Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 9 decembrie 2015

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Ieri am deschis aici, în bazilica "Sfântul Petru", Poarta Sfântă a Jubileului Milostivirii, după ce am deschis-o deja în catedrala din Bangui, în Centrafrica. Astăzi aș vrea să reflectez împreună cu voi asupra semnificației acestui An Sfânt, răspunzând la întrebarea: De ce un Jubileu al Milostivirii? Ce înseamnă asta?

Biserica are nevoie de acest moment extraordinar. Nu spun: este bun pentru Biserică acest moment extraordinar. Spun: Biserica are nevoie de acest moment extraordinar. În epoca noastră de schimbări profunde, Biserica este chemată să ofere contribuția sa specială, făcând vizibile semnele prezenței și apropierii lui Dumnezeu. Și Jubileul este un timp favorabil pentru noi toți, deoarece contemplând Milostivirea Divină, care depășește orice limită umană și strălucește în întunericul păcatului, putem deveni martori mai convinși și eficienți.

A ne îndrepta privirea spre Dumnezeu, Tată milostiv, și spre frații care au nevoie de milostivire înseamnă a ne îndrepta atenția asupra conținutului esențial al Evangheliei: Isus, Milostivirea făcută trup, care face vizibil pentru ochii noștri marele mister al iubirii trinitare a lui Dumnezeu. A celebra un Jubileu al Milostivirii echivalează cu a pune din nou în centrul vieții noastre personale și a comunităților noastre specificul credinței creștine, adică pe Isus Cristos, pe Dumnezeul cel milostiv.

Așadar, un An Sfânt pentru a trăi milostivirea. Da, iubiți frați și surori, acest An Sfânt ne este oferit pentru a experimenta în viața noastră atingerea dulce și suavă a iertării lui Dumnezeu, prezența sa alături de noi și apropierea sa mai ales în momentele de necesitate mai mare.

Așadar, acest Jubileu este un moment privilegiat pentru ca Biserica să învețe să aleagă numai "ceea ce îi place mai mult lui Dumnezeu". Și, ce anume "îi place mai mult lui Dumnezeu"? A-i ierta pe fiii săi, a avea milostivire față de ei, pentru ca și ei să poată ierta la rândul lor pe frați, strălucind ca făclii ale milostivirii lui Dumnezeu în lume. Asta e ceea ce îi place mai mult lui Dumnezeu. Sfântul Ambroziu, într-o carte de teologie pe care a scris-o despre Adam, ia istoria creației lumii și spune că Dumnezeu în fiecare zi, după ce a făcut un lucru - luna, soarele sau animalele - spune: "Și Dumnezeu a văzut că acest lucru era bun". Dar când l-a făcut pe bărbat și pe femeie, Biblia spune: "A văzut că era foarte bun". Sfântul Ambroziu se întreabă: "Dar de ce spune «foarte bun»? De ce Dumnezeu este atât de mulțumit după crearea bărbatului și a femeii?". Pentru că la sfârșit avea pe cineva să ierte. Este frumos acest lucru: bucuria lui Dumnezeu este să ierte, ființa lui Dumnezeu este milostivire. Pentru aceasta în acest an trebuie să deschidem inimile, pentru ca această iubire, această bucurie a lui Dumnezeu să ne umple pe toți de această milostivire. Jubileul va fi un "timp favorabil" pentru Biserică dacă vom învăța să alegem "ceea ce îi place mai mult lui Dumnezeu", fără a ceda ispitei de a crede că există ceva care este mai important sau prioritar. Nimic nu este mai important decât a alege "ceea ce îi place mai mult lui Dumnezeu", adică milostivirea sa, iubirea sa, duioșia sa, îmbrățișarea sa, mângâierile sale!

Și necesara operă de reînnoire a instituțiilor și structurilor Bisericii este un mijloc care trebuie să ne conducă să trăim experiența vie și dătătoare de viață a milostivirii lui Dumnezeu care, singură, poate garanta Bisericii să fie acea cetate așezată pe un munte care nu poate să rămână ascunsă (cf. Mt 5,14). Strălucește numai o Biserică milostivă! Dacă, și numai pentru un moment, ar trebui să uităm că milostivirea este "ceea ce îi place mai mult lui Dumnezeu", orice efort al nostru ar fi zadarnic, pentru că am deveni sclavi ai instituțiilor noastre și ai structurilor noastre, oricât de reînnoite ar putea să fie. Dar am fi mereu sclavi.

"A simți puternic în noi bucuria că am fost regăsiți de Isus, care ca Bun Păstor a venit ca să ne caute pentru că ne-am rătăcit" (Omilia la Primele Vespere ale Duminicii Îndurării Divine, 11 aprilie 2015): acesta este obiectivul pe care Biserica îl are în acest An Sfânt. Astfel vom întări în noi certitudinea că milostivirea poate contribui realmente la edificarea unei lumi mai umane. În special în aceste timpuri ale noastre, în care iertarea este un oaspete rar în locurile vieții umane, chemarea la milostivire devine mai urgentă, și asta în orice loc: în societate, în instituții, în muncă precum și în familie.

Desigur, cineva ar putea să obiecteze: "Dar, părinte, Biserica, în acest An, n-ar trebui să facă ceva mai mult? Este corect a contempla milostivirea lui Dumnezeu, dar există multe nevoi urgente!". Este adevărat, este mult de făcut, și eu cel dintâi nu încetez să amintesc asta. Însă trebuie ținut cont că, la rădăcina uitării milostivirii, este mereu iubirea proprie. În lume, aceasta ia forma căutării exclusive a propriilor interese, a plăcerilor și onorurilor unite cu voința de a acumula bogății, în timp ce în viața creștinilor se travestește adesea în ipocrizie și în mondenitate. Toate aceste lucruri sunt contrare milostivirii. Mișcările iubirii proprii, care fac străină milostivirea în lume, sunt așa de multe și numeroase încât adesea nu mai suntem în stare nici măcar să le recunoaștem ca limite și ca păcat. Iată pentru ce este necesar să recunoaștem că suntem păcătoși, pentru a întări în noi certitudinea milostivirii divine. "Doamne, eu sunt un păcătos; Doamne, eu sunt o păcătoasă: vino cu milostivirea ta". Aceasta este o rugăciune foarte frumoasă. Este un rugăciune ușor de spus în fiecare zi: "Doamne, eu sunt un păcătos; Doamne, eu sunt o păcătoasă: vino cu milostivirea ta".

Iubiți frați și surori, îmi doresc ca, în acest An Sfânt, fiecare dintre noi să aibă experiența milostivirii lui Dumnezeu, pentru a fi martori ai "ceea ce îi place mai mult Lui". Sunt naivi cei care cred că asta poate să schimbe lumea? Da, omenește vorbind sunt nebuni, dar "nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât oamenii și slăbiciunea lui Dumnezeu este mai puternică decât oamenii" (1Cor 1,25).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat