Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: În Postul Crăciunului

În timpul Adventului (postul Crăciunului), prin cântece și rugăciuni, creștinii îl invocă mereu pe Dumnezeu să coboare din ceruri și să vină între ei.

Chiar dacă suntem deja marcați și dominați de tehnică, trebuie să fim convinși că Dumnezeu nu coboară între noi dintr-un avion Boeing de la "bussines-class", nici dintr-o limuzină, ci pe paiele unei grote, alături de niște păstori și turmele lor. Șocantă această apariție între creaturi a Creatorului lor!

Dar atât de bine știu oamenii să cosmetizeze acest eveniment, încât a devenit o sursă bună de câștig și contribuie, drept să o spunem, la creșterea bugetului multor instituții. Crăciunul este evenimentul religios cel mai comercializat și rotunjește bine veniturile multora.

Duminică, 6 decembrie 2015, și Iașul a deschis oficial stagiunea religios-comercială a Crăciunului, iar căile media sunt pline deja de imaginile ca-n povești surprinse pe străzile orașului nostru, în pofida ceții ca o pâclă care poposise peste urbe. Iar toată feeria de pe străzi este susținută de contribuția financiară a cetățenilor, așa că în fiecare beculeț și ornament stradal trebuie să vedem un bănuț luat din portmoneul propriu și personal. Nu știu însă dacă cineva a remarcat faptul că în toată decorația aceasta din centrul orașului există multe: Orășelul Copiilor, Moși Crăciun, căsuțe, etc., dar lipsește tocmai reprezentarea esențialului acestei sărbători, adică scena Nașterii Domnului. Oare de ce această lipsă de fond?

Cândva, lângă Betleem acest eveniment trecuse neobservat pentru marea majoritate a oamenilor și nici vorbă de spectacole de lumini și sunete. Acum, același eveniment este în atenția tuturor, ca un semn a ce?

Venirea lui Dumnezeu în lume a revoluționat istoria oamenilor care prin sângele Celui născut pe paie i-a împăcat pe aceștia cu Creatorul lor. Iar noi acum participăm la împăcarea lui Dumnezeu cu omenirea și o să facem aceasta, conduși de Duhul lui Dumnezeu, până când el va reveni nu pe paie într-o grotă, ci pe norii cerului, cu o slavă pe care o va preamări întregul univers.

Dincolo de toată feeria de sunete și lumini cu care este înveșmântat acest timp, dincolo de planurile noastre de shopping sau de speranțele de a primi cadouri, timpul acesta este un timp uman și divin în același timp, în care pregătim venirea lui Dumnezeu:

-în inima noastră, în care el bate deja cu bătăile unei iubiri capabile să transforme lumea într-un colț de rai;

-în mințile noastre, în care el luminează deja cu razele sale capabile să înlăture întunecimile erorii, nedreptății, ale ignoranței și prostiei omenești;

-în casele noastre, la masa noastră, în patul nostru, unde el este deja prezent cu umanitatea sa capabilă să îndumnezeiască ființele noastre și să le transforme în îngeri cu chip omenesc;

-în bisericile și în societatea noastră în care puterea lui este deja prezentă, dar prin contribuția noastră, a fiecăruia dintre noi, putem să transformăm această lume într-un templu al unei noi umanități.

Împreună cu cel plin de iubire, de adevăr și dreptate, acest timp ne cheamă să colaborăm la venirea Împărăției lui Dumnezeu în lumea noastră, cea de acum și aici (cu shopping-centrele luxoase și periferiile ei mizerabile), cu speranța că chipul acesteia va fi transformat într-o zi în noul paradis din care am fost izgoniți odată.

Ne agățăm mereu de câte o speranță, reală sau iluzorie: Un nou președinte, un nou guvern, un nou primar și sperăm mereu în timpuri mai bune; oftăm mereu după fericire.

Calea spre fericire pornește nu din afară, ci din inima și gândurile noastre; aici, pe paiele ființei noastre se află Fiul lui Dumnezeu, adorat, ignorat sau contestat tocmai de creatura sa. Timpul Adventului este un timp al regăsirii și oglindirii noastre în strălucirea celui care și-a sădit împărăția în inima noastră. Drumul spre fericire pornește din fiecare dintre noi, o fericire care nu se obține prin milogeală, nici prin târguieli și aranjamente, ci prin muncă și credință, prin deschiderea largă a ușilor inimii și minții noastre, pentru a fi scăldate în lumina și căldura Creatorului și Răscumpărătorului nostru.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat