Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dintr-un antic obicei celebrarea solemnă actuală. La fiecare 25 de ani, dar cu excepții

La Jubileele ordinare, începute în 1300, se adaugă cele extraordinare ca acela voit de Papa Bergoglio

De Domenico Agasso jr.

Ce este un jubileu?

În vechime pentru evrei era un an declarat sfânt care cădea la fiecare 50 de ani, în care trebuia restituită egalitatea tuturor fiilor lui Israel, oferind noi posibilități familiilor care au pierdut proprietățile lor și libertatea personală. Acum se numește Jubileu universal. Biserica i-a dat o semnificație mai spirituală. Acum constă într-o iertare generală, o indulgență deschisă tuturor.

Care sunt originile sale?

Se leagă de Vechiul Testament, așa cum explică situl Sfântului Scaun: "Legea lui Moise a fixat pentru poporul ebraic un an special: «Să consacrați anul al cincizecilea și să vestiți libertatea în țară pentru toți locuitorii ei: să fie pentru voi an jubiliar; fiecare din voi să-și primească înapoi proprietatea și fiecare să se întoarcă în familia lui. Anul al cincizecilea să fie pentru voi an jubiliar: să nu semănați, să nu secerați ceea ce crește de la sine și să nu culegeți via netăiată. Este jubileu: să fie sfânt pentru voi. Să mâncați din roadele câmpului. În acest an jubiliar, fiecare să se întoarcă la proprietatea lui» (Cartea Leviticului)". Celebrarea Jubileului prevedea, printre altele, "restituirea pământurilor la vechii proprietari, iertarea datoriilor, eliberarea sclavilor și chiar odihnirea pământului".

Ce înseamnă cuvântul "jubileu"?

Derivă din ebraică, "jobel" (sau yobel), care înseamnă "țap", cu referință la cornul de berbec utilizat în ceremoniile sacre în timpul jubileelor antice.

De ce este numit An Sfânt?

Pentru că se desfășoară cu rituri sacre solemne, dar și pentru că are ca obiectiv sfințenia oamenilor.

Cum începe?

Cu deschiderea Porții Sfinte. Este vorba despre o poartă care este deschisă numai în timpul Anului Sfânt, în timp ce în ceilalți ani rămâne zidită. Au o poartă sfântă cele patru bazilici majore din Roma: Sfântul Petru, Sfântul Ioan din Lateran, Sfântul Paul din afara Zidurilor și Sfânta Maria cea Mare. Ritul exprimă simbolic conceptul că, în timpul Jubileului, este oferit credincioșilor un "parcurs extraordinar" spre mântuire. Porțile sfinte ale celorlalte bazilici sunt deschise după deschiderea Porții Sfinte a bazilicii Sfântul Petru.

Atunci de ce se spune că Jubileul papei Francisc este celebrat în toată lumea?

Pentru că Bergoglio a stabilit deschiderea "Porților milostivirii" în toate diecezele din lume, în catedrale sau sanctuare.

Care este Jubileul catolic cel mai vechi?

A fost promulgat de papa Bonifaciu al VIII-lea în 1300.

Există un singur tip de Jubileu?

Nu. Poate să fie: ordinar, legat de date prestabilite (înainte la fiecare 50 de ani, acum la fiecare 25 de ani); extraordinar; particular, adică limitat la locuitorii unui oraș, provincii sau localități determinate.

Când are loc cel extraordinar?

Este convocat pentru vreun eveniment sau motiv de importanță specială, sau când vreo necesitate este percepută mai puternică și urgentă. Durata este diferită, de la puține zile la un an.

Care au fost ultimele jubilee extraordinare?

Ultimul s-a deschis la 25 martie 1983: l-a promulgat Ioan Paul al II-lea pentru a celebra cei 1950 de ani de la moartea și învierea lui Isus. Penultimul a fost cel al lui Pius al XI-lea la 6 ianuarie 1933 pentru același motiv.

Și primul?

A fost acordat de Xist al V-lea în 1585 pentru a inaugura pontificatul său, tradiție continuată de alți succesori ai săi.

În totalitate câte au fost?

Înainte de cel voit de Francisc despre milostivire, au fost 64 de jubilee extraordinare universale în istorie, cu diferite semnificații: a favoriza pacea între creștini; necesități deosebite ale ierarhiei ecleziastice; lupta împotriva turcilor; circumstanțe istorice speciale cum este rezultatul bun al unui Conciliu, a cincizecea aniversare a definirii dogmei Neprihănitei Zămisliri.

Care a fost ultimul Jubileu ordinar?

L-a convocat Papa Wojtyła în 2000. A asumat o semnificație specială pentru că, folosind aproape peste tot calcularea trecerii anilor începând de la nașterea lui Isus în lume, au fost celebrați cei 2000 de ani de la venirea lui Cristos (făcând abstracție de exactitatea calculării cronologice).

(După Vatican Insider, 8 decembrie 2015)

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 73.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat