Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ștafeta muzicală din Seminar. In memoriam pr. Ștefan Vacaru

Și eu am multe amintiri în legătură cu pr. Ștefan Vacaru, în mod special în privința muzicii religioase. El a fost pre-pre-predecesorul meu ca organist în Seminarul din Iași!

Eu fusesem impresionat deja de dascălul nostru din Barticești, Andrei Cadăr, care umbla cu degetele pe claviatura orgii cu o dezinvoltură nemaipomenită - nici picioarele nu-i stăteau liniștite, că și ele aveau "scândurelele" lor!

Până la intrarea în Seminar, în toamna anului 1969, nu știam să cânt la orgă, știam totuși "să dau tonul și să bat măsurile" deja în clasele a VI-a și a VII-a la Barticești, unde o înlocuiam uneori la "ansamblul coral" pe domnișoara Penciuc, profesoara noastră de muzică.

Venind la Seminar l-am văzut pe "domnul teolog" Ștefan Vacaru, sunând cu aceeași ușurință și bucurie atât la armoniul mic din timpul pregătirii corale cât și la cel mare al capelei noastre, precum și la orga clasică, încă bună atunci, a catedralei din Iași. (Întrucât nu aveam vacanțe de Crăciun și de Paște, mergem la catedrală să cântăm la sfintele Liturghii ale episcopului Pleșca). El acompania corul nostru pe patru voci cu o dibăcie de neînțeles pentru noi; mai ales atunci când vocile noastre cădeau de oboseală - el transpunea cu un ton sau semiton la prima vedere tot acompaniamentul de orgă!!!

Eu mă uitam la el și mă întrebam: oare voi pune și eu mâna cândva pe acele două "instrumente muzicale"?

Părintele nostru profesor de muzică, Vladimir Petercă, m-a "dibuit" de la începutul cantoratului și mi-a deschis "ușa" pregătirii speciale în domeniul liturgico-muzical, punându-mi în mână Metoda de armoniu de Heinrich Bungart. Acest manual, în limba italiană, pe care eu ca seminarist îl "dejdeocasem și îl mâncasem din scoarță în scoarță", în timpul șederii mele la Iași (Catedrală și Seminar, 1984-1987) am început să-l traduc, să-l completez cu noțiuni de armonie și să-l adaptez, însă nu am mai reușit să termin această lucrare! Cred că manuscrisele le mai am pe undeva, în dulapul meu rezervat muzicii! Bucurie mare am avut însă aici, în Austria, când am găsit în biblioteca personală a sr. Tony din Hundsheim aceeași metodă, de data aceasta în limba germană! O folosesc adesea cu deosebită bucurie, transpunându-mă în timpurile acelea de Seminar!

Cu puțin timp înaintea primirii ordinelor minore (Lectoratul, Acolitatul, Exorcistatul și Ostiariatul), sau poate în ziua tonsurii, în ziua de 8 decembrie 1969, (ziua când am fost miruit împreună cu colegii mei de același episcop Petru Pleșca), "domnul teolog" de atunci Ștefan Vacaru, cu brațele deschise, oftând parcă ușurat, i-a predat "ștafeta" "domnului filozof" de atunci Marian Fechetă, zicându-i: "Du mai departe această slujire pe care am preluat-o și eu, la rândul meu...!"

Eu i-am privit pe amândoi și nu știam în acele momente că-mi va veni și mie rândul să "slujesc" Seminarul, timp de vreo 4-5 ani asemenea lor, acompaniind colegii seminariști la cântările gregoriene latinești și la cele în limba română. Nu știam nici faptul că voi contribui și eu, cândva, la repertoriul de cântece, așa cum a făcut-o pr. Ștefan!

Eu l-am entuziasmat pe "domnul cantor" Lucian Farcaș" să se profileze și el pe "metoda Bungart". Așa a și făcut și a preluat și el "ștafeta mea" prin 1977. Și el l-a cunoscut pe pr. Ștefan Vacaru în diferite momente ale "pentacomisiei".

Aceeași seninătate și aceeași bucurie în activitatea sa neobosită, mai ales în domeniul muzical, le-am observat la pr. Ștefan în timpul când făceam concediul la Barticești, unde el a fost mai mulți ani paroh. Nu credeam în luna iunie a.c., la înmormântarea mamei mele Ana, și apoi nici la primiția pr. Cosmin Croitoru, că pr. Ștefan va muri așa de repede. Știam însă că nu se simțea prea bine. Am înțeles că, după ce a ținut predica la înmormântarea pr. Albert Lucaci, i-ar fi șoptit unuia dintre preoți că probabil el va fi următorul preot dus la cimitir! Așa a și fost!!!

Când am primit vestea morții lui, am mers în sala parohială și am cântat la pian "Ai milă, Doamne, de bietu-mi suflet!" (Stradella) - adăugând și ruga pe melodia pr. Ioan Simon: "Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească!".

Pr. Pavel Balint


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat