Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (13 decembrie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi este o întrebare adresată de trei ori: "Ce trebuie să facem?" (Lc 3,10.12.14). O adresează lui Ioan Botezătorul trei categorii de persoane: prima dată, mulțimea în general; a doua oară, vameșii, adică perceptorii de taxe; și a treia oară, câțiva soldați. Fiecare dintre aceste grupuri îl interoghează pe profet despre ceea ce trebuie să facă pentru a realiza convertirea pe care el o predică. Răspunsul lui Ioan la întrebarea mulțimii este împărtășirea bunurilor de primă necesitate. Adică, primului grup, mulțimii, spune să împărtășească bunurile de primă necesitate și vorbește astfel: "Cel care are două tunici să împartă cu cel ce nu are, iar cine are de mâncare să facă la fel!" (v. 11). Apoi, celui de-al doilea grup, perceptorilor de taxe, le spune să nu ceară nimic mai mult decât suma datorată (cf. v. 13). Ce înseamnă asta? Să nu ceară "șpagă", este clar Botezătorul. Și celui de-al treilea grup, soldaților, le cere să nu ceară nimic nimănui, ci să se mulțumească cu solda lor (cf. v. 14). Sunt cele trei răspunsuri la cele trei întrebări ale acestor grupuri. Trei răspunsuri pentru un identic drum de convertire, care se manifestă în angajamente concrete de dreptate și de solidaritate. Este drumul pe care Isus îl indică în toată predica sa: drumul iubirii concrete față de aproapele.

Din aceste avertismente ale lui Ioan Botezătorul înțelegem care erau tendințele generale ale celui care în epoca aceea deținea puterea, sub diferite forme. Lucrurile nu s-au schimbat mult. Totuși, nicio categorie de persoane nu este exclusă de la parcurgerea drumului convertirii pentru a dobândi mântuirea, nici măcar vameșii considerați păcătoși prin definiție: nici ei nu sunt excluși de la mântuire. Dumnezeu nu-i închide nimănui posibilitatea de a se mântui. El este - ca să spunem așa - foarte doritor să folosească milostivire, s-o folosească față de toți, și să-l primească pe fiecare în îmbrățișarea duioasă a reconcilierii și a iertării.

Această întrebare - ce trebuie să facem? - o simțim și a noastră. Liturgia de astăzi ne repetă, cu cuvintele lui Ioan, că trebuie să ne convertim, trebuie să schimbăm direcția și să întreprindem drumul dreptății, al solidarității, al sobrietății: sunt valorile unei existențe pe deplin umane și autentic creștine de care nu se poate face abstracție. Convertiți-vă! Este sinteza mesajului Botezătorului. Și liturgia din această a treia duminică din Advent ne ajută să redescoperim o dimensiune specială a convertirii: bucuria. Cel care convertește și se apropie de Domnul, simte bucuria. Profetul Sofonia ne spune astăzi: "Bucură-te, fiica Sionului!", adresându-se Ierusalimului (Sof 3,14); și apostolul Paul îi îndeamnă astfel pe creștinii din Filipi: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4). Astăzi este nevoie de curaj pentru a vorbi despre bucurie, este nevoie mai ales de credință! Lumea este chinuită de atâtea probleme, viitorul este gravat de necunoscute și temeri. Și totuși creștinul este o persoană bucuroasă și bucuria sa nu este ceva superficial și efemer, ci profund și stabil, pentru că este un dar al Domnului care umple viața. Bucuria noastră derivă din certitudinea că "Domnul este aproape" (Fil 4,5): este aproape cu duioșia sa, cu milostivirea sa, cu iertarea sa și iubirea sa.

Fecioara Maria să ne ajute să întărim credința noastră, pentru ca să știm să-l primim pe Dumnezeul bucuriei, pe Dumnezeul milostivirii, care vrea mereu să locuiască în mijlocul fiilor săi. Și Mama noastră să ne învețe să împărtășim lacrimile cu acela care plânge, pentru a putea împărtăși și zâmbetul.

_______________

După Angelus

Conferința despre climă tocmai s-a încheiat la Paris cu adoptarea unui acord, definit istoric de mulți. Realizarea sa va cere o angajare corală și o dedicare generoasă din partea fiecăruia. Dorind ca să fie garantată o atenție deosebită populațiilor mai vulnerabile, îndemn întreaga comunitate internațională să continue cu atenție pe drumul întreprins, sub semnul unei solidarități care să devină tot mai concrete.

Marțea viitoare, 15 decembrie, la Nairobi va începe Conferința Ministerială a Organizației Internaționale a Comerțului. Mă adresez țărilor care vor participa pentru ca deciziile care vor fi luate să țină cont de nevoile celor săraci și ale persoanelor mai vulnerabile, precum și de aspirațiile legitime ale țărilor mai puțin dezvoltate și de binele comun al întregii familii umane.

În toate catedralele din lume sunt deschise porțile sfinte, pentru ca Jubileul Milostivirii să poată fi trăit pe deplin în Bisericile particulare. Doresc ca acest moment forte să stimuleze pe mulți să devină instrument al duioșiei lui Dumnezeu. Ca exprimare a faptelor de milostenie, sunt deschise și "Porțile Milostivirii" în locurile de suferință și de marginalizare. În această privință, îi salut pe deținuții din închisorile din toată lumea, în special pe cei din închisoarea din Padova, care astăzi sunt uniți cu noi spiritual în acest moment pentru a se ruga, și le mulțumesc pentru darul concertului.

Vă salut pe voi toți, pelerini veniți din Roma, din Italia și din atâtea părți ale lumii. Îndeosebi salut pe cei care provin din Varșovia și din Madrid. Un gând special adresez Fundației Dispensar "Sfânta Marta" din Vatican: părinților cu copiii lor, voluntarilor și surorilor Fiice ale Carității; mulțumesc pentru mărturia voastră de solidaritate și de primire! Și salut și membrii Mișcării Focolarinilor împreună cu prieteni din câteva comunități islamice. Mergeți înainte! Mergeți înainte cu curaj în parcursul vostru de dialog și de fraternitate, pentru că toți suntem fii ai lui Dumnezeu!

Tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. Nu uitați, vă rog, să vă rugați pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat