Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă în ajunul Jubileului Milostivirii (4 decembrie 2015)

Vineri, 4 decembrie 2015, în Aula Ioan Paul al II-lea din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă pentru a ilustra începutul și desfășurarea Jubileului Milostivirii (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016). Au luat parte la conferința de presă ES Mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări; ES Mons. José Octavio Ruiz Arenas, secretar al aceluiași Consiliu Pontifical, și Mons. Graham Bell, subsecretar al dicasterului. Publicăm în continuare textele intervențiilor ES Mons. Fisichella și a ES Mons. Ruiz Arena.

Intervenția ES Mons. Rino Fisichella

Papa Francisc în bula de convocarea a Jubileului extraordinar, Misericordiae vultus, a scris că "Arhitrava care susține viața Bisericii este milostivirea. Totul din acțiunea sa pastorală ar trebui să fie învăluit de duioșia cu care se îndreaptă spre credincioși; nimic din vestirea sa și din mărturia sa față de lume nu poate să fie lipsit de milostivire" (nr. 10). Cu aceste sentimente ne pregătim să trăim Jubileul extraordinar al milostivirii care va începe la 8 decembrie cu ceremonia simplă, dar bogată în semnificație a deschiderii Porții Sfinte.

Oricum, o primă informație se referă la aspectele cele mai imediate ale organizării jubiliare. De la 1 decembrie, la via della Conciliazione, 7, este deschis Centrul de Primire a Pelerinilor. Este un spațiu în care se pot primi informațiile despre tot programul jubiliar, se poate face înregistrarea pentru parcursul la Poarta Sfântă, se scot biletele pentru diferitele celebrări în care este cerut biletul gratuit de acces, se scoate testimonium a participării la Jubileu. Trebuie să subliniez că a primit funcția de a atesta prezența la Jubileu, precum și a parcursului făcut pe jos, numai Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări prin Centrul de Primire. Orice alt atestat emis de alte realități nu trebuie considerat autentic. Centrul va fi deschis în fiecare zi de la 7.30 la 18.30, inclusiv sâmbăta și duminica.

Un capitol important este dat de voluntarii care vor presta serviciu de primire și asistență tuturor pelerinilor îndeosebi pe Via della Conciliazione și Piața "Sfântul Petru", în celelalte bazilici și la bisericile jubiliare. Mulți au răspuns la invitația pe care am adresat-o în lunile trecut și, deși se așteaptă alte înscrieri, putem spune că în fiecare zi vom avea circa 100 de voluntari în slujba Anului Sfânt. Un număr care este desigur destinat să devină 800-1000 cu ocazia marilor evenimente.

Colecția de Materiale ajutătoare pregătită de Consiliul Pontifical este de acum completă. Ea va fi de folos pentru a trăi Anul jubiliar în manieră coerentă. Cu satisfacție am văzut că imediat Colecția a ajuns pe primele locuri în clasamentul vânzărilor, semn concret al unei atenții față de eveniment dar și al unei disponibilități de a-l trăi în formă mai spirituală. Colecția de materiale ajutătoare deocamdată este pregătit în 10 limbi între care ucraineana și coreeana care vor fi publicate în curând.

Astfel ajungem la celebrarea deschiderii Porții Sfinte de la "Sfântul Petru". Celebrarea se va desfășura în Piața "Sfântul Petru" începând cu ora 9.30. Va fi introdusă de citirea câtorva texte din cele patru constituții conciliare (Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum concilium și Gaudium et spes), și de două texte din Unitatis redintegratio despre ecumenism, respectiv din Dignitatis humanae despre libertatea religioasă. Așa cum se știe, la acea dată este a cincizecea aniversare a încheierii Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican. Citirea acestor texte vrea să ducă la reparcurgerea învățăturii profunde care a rezultat din acel eveniment și marea sa actualitate pentru viața Bisericii. Un eveniment, să nu se uite, gândit și realizat în cursul a trei ani intenși, în lumina milostivirii, așa cum a amintit însuși Papa Francisc în bulă, citându-l pe sfântul Ioan al XXIII-lea și fericitul Paul al VI-lea. La celebrarea euharistică va fi purtat în procesiune Evangheliarul pregătit înadins pentru Jubileu de părintele Rupnik și editat de San Paolo. O operă de artă care are reprodus în mozaic pe copertă logoul Jubileului. Evangheliarul va fi depus pe micul tron care în timpul tuturor sesiunilor Conciliului era pus la altarul bazilicii "Sfântul Petru" pentru a face evident pentru toți primatul Cuvântului lui Dumnezeu.

Cât privește mai direct deschiderea Porții Sfinte. Ceremonia, foarte simplă, va fi urmărită în mondoviziune. Papa va cere deschiderea Porții și va trece prin ea. După el, cardinalii, episcopii și reprezentanții preoților, călugărilor, călugărițelor și laicilor vor trece prin Poarta Sfântă mergând apoi în procesiune până la mormântul apostolului Petru de unde se va desfășura ritul de încheiere a Sfintei Liturghii. Apoi Papa va recita Angelus ca de obicei de la fereastra Palatului Apostolic.

În seara zilei de 8 decembrie, se va încheia în Piața "Sfântul Petru" cu o sugestivă și unică reprezentație cu titlul "Fiat lux: Illuminating Our Common Home". Este vorba despre o proiecție de fotografii pe fațada și pe cupola bazilicii "Sfântul Petru", luate din repertoriul câtorva mai fotografi din lume, care prezintă imagini inspirate din milostivire, din umanitate, din lumea naturală și din schimbările climatice. Spectacolul este oferit de World Bank Group (Connect4Climate), de Paul G. Allen's Vulcan Productions, de Fundația Li Ka-shing și de Okeanos. Acest eveniment, inspirat din ultima enciclică a Papei Francisc Laudato si', vrea să propună frumusețea creației, și cu ocazia celei de-a douăzeci și una Conferințe despre Climă a Națiunilor Unite (COP21), care a început la Paris luni 30 noiembrie și care se va termina la 11 decembrie. Spectacolul va începe la ora 19.00. Pot să asigur că este un eveniment unic în genul său și realizat pentru prima dată pe un scenariu așa de semnificativ. Suntem recunoscători pentru acest dar și ne dorim ca să poată fi urmărit de atâtea persoane în lume pentru a putea gusta frumusețea creației prin fantezia, profesionalismul și arta unor mari firme mondiale ale fotografiei.

Duminică, 13 decembrie, pentru prima dată în istoria Jubileelor, vor fi deschise Porțile Sfinte în toate catedralele din lume. Papa Francisc a dorit ca Jubileul Milostivirii să se desfășoare înainte de toate în Bisericile particulare, și tocmai pentru asta a voit să deschidă Poarta Sfântă în catedrala din Bangui în Republica Centrafricană duminica trecută, 29 noiembrie, făcând-o să devină capitala mondială a păcii și instrument de milostivire. Un gest foarte semnificativ care ne face să înțelegem câtă valoare are pentru viața Bisericii acest Jubileu extraordinar trăit în cotidianitatea comunităților noastre.

Papa Francisc va deschide Poarta Sfânt a catedralei sale din Roma, "Sfântul Ioan din Lateran", cu celebrarea de la ora 9.30. Este vrednic de considerație a verifica entuziasmul cu care în toată lumea se pregătește acest eveniment. Am primit sute de comunicări, dar merită desigur să fie amintite acelea care anunță deschiderea în catedrala "Duhul Sfânt" la Istanbul, "Sfinții Petru și Paul" la Ratnapura în Sri Lanka, "Cristos Rege de Mushasha" din Gitega în Burundi, "Sfântul Iosif" din Dunedin în Noua Zeelandă, "Stăpâna Noastră a Prezentării" la Natal în Brazilia, "Myeongdong" din Seoul în Coreea de Sud, "Sfântul Gheorghe" în arhidieceza maronită din Beirut.

Vinerea următoare, 18 decembrie, Sfântul Părinte va face un gest simbolic deschizând Poarta Milostivirii la hanul "Don Luigi Di Liegro", al Caritas din Roma, în via Marsala, unde de 25 de ani sunt primite toate persoanele aflate în mare nevoie care cer ajutorul nostru. Acest gest va fi primul cu care Papa va începe semnele pe care într-o vineri din lună intenționează să le ofere ca expresie a faptelor de milostivire. Este bine de amintit că aceste semne vor avea un caracter de vizite private din partea Sfântului Părinte, pentru a menține cât mai mult posibil un raport personal de apropiere și de solidaritate cu persoanele sau instituțiile vizitate. Vor fi o mărturie cu care Papa Francisc intenționează să sublinieze marile forme de lipsuri, de marginalizare și de sărăcie care sunt prezente în societate, unite totuși cu o puternică solidaritate din partea atâtor persoane care dedică timpul lor și forțele lor ca să mângâie și să acorde sprijin zilnic.

Începând din ziua deschiderii Porții Sfinte, pe parcursul întregului Jubileu, în piața "Sfântul Petru" va fi recitat Rozariul la statuia sfântului Petru. Va fi animat pe rând de câteva parohii din Roma dedicate Fecioarei Maria și de Institutele călugărești prezente în Roma cu o consacrare specială față de Născătoarea lui Dumnezeu și câteva Institute de formare.

În afară de asta, aș vrea să fac referință la asistența sanitară acordată pelerinilor. În cele patru bazilici papale a fost predispus un Prim Ajutor. Cu contribuția Fundației Onlus "Giorgio Castelli", fiecare centru va fi înzestrat cu un defibrilator. Asistența medicală și de infirmerie a fost asumată de Ordinul de Malta care cu competența sa va putea garanta gestionarea Primului Ajutor. Este bine de amintit că vor fi angajate și structurile Sănătății sub responsabilitatea Regiunii Lazio care a predispus un plan structurat pentru tot orașul și care garantează între altele o postare permanentă a unui P.M.A. (Post Medical Avansat) la Castel Sant'Angelo, precum și noul Prim Ajutor "Duhul Sfânt" inaugurat în săptămânile trecute. În acest context, îmi face plăcere să amintesc că am predispus diferite instrumente de comunicare pentru surzi și pentru orbi, îndeosebi pentru cei dintâi video-tutoriale cu limba semnelor italian și internațional (LIS) în timp cei pentru ceilalți fișiere-audio care pot fi descărcate de pe sit care să ilustreze parcursurile, pelerinajele la Poarta Sfântă și multe altele. În afară de asta, în bazilica "Sfântul Petru" și în alte biserici, au fost pregătite confesionale fără bariere arhitectonice și alte atenții pentru a permite surzilor spovada în mod mai facilitat. Ca adaos a fost predispusă și o carte tactilă în A3 care să permită orbilor să fie conduși pentru pelerinajul la Poarta Sfânt de la "Sfântul Petru". În sfârșit, și situl internet a fost realizat cu o navigare facilitată.

De fapt, Anul Sfânt al Milostivirii este primul din era internetului și a social-media. În această privință, trebuie să amintesc importanța sitului oficial al Jubileului (http://www.im.va). Acesta, tradus în șapte limbi, va permite să poată urmări marile evenimente care se vor desfășura la Roma și cei care nu vor putea să fie prezenți fizic. Pentru a se înregistra pentru trecerea Porții Sfinte, precum și pentru a deveni voluntari, va fi necesară înscrierea la respectivele secțiuni prezente în sit. În afară de asta, cred că este oportun de spus un cuvânt despre portalul "vatimecum", promovat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, prin care pelerinii vor putea avea servicii, inerente mesei și cazării la Roma, cu prețuri moderate și multe alte informații pentru a trăi Jubileul.

Un An Sfânt pentru a pune în centru milostivirea. Sunt deja multe inițiativele care, în cadrul Bisericii și nu numai, încearcă să reflecteze asupra acestei teme din păcate adesea uitate. Între ele subliniez cea a CENSIS "Milostivirea 2016, Periferiile în Centru" care se va ocupa să promoveze un program articulat despre tema milostivirii, pentru a încerca să se înțeleagă ce anume vrea să însemne astăzi, în societate, în economie și în primirea celuilalt, a fi milostivi, a lua asupra noastră dificultățile celuilalt, readucând în centru ceea ce lumea contemporană marginalizează și împinge în periferie.

O ultimă considerație merită inițiativa "Misionarilor Milostivirii". Am închis înscrierea pentru că numărul preoților deja a ajuns la peste 800 de cereri. Misionarii sunt preoți care provin din diferite părți ale lumii și au fost indicați de proprii episcopi pentru a desfășura această slujire specială. Începând din Miercurea Cenușii vor primi mandatul din partea Sfântului Părinte de a fi predicatori ai milostivirii și duhovnici plini de milostivire. Vor primi din partea Sfântului Părinte facultatea de a ierta păcatele rezervate Scaunului Apostolic și vor fi semnul apropierii și al iertării lui Dumnezeu pentru toți. Trebuie să subliniez că Misionarii Milostivirii sunt numiți exclusiv de Papa și fiecăruia dintre ei îi va fi dată personal facultatea de a ierta păcatele rezervate. Niciun episcop în propria dieceză nu poate numi acești misionari și cu atât mai puțin să acorde facultate pe care n-o posedă. Cei care doresc să-i invite pe misionari pentru o celebrare, o reculegere sau un eveniment deosebit vor putea face asta mergând la lista care va fi pusă la dispoziția episcopilor.

Jubileul este de acum iminent. Suntem siguri că va fi trăit cu intensitate de pelerini și de cei care în propriile Biserici particulare sau la Roma vor trece prin Poarta Sfântă. Pentru această ocazie, Sfântul Părinte a acordat tuturor episcopilor din lume să poată da Binecuvântarea Papală la Sfânta Liturghie de deschidere a Porții Sfinte și în cea a închiderii sale la sfârșitul Anului Sfânt. Acest Jubileu va fi o experiență de milostivire cu care să simțim mai aproape de noi iubirea lui Dumnezeu care ca un Tatăl îi primește pe toți și nu exclude pe nimeni. Va fi un moment forte pentru toată Biserica pentru a aminti că milostivirea este esența vestirii sale în lume și pentru a-l face pe fiecare credincios instrument tangibil al duioșiei lui Dumnezeu. Așa cum a scris Papa Francisc: "În parohiile noastre, în comunități, în asociații și în mișcări, așadar, oriunde există creștini oricine trebuie să poată găsi o oază de milostivire" (nr. 12).

Intervenția E.S. Mons. José Octavio Ruiz Arenas

În acest An Sfânt extraordinar, Sfântul Părinte a voit să implice direct toate Bisericile particulare, cu scopul ca toți credincioșii să poată avea oportunitatea de a merge la Poarta Sfânt.

Știm că până acum Poarta Sfântă era numai la Roma, unde credincioșii, pregătiți cum se cuvine și îndeplinind câteva condiții pentru a dobândi indulgența plenară, mergeau în pelerinaj ca semn al unui drum de convertire, pentru a reînnoi credința lor în fața mormântului apostolului Petru. În acest sens, în pofida numeroaselor grupuri de pelerini, marea majoritate a Bisericii nu putea să treacă prin Poarta Sfântă.

Papa Francisc, și ca semn de mare milostivire, a voit ca la 13 decembrie, în fiecare Biserică particulară, în catedrală sau într-o biserică foarte semnificativă, sau în unele sanctuare, să se deschidă pentru întregul An Sfânt o Poartă a Milostivirii. În acest mod toți credincioșii vor putea să fie atinși în inimă de harul de a efectua pelerinajul ca semn de convertire. În acest mod Papa a voit ca Jubileul să fie semn vizibil al comuniunii întregii Biserici.

Poarta Sfântă are o semnificație foarte importantă, pentru că ea reprezintă pe Cristos însuși: El ne-a spus "Eu sunt poarta oilor", iar Sfântul Părinte a subliniat, într-una dintre primele sale cateheze că "există numai o poartă pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu și acea poartă este Isus". De fapt, El este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a ajunge la Tatăl, țintă definitivă la care suntem convocați.

Cu ocazia câtorva călătorii pe care a trebuit să le realizeze recent în America Latină și în Statele Unite am putut constata entuziasmul cu care se pregătesc diecezele și parohiile pentru celebrarea Anului Jubiliar, precum și pentru faptul de a putea trece prin Poarta Sfântă. Este o noutate care a permis episcopilor și parohilor să pregătească cateheze și diferite materiale ajutătoare pentru a-i instrui pe credincioși despre semnificația Jubileului și a acestui frumos semn.

Am putut să văd că și logoul acestui An Sfânt se găsește peste tot, fie în bisericile catedrale, în parohii, dar și în alte locuri care, fără a fi centre de cult, l-au expus totuși ca un semn al dorinței credincioșilor de a se uni spiritual cu această mare celebrare și de a participa la ea în mod activ.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat