Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hai să vedem dacă am acel miracol de care ai nevoie! Considerații omiletice pentru duminica II din Advent

O fetiță a intrat în camera ei și a scos din ascunzătoarea din dulap un borcan. A turnat conținutul borcanului pe podea și a început să numere banii cu atenție. A numărat mărunțișul de trei ori, până rezultatul a ieșit exact la fel. Nici o șansă să greșească.

A pus cu atenție monedele în borcan apoi a așezat capacul, a ieșit pe ușa din spate și a mers până la prima farmacie.

A așteptat cu răbdare pentru ca farmacistul să fie atent la ea, dar acesta era prea ocupat în acel moment. Fetița și-a mișcat picioarele pentru a face un zgomot. Nu s-a întâmplat nimic. A încercat să scoată un sunet pentru a atrage atenția, însă nu s-a întâmplat nimic.

În final, a luat o monedă din borcanul ei și a pus-o pe tejghea. Asta a funcționat.

"Ce anume dorești?" a întrebat farmacistul pe un ton iritat. "Vorbesc cu fratele meu pe care nu l-am văzut de ani" - a spus farmacistul fără să aștepte un răspuns la întrebare.

"De fapt doresc să vorbesc cu dumneavoastră despre fratele meu" - a răspuns fetița pe același ton ridicat. "Este foarte, foarte bolnav și vreau să cumpăr un miracol".

"Poftim?" - a întrebat farmacistul.

"Numele lui este Andrei și ceva rău îi crește în cap, iar tata spune că doar un miracol îl mai poate salva în acest moment. Așadar, cât costă un miracol?

"Noi nu vindem miracole fetițo! Îmi pare rău nu te pot ajuta" a spus farmacistul, înmuiat un pic.

"Uite, am bani să vă plătesc. Dacă nu este de ajuns, adun restul. Doar spuneți-mi cât costă".

Fratele farmacistului era un om bine îmbrăcat. S-a întors către fetiță și a întrebat-o: "De ce fel de miracol are nevoie fratele tău?"

"Nu știu" - a spus fetița. "Știu doar că mama spune că are nevoie de o operație. Însă tata nu poate să plătească, așa că vreau să folosesc banii mei".

"Câți bani ai?" - a întrebat bărbatul.

"Un dolar și 11 cenți" a răspuns încet. "Sunt toți banii pe care îi am, dar pot face rost de mai mulți".

"Ce coincidență!" - a zâmbit bărbatul. "Un miracol pentru frățiori costă exact 1 dolar și 11 cenți".

A luat banii într-o mână, iar cu cealaltă a apucat mânuța ei și a spus: " Arată-mi unde locuiești. Vreau să-l văd pe frățiorul tău și să-i cunosc pe părinții tăi. Hai să vedem dacă am acel miracol de care ai nevoie".

Bărbatul bine îmbrăcat era un chirurg renumit, specializat în neurochirurgie. Operația a fost gratuită și nu a durat mult până ce Andrei a ajuns din nou acasă și se simțea bine. Mama și tata vorbeau cu plăcere despre șirul de evenimente ce i-au adus aici.

"Acea operație a fost un adevărat miracol" - a șoptit mama. "Mă întreb cât o fi costat?"

Fetița a zâmbit. Știa exact cât a costat miracolul... un dolar și 11 cenți... plus credința unui mic copil....

Oare cât costă un miracol pentru viața noastră? Avem noi cele necesare pentru a primi un miracol?

Miracolul nostru este viața nouă pe care ne-a adus-o Cristos, iar economiile care să ne permită să primim acest miracol este credința. Fetița inocentă din povestioară, a adus ce a avut pentru a obține un miracol. Noi de ce nu am duce tot ce avem și suntem în fața lui Cristos pentru a-i cere miracolul vieții celei noi? Ea a oferit ce a avut și, mai mult, s-a angajat să mai aducă pe viitor. Convertirea noastră începe de la acest punct. Mai întâi oferim ce avem, apoi ne angajăm să ne implicăm și mai mult pentru a putea crește în credință, iar Dumnezeu vine cu harul său și umple lipsurile noastre, după cum ne spune evanghelia de astăzi: "Orice vale va fi umplută și orice munte sau deal va fi nivelat; drumurile strâmbe vor fi îndreptate, iar cele cu gropi vor fi netezite și orice făptură va vedea mântuirea lui Dumnezeu".

A fi creștin, adică uncenic al lui Cristos, nu înseamnă doar a ține cele zece porunci, a participa la sfânta Liturghie și a recita rugăciuni. Dacă ar fi astfel, atunci viața creștinului ar fi una tristă și sterilă. Poruncile, Liturghia și rugăciunile au menirea de a ne întări și hrăni credința. Pornind de aici fiecare își constuiește propria viață. Imaginația fiecărui om este atât de bogată încât îi oferă acestuia posibilitatea de a-și trăi viața în mod propriu. Pornind de la credința sa, omul poate colora această lume în stilul propriu.

Cu siguranță fiecare om are momente în viață când simte nevoia de a schimba ceva la el, de a fi mai bun. Provocările și anturajul în care trăim ne pot determina uneori să facem alegeri pe care poate mai târziu le regretăm. Adventul este o bună ocazie de a pune punct la ce a fost până acum și de a începe un capitol nou în viața noastră.

În evanghelie am citit despre Ioan Botezătorul care propovăduia un botez al convertirii. În această propoziție este rezumată întreaga viață a lui Ioan. El a fost înainte-mergătorul lui Isus, acordând inimile poporului israelit cu inima lui Dumnezeu. Misiunea lui Ioan a fost aceea de "a ara" sufletele oamenilor din timpul său, pline de "plante sălbatice", pentru ca atunci când Mesia va arunca sămânța împărăției lui Dumnezeu, aceasta să găsească un teren fertil și să-i permită să încolțească. Dacă vrei să cultivi ceva, mai întâi cureți pământul. Trupul nostru este pământ și este nevoie ca Dumnezeu să-l curețe pentru a ne transmite mesajul său.

Numele Ioan înseamnă: "Dumnezeu a avut milă!" Printr-un simplu nume Dumnezeu a transmis mesaje poporului său că a privit la el și că îl va vizita curând. Ioan va fi glasul celui care strigă în pustiu, îndreptați calea Domnului, drepte faceți cărările lui. În pustiul vieții noastre Ioan strigă și astăzi și ne invită să pregătim calea Domnului pentru a putea să-l primim. Întrebare: noi ne convertim?

Un alt motiv pentru a ne converti este începerea Anului Milostivirii. Marți, 8 decembrie, la Vatican, Sfântul Părinte papa Francisc va deschide oficial anul jubiliar dedicat milostivirii lui Dumnezeu. În Misericordiae vultus, documentul de proclamare a noului an jubiliar, papa spune: "Milostivirea este calea care îl unește pe Dumnezeu cu omul, pentru că deschide inima la speranța de a fi iubiți pentru totdeauna în pofida limitei păcatului nostru (Misericordiae vultus, nr. 2).

Există oameni care atunci când păcătuiesc se consideră atât de pătați în fața lui Dumnezeu, încât singuri hotărăsc să se îndepărteze de el. Se consideră nevrednici de a primi iertarea lui Dumnezeu. Anul Milostivirii ne aduce aminte că Dumnezeu este nemărginit de bun și milostiv și dorește ca toți oamenii să se bucure de viață.

Există totuși oameni, pentru care expresia "viața nouă în Dumnezeu" nu le spune nimic. Astăzi simțirea a căpătat întâietate față de orice altă facultate. Ea a devenit criteriu unic al gândirii, al voinței și al acțiunilor noastre. Silvano Fausti, preot iezuit, afirmă în cartea sa "Prilej sau ispită" că astăzi "Ideologiilor le succed simțologiile". Acest lucru înseamnă că presupusele evidențe de până acum, au cedat loc multitudinilor de sensibilități care duc la un mediu în care este greu să distingi adevărul de fals, binele de rău. Pentru a nu cădea în prăpastia arbitrarului - spune același autor - este nevoie de o simțire obiectivă, care să nu corespundă doar sentimentelor noastre, ci realității.

Atunci când omul este interesat doar de ceea ce simte el, uită de cel care îi este alături. Astfel fiecare om devine o insulă izolată și crește în egoismul său. La acest lucru se referă Sfântul Părinte când vorbește despre "globalizarea indiferenței". Sfinții Părinți ne învață că ne naștem separat, dar ne mântuim împreună.

"Viața nouă în Dumnezeu" înseamnă realizarea faptului că noi oamenii suntem chemați să facem din această lumea o familie. Anul Milostivirii ne îndeamnă să nu mai rătăcim singuri în această lume, ci să ne împăcăm cu Dumnezeu și să contribuim și noi la o lume mai bună, mai frumoasă și mai dreaptă. Dacă cineva consideră că nu are de ce să se convertească, atunci să se gândească la societatea în care trăiește. Dacă simte că ceva trebuie schimbat, să înceapă de acolo și treptat va descoperi calea convertirii. În acest An Sfânt, accentul se pune pe "Glabalizarea solidarității". Împăcarea cu Dumnezeu este esențială pentru a face acest lucru, dar este sterilă dacă nu schimbă nimic la noi.

Al treilea motiv pentru care ar trebui să ne convertim și să schimbăm ceva la noi este ziua de astăzi, când îl sărbătorim pe sfântul Nicolae. Primim cadouri și facem cadouri, dar inima noastră dăruiește ceva. Obișnuim să dăm ceea ce este în afara noastră, dar știm să dăm ceva care este al nostru? Sfântul Nicolae a ajutat mulți oameni din timpul său și în toate gesturile sale se vedea iubirea și grija pastorală față de cei încredințați lui. Să căutăm și noi astăzi să transmitem iubirea noastră față de cei din jurul nostru: soție, soț, copii, prieteni, vecini și toți oamenii pe care îi întâlnim. Când ne schimbăm comportamentul și suntem mai atenți la nevoile celor din jurul nostru, atunci se văd primele semne ale convertirii noastre. De aceea se poate spune cu certitudine: "Convertirea mea începe acum!"

Fiind în timpul Adventului, aproape de începerea Anului Milostivirii și în ziua sfântului Nicolae să începem convertirea noastră, iar Domnul ne va lua de mână și ne va spune asemenea doctorului din povestioară: "Hai să vedem dacă am acel miracol de care ai nevoie!"

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat