această oportunitate de a fi mai buni, mai plini de milostivire și mai fericiți.

Programul pe care Sfântul Părinte ni-l recomandă în Misericordiae vultus și pe care noi l-am transmis întregii Biserici locale cuprinde variate posibilități, nu numai de a aprofunda acest mister al milostivirii în toată bogăția lui, ci și o gamă largă de modalități de a trăi această milostivire prin primirea sfintelor sacramente ale Spovezii și Împărtășaniei, prin pelerinajul la locul unde s-a deschis poarta sfântă, prin trecerea plină de credință prin acest loc ce ne poartă la tronul harului, ce ne face conștienți că doar prin el, prin Isus, poarta adevărată, putem avea acces la bogata milostivire a lui Dumnezeu.

Ne este dat în acest an să împărtășim și celorlalți bucuria dragostei creștine, a faptelor de milostenie trupească și sufletească și să oferim celor în suferință semnele carității creștine, bucuria întâlnirii cu cei marginalizați și nedreptățiți.

Bucuria obținerii indulgenței jubiliare pentru noi și pentru sufletele din purgator, în condițiile prescrise de normele bisericești, ne face să ne asigurăm și mai deplin de larga milostivire a lui Dumnezeu, care revarsă peste noi darul iertării datoriilor rămase în urma păcatelor iertate prin sfânta spovadă.

Vom avea, așadar, atâtea modalități de a ne apropia de Dumnezeul milostivirii, de Isus Cristos, chipul milostivirii Tatălui, și încă un lucru mângâietor, știind că avem mereu alături pe cea care s-a deschis să-l primească în sânul ei și în casa din Nazaret, împreună cu Iosif cel drept, pe însuși Isus, milostivirea întrupată.

Vom experimenta și ocrotirea marilor sfinți ai milostivirii: sfântul Ioan Paul al II-lea, sfânta Tereza a Pruncului Isus și, desigur, mesagera iubirii milostive, sfânta Faustina Kowalska.

Cu ochii îndreptați spre Isus, care vine să se nască printre noi, și cu grija de a-l însoți în drumul iubirii sale, cu bucuria convertirii în suflet trebuie să ne îndreptăm spre ceilalți frați ai noștri care au nevoie de milostivire, bine știind că însuși Isus ne spune: "Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36). Numai în acest sens ne vom face vrednici de a înțelege sensul profund al cuvintelor din predica de pe munte ce trebuie să devină regula supremă de viață pentru fiecare ucenic al Domnului: "Fericiți cei milostivi pentru că ei vor afla milostivire" (Mt 5,7) și vom trăi cu adevărat bucuria întâlnirii cu Domnul și dorința Sfântului Părinte papa Francisc pentru a ajunge, în acest an jubiliar, la tronul harului, la adevărata milostivire.

Misericordias Domini in aeternum cantabo!
Milostivirile Domnului în veci le voi cânta!
(Ps 88,1)

Amin.

Iași, 13 decembrie 2015

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Iași: Deschiderea porții sfinte a Anului Jubiliar (13 decembrie)


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat