Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea porții sfinte a Anului Jubiliar

Poarta sfântă a Jubileului Milostivirii din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Iași, a fost deschisă de PS Petru Gherghel, duminică, 13 decembrie 2015, în cadrul Liturghiei de la ora 11.00. La celebrare au participat PS Aurel Percă, membri ai Consiliului Prezbiteral și Consiliului Pastoral Diecezan, profesori de la seminar și preoți din Iași, în total 47 de preoți. De asemenea, au participat credincioși din Iași și pelerinii ce au dorit să participe la această sărbătoare.

Celebrarea liturgică a început în catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Momentele constitutive ale ritualului ce s-a desfășurat la început au fost: salutul și anunțul de început, proclamarea pericopei evanghelice, lectura părții inițiale a bulei de convocarea anului jubiliar, Misericordiae vultus.

A urmat procesiunea spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Semnificația procesiunii este aceea a pelerinajului, "semn special al Anului Sfânt, pentru că este icoană a drumului pe care-l parcurge fiecare persoană în existența sa" (MV, 14). Ea amintește faptul că "și milostivirea este o țintă la care trebuie să se ajungă și care cere angajare și jertfă" (MV, 14).

Intrarea în catedrală a avut loc prin poarta sfântă. Aceasta îl simbolizează pe Cristos, care a spus "Eu sunt poarta". PS Petru Gherghel a invocat deschiderea porții prin cuvintele Psalmului 118, care face trimitere la poarta inimii milostive a lui Dumnezeu, deschisă în coasta străpunsă a lui Cristos pe cruce. Corul cânta antifona "Eu sunt poarta". Apoi, Preasfințitul, ducând evangheliarul, a pornit în procesiune împreună cu ceilalți preoți spre altar.

A urmat ritul de stropire cu apă sfințită. Acest ritual constituie amintirea Botezului, poarta de intrare în Biserică pentru toți.

La predică, PS Gherghel a menționat că "duminica de astăzi, a treia din timpul Adventului, reprezintă un moment special pentru întreaga Biserică și, desigur, pentru noi. Este Duminica Gaudete, a bucuriei". Dar care este motivul acestei bucurii? "Nu poate fi bucurie mai mare și mai adevărată decât întâlnirea cu Dumnezeul milostivirii". Preasfințitul a mai precizat că Anul Jubiliar al Milostivirii Divine s-a deschis oficial în ziua de 8 decembrie, în cadrul sărbătorii Zămislirii Neprihănite a Preacuratei Fecioare Maria. "În aceste zile de Advent, mai ales astăzi, 13 decembrie, din dorința și hotărârea Sfântului Părinte papa Francisc, trăim un moment deosebit. Astăzi am intrat simbolic prin poarta sfântă, poarta care este însuși Cristos, care a zis: «Eu sunt poarta oilor! Dacă cineva intră prin mine va fi mântuit» (In 10,7-9)". În încheiere Preasfințitul recomandă tuturor "să-și îndrepte ochii spre Isus care vine să se nască printre noi, și cu grija de a-l însoți în drumul iubirii sale, cu bucuria convertirii în suflet trebuie să ne îndreptăm spre ceilalți frați ai noștri care au nevoie de milostivire, bine știind că însuși Isus ne spune: «Fiți milostivi, precum Tatăl vostru este milostiv» (Lc 6,36)".

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru a subliniat faptul că prin această poartă sfântă se poate intra, după dorință, cu intenția de a obține indulgența jubiliară. Trecerea prin poarta sfântă presupune și îndeplinirea condițiilor prescrise pentru un asemenea har. După aceste cuvinte, Preasfințitul a împărțit binecuvântarea finală.

Andrei Gherghel

* * *

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel

* * *

Înregistrarea video de la deschiderea porții sfinte la Iași:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 13 decembrie: Iași: Deschiderea porții sfinte a Anului Jubiliar. Foto: Adrian Cuba

- 13 decembrie: Iași: Deschiderea porții sfinte a Anului Jubiliar. Foto: Andrei Gherghel.


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat