Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

SPECIAL FIDES - 30 decembrie 2015

Lucrătorii pastorali uciși în anul 2015

"Ieri ca și astăzi apare întunericul refuzului vieții, dar strălucește și mai puternic lumina iubirii, care învinge ura și inaugurează o lume nouă"
Papa Francisc la Angelus din 26 decembrie 2015
sărbătoarea sfântului Ștefan protomartir

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Urma lucrătorilor pastorali uciși revelează în această fază a istoriei omenirii o agravare nemaiauzită. Se pare că nu are egal în istorie, pentru că este în desfășurare o persecuție globalizată. De fapt, creștinii uciși în acest an, pe care Agenția noastră îi înregistrează în mod precis, aparțin tuturor continentelor. America deja de șapte ani consecutivi are primatul trist cu opt lucrători pastorali uciși. Urmează Asia cu șapte, Africa cinci și în sfârșit și Europa cu doi preoți în Spania.

Aceste numere sunt numai vârful icebergului persecuției globale împotriva creștinilor care, așa cum citește deja în Scrisoarea către Diognet, îi iubesc pe toți și sunt persecutați de toți. ISIS, Boko Haram, discriminarea în diferite țări unde religia este o chestiune de stat, fac dificil și eroic faptul de a fi creștini, supuși la atentate și la măceluri. Este necesar ca Isus Cristos să fie în agonie până la sfârșitul lumii, când va fi Împărăția dreptății și a păcii.

Agenția noastră cu acest dosar și cu informarea precisă despre această persecuție, vrea să aducă la lumină aceste drame ale umanității, cu scopul de a trezi conștiința tuturor oamenilor de bunăvoință pentru construirea unei societăți mai drepte și solidare. (pr. Vito Del Prete, PIME)

Cetatea Vaticanului (Agenzia Fides) - Conform informațiilor adunate de Agenția Fides, în anul 2015 au fost uciși în lume 22 de lucrători pastorali. Pentru al șaptelea an consecutiv, numărul cel mai ridicat se înregistrează în America. Din 2000 până în 2015, conform datelor pe care le avem, au fost uciși în lume 396 de lucrători pastorali, dintre care 5 episcopi.

În 2015 au murit în mod violent 13 preoți, 4 călugărițe, 5 laici. Conform împărțirii continentale, în America au fost uciși 8 lucrători pastorali (7 preoți și 1 călugăriță); în Africa au fost uciși 5 lucrători pastorali (3 preoți, 1 călugăriță, 1 laică); în Asia au fost uciși 7 lucrători pastorali (1 preot, 2 călugărițe, 4 laici); în Europa au fost uciși 2 preoți.

Cum se întâmplă în ultimii ani, cea mai mare parte a lucrătorilor pastorali au fost uciși ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, făcute și cu ferocitate, în contexte care denunță degradarea morală, sărăcia economică și culturală, violența ca regulă de comportament, lipsa de respect față de viață. În aceste situații, asemănătoare pentru toate latitudinile, preoții, călugărițele și laicii uciși trăiau în normalitatea zilnică a mărturiei lor: administrând sacramentele, ajutându-i pe săraci și pe cei din urmă, îngrijindu-se de orfani și de cei dependenți de droguri, urmând proiecte de dezvoltare sau pur și simplu ținând deschisă ușa casei lor. Și unii au fost uciși chiar de persoanele pe care le ajutau. "Ieri ca și astăzi apare întunericul refuzului vieții, dar strălucește și mai puternic lumina iubirii, care învinge ura și inaugurează o lume nouă" (Papa Francisc, Angelus din 26 decembrie 2015).

Apoi trezește preocupare soarta altor lucrători pastorali sechestrați sau dispăruți, despre care nu mai există vești, cum sunt cei trei preoți congolezi augustinieni ai Asumpțiunii, sechestrați în Republica Democratică Congo în octombrie 2012; a iezuitului italian pr. Paolo Dall'Oglio, răpit în 2013, sau a franciscanului pr. Dhya Azziz, despre care nu mai sunt vești din 23 decembrie, amândoi lucrau în Siria. Alți preoți încă sunt dispăruți de mult timp și există temere pentru soarta lor.

Lista anuală de la Fides, fără îndoială incompletă, nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci înregistrează lucrătorii pastorali morți în mod violent. Înadins nu este folosit termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, apoi și datorită lipsei de știri care se pot aduna cu privire la viața lor și la circumstanțele morții.

Ca dovadă că Biserica lui Cristos este "catolică" și prin sângele vărsat de fiii săi, și nu de astăzi, în toate continentele, amintim că în 2015 a fost deschisă faza diecezană a cauzei de beatificare a episcopului de La Rioja, în Argentina, Mons. Enrique Angelelli, asasinat în 1976 de dictatura militară, ai cărui vinovați au fost condamnați abia după 38 de ani.

Și Rwanda vede îndreptându-se spre cinstea altarelor o pereche de soți martiri, Cyprien și Daphrose Rugamba, pentru care a fost deschisă la Kigali cauza de beatificare. Când au fost măcelăriți la 7 aprilie 1994, în plin genocid, au deschis ușile casei lor pentru circa o sută de minori orfani și singuri, pe care n-au voit să-i abandoneze. Se dedicau pentru pacificare și au fost uciși în timp ce petreceau noaptea în rugăciune.

La 23 mai, la San Salvador, a fost beatificat Arhiepiscopul Oscar Arnulfo Romero Galdámez, ucis "in odium fidei" la 24 martie 1980. "Mons. Romero a fost asasinat pentru că îi iubea pe săraci, după exemplul Învățătorului său, Isus din Nazaret. Lor le-a dat glasul său de profet și lor le-a dedicat viața sa, renunțând la soluția comodă de a părăsi turma și de a fugi așa cum fac mercenarii", a scris Conferința Episcopală din El Salvador în mesajul pentru beatificare.

"Martiri ai credinței și ai carității, martori ai speranței" au fost definiți cei trei misionari martiri din Peru, franciscanii polonezi Miguel Tomaszek și Zbigniew Strzalkowski, și preotul diecezan italian Alessandro Dordi, beatificați la Chimbote, în Peru, la 5 decembrie. Au fost uciși în 1991 de luptătorii de gherilă din Sendero Luminoso, pentru apărarea valorilor evanghelice și pentru munca împreună cu săracii.

Și Sudafrica a trăit ridicarea la cinstea altarelor a primului său fericit: Benedict Daswa, soț și tată, învățător pasionat și catehet voluntar, beatificat la 13 septembrie. Marele său curaj moral și pasiunea sa pentru adevăr l-au făcut să se opună credințelor și practicilor vrăjitoriei, și această curajoasă mărturie de credință l-a condus la martiriu în 1990.

La listele provizorii făcute anual de Agenția Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaște, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. (SL) (Fides 30/12/2015)

Panorama continentelor

America

În America au fost uciși 8 lucrători pastorali: 2 preoți în Mexic, 2 preoți în Columbia, 1 preot și 1 călugăriță în Brazilia, 1 preot în Venezuela, 1 preot în Argentina.

În Mexic: atât părintele Fancisco Javier Gutiérrez Díaz cât și părintele Erasto Pliego de Jesus au fost răpiți din parohiile unde erau parohi și găsiți uciși după câteva zile.

În Columbia: părintele Fernando Meza Luna și părintele Luis Alfonso León Pereira au fost uciși în timpul unei violente tentative de furt în respectivele parohii.

În Brazilia: părintele Antonio Alves de Almeida a fost găsit cu mâinile legate și înjunghiat, foarte probabil victimă a unei tentative de furt; sora Irma Odete Francisca a fost ucisă cu opt lovituri de cuțit în spate, în timpul unei tentative de furt.

În Venezuela: trupul fără viață al franciscanului Alex Pinto a fost găsit la câteva zile după decesul său.

În Argentina: părintele Luis Jesus Cortez a murit în locuința sa, incendiată după aceea, prin ștrangulare.

Africa

În Africa au fost uciși 5 lucrători pastorali: 2 preoți în Nigeria, 1 preot în Republica Democratică Congo, 1 călugăriță în Sudafrica, 1 laică voluntară în Kenya.

În Nigeria: părintele Goodwill Onyeka a fost ucis într-o tentativă de răpire stradală, după cum și pr. Dennis Osuagwu a murit într-o capcană stradală.

În Congo RD: părintele Jean-Paul Kakule Kyalembera a fost ucis în timpul unui act de tâlhărie.

În Sudafrica: sora Stefani Tiefenbacher a murit prin sufocare, după ce a fost legată și i s-a pus căluș la gură.

În Kenya: Rita Fossaceca, voluntară, a fost ucisă în timpul unei răpiri.

Asia

În Asia au fost uciși 7 lucrători pastorali: 3 laici în Siria, 2 călugărițe în India, 1 laic în Bangladesh, 1 preot în Filipine.

În Siria: atât lucrătorul de la Caritas, Safouh Al-Mosleh, cât și doi tineri animatori salezieni, frații Anwar Samaan și Misho Samaan, au murit în timpul bombardamentelor asupra orașului Alep.

În India: sora Jose Mariya a decedat ca urmare a unei agresiuni îndurate în chilia din conventul său, ca și sora Amala Valummel.

În Bangladesh: Cesare Tavella, cooperant internațional angajat în dezvoltarea și siguranța alimentară, a fost ucis de gloanțe de armă trase de criminali pe motociclete.

În Filipine: părintele Erasto Pliego de Jesus a fost răpit din parohia sa și apoi ucis.

Europa

În Europa au fost uciși 2 lucrători pastorali: 2 preoți în Spania.

În Spania: cadavrul părintelui Adolfo Enríquez a fost găsit pe terenul din spatele casei parohiale, în timp ce părintele Carlos Martinez Perez a fost victima unei brutale agresiuni la ușa casei sale.

(Agenția Fides 30/12/2015)

Date biografice și circumstanțele morții

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii anteriori.

Economul parohiei din Mweso (în Nord Kivu, în estul Republicii Democratice Congo), părintele Jean-Paul Kakule Kyalembera, a fost ucis în seara zile de 25 februarie 2015. "Se pare că a fost vorba despre un act de tâlhărie", a confirmat Agenției Fides Excelența Sa Mons. Théophile Kaboy Ruboneka, Episcop de Goma, din dieceza căruia face parte Mweso. "Preotul închidea ușile bisericii când a descoperit unul sau mai mulți hoți care se ascunseseră. Criminalii au tras fără ezitare, lovindu-l în abdomen și la cap. părintele Kakule a murit pe loc". Episcopul a subliniat: "în dieceza noastră sunt numeroase bande care terorizează populația și există prea multe arme în circulație. Printre victimele violențelor și ale extorsiunilor există și călugărițe". În noiembrie, parohul aceleiași biserici în care a fost ucis părintele Kakule, a scăpat de la o tentativă de omucidere.

Vezi Agenția Fides 27/2/2015

Trupul părintelui Adolfo Enríquez, 77 de ani, a fost găsit miercuri 11 martie 2015 pe terenul din spatele casei parohiale, probabil a fost ucis cu o zi înainte. Preotul era paroh de Vilanova dos Infantes (dieceza de Orense, în Galiția, Spania) din 1969, era iubit de comunitate și casa lui era deschisă pentru toți. S-a angajat îndelung pentru a face sanctuarul Sfintei Fecioare Maria din Cristal un loc de pelerinaj.

Vezi Agenția Fides 16/03/2015

În cursul unei violente tentative de furt a fost ucis cu două gloanțe părintele Fernando Meza Luna, paroh al Sanctuarului Stăpânei Noastre de Fatima, în cartierul Versailles di Sincelejo (Columbia). Agresat la intrarea în casa parohială și transportat în spital de enoriași, a decedat în tentativa de a fi operat. Faptul teribil a avut loc în seara zilei de sâmbătă 21 martie 2015, pe la ora 21. Conform mărturiilor vecinilor, preotul fusese deja obiect al unei precedente tentative de furt.

Vezi Agenția Fides 23/03/2015

Sora Jose Mariya, 81 de ani, din Congregația Preasfintei Inimi (SH). A murit în India, ca urmare a unei agresiuni îndurate în conventul său, la 18 aprilie 2015. Într-un prim moment s-a crezut că erau cauze naturale, numai în lunile următoare, când asasinul unei alte călugărițe, sora Amala Valummel, a fost capturat de poliție, a mărturisit și uciderea surorii Jose. Pentru ambele crime ar fi la origine un furt, cercetările încă sunt în desfășurare.

În seara zilei de 17 aprilie, în timp ce se afla în conventul SH din Chettuthode, în districtul Kottayam, în statul indian Kerala, sora Jose s-a retras pentru a merge la culcare. Noaptea surorile au auzit zgomote care proveneau din camera ei și au mers să verifice. Sora Jose a deschis ușa dar era în stare de inconștiență și a murit puțin după aceea. Îmbrăcând-o, surorile au observat o rană pe partea din spate a capului și au atribuit-o unei excorieri, și pentru că nu era nimic anormal în convent și nicio urmă care să indice vreo intrare a cuiva din afară. Sora Jose Maria era o soră bună, mereu angajată să-i ajute pe săraci. După pensionare, era membru al Home Mission Team din dieceza de Palai.

Lucrătorul de la Caritas Siria, Safouh Al-Mosleh, a fost ucis marți 7 aprilie 2015, în bombardamentul care a lovit casa sa, situată în zona din piața Farhat la Alep (Siria), unde sunt concentrate catedralele greco-catolică, armeană și maronită. Conform reconstruirii furnizate de Caritas Internationalis, familia lui Safouh Al Mosleh fusese deja evacuată și el s-a întors acasă pentru un control rapid, când locuința a fost lovită de bombe de artilerie. Safouh avea patruzeci de ani, aparținea comunității greco-catolice, lucra pentru Caritas de un an.

Vezi Agenția Fides 9/4/2015

Părintele Francisco Javier Gutiérrez Díaz, din Congregația Lucrătorilor Împărăției lui Cristos, a murit la 6 aprilie 2015 după ce a părăsit parohia sa Stăpâna Noastră a Rozariului la Salvatierra (în statul mexican Michoacan). Trupul său fără viață a fost găsit după două zile la periferia localității Salvatierra. Originar din Arandas (Jalisco), părintele Francisco avea 60 de ani și este amintit ca un preot exemplar, care și-a desfășurat munca sa pastorală în diferite locuri, cu mare angajare și apreciere din partea tuturor.

Vezi Agenția Fides 9/4/2015

Doi tineri frați sirieni, Anwar Samaan și Misho Samaan, animatori salezieni de 21 și 17 ani, au murit împreună cu mama ca urmare a unei bombe căzute pe casa lor, la Alep, la 10 aprilie 2015. În acele zile a avut loc o intensă lansare de bombe asupra cartierelor din Alep unde este mai consistentă prezența creștinilor, care au provocat cel puțin 20 de morți. "Anwar și Misho - se citește în comunicatul salezienilor din Orientul Mijlociu - au petrecut copilăria și tinerețea lor în casa lui Don Bosco, și ca animatori au lăsat în sufletele multor un semn de bucurie și de iubire față de viață".

Vezi Agenția Fides 14/4/2015).

Sora Stefani Tiefenbacher, de la Surorile Misionare ale Preaprețiosului Sânge (CPS), a fost ucisă în noaptea dintre sâmbătă 19 și duminică 20 aprilie 2015 în camera ei, în misiunea Preasfintei Inimi din Ixopo, în provincia KwaZulu-Natal, în estul Sudafricii. O altă soră a găsit-o legată și având căluș la gură, a murit sufocată. Sora Tiefenbacher, 86 de ani, austriacă, era în misiune de 60 de ani și se dedica copiilor săraci din comunitatea locală. Trei persoane au fost arestate de poliție cu acuza de omucidere, furt și violență sexuală.

Vezi Agenția Fides 21/4/2015; 29/4/2015

Părintele Goodwill Onyeka, preot nigerian din dieceza de Oyo, a fost ucis împreună cu fratele său mai mic Obi Onyeka, într-o tentativă de răpire stradală în seara zilei de 1 iunie 2015 de-a lungul străzii Owo-Oba-Akoko, în statul Ondo, în sudul Nigeriei. Câțiva tâlhari au încercat să oprească vehiculul în care călătorea preotul, care se îndrepta spre Lagos, împreună cu fratele. Șoferul a încercat o fugă disperată, însă gloanțele bandiților au lovit rezervorul de benzină, făcându-l să explodeze. Șoferul a reușit să scape de flăcări, suferind răni și arsuri, dar pentru preot și pentru fratele său nu s-a putut face nimic.

Vezi Agenția Fides 2/6/2015

Părintele Antonio Alves de Almeida, 67 de ani, capelan al Cimitirului Bosque da Paz, a fost găsit cu mâinile legate și înjunghiat, foarte probabil victimă a unei tentative de furt, la 10 iunie 2015. La înmormântarea preotului, celebrată în parohia "Sfântul Francisc din Assisi" în cartierul Boca do Rio, Salvador Bahia, au luat parte mulți credincioși. Preotul împlinise de puțin timp 40 de ani de preoție.

Un preot bătrân, părintele Luis Alfonso León Pereira, a fost ucis în sacristie în timp ce se pregătea să celebreze Liturghia, în seara zilei de miercuri 15 iulie 2015, în parohia "Sfânta Maria Maica Bisericii", în Barrio Sucre, cartier din orașul Monter?a (Columbia). Unul fără locuință stabilă, intrând în parohie cu intenția de a fura, fiind descoperit de preot, s-a năpustit asupra lui cu un o sticlă spartă, lovindu-l în față și rănindu-l mortal la gât. Părintele Luis Alfonso León Pereira venise la Monter?a în 1968, după ce a primit hirotonirea sacerdotală la Charal?, în departamentul columbian din nord-est Santander, locul său natal. Actualmente era paroh al bisericii "Sfântul Anton de Padova", dar în ultimele zile înlocuia pentru celebrări și pe parohul bisericii în care a fost asasinat.

Vezi Agenția Fides 16/7/2015.

Părintele Carlos Martinez Perez, 75 de ani, a murit în după-amiaza zilei de 16 iulie 2015, victimă a unei brutale agresiuni la ușa casei sale, la Sevilla (Spania) după ce a celebrat Euharistia în biserica din conventul "Sfântul Leandru", unde era capelan. A murit datorită rănilor cauzate de un cuțit mare cu care a fost agresat. Presupusul ucigaș, arestat, ar fi fostul soț al nepoatei preotului, care îi atribuia părintelui Carlos eșecul căsătoriei sale. Bărbatul ar fi fost internat într-un spital psihiatric și după ce l-a ucis pe preot s-ar fi îndreptat spre casa fostei soții și a celor trei copii. Părintele Carlos Martinez se născuse la Sevilla la 28 noiembrie 1939 și a fost hirotonit preot în mai 1972. Doctor în istorie, cu o licență în economie și geografie și științe istorice, era vicar parohial la Sfântul Isidor, Sfântul Ildefons și Santiago, precum și capelan la "Sfântul Leandru".

Vezi Agenția Fides 17/07/2015

Trupul preotului franciscan (OFM) Alex Pinto a fost găsit în după-amiaza zilei de 20 iulie 2015 de-a lungul străzii care leagă Ciudad Bolivar de Puerto Ordaz (Venezuela), de câțiva confrați și de oamenii poliției care inspectau zona. Cadavrul a fost incendiat și prezenta semne de descompunere. Preotul dispăruse din 15 iulie și vineri 17, furgoneta sa a fost găsită incendiată pe lângă Ciudad Bolivar. Călugărul, de cincizeci de ani, este amintit ca o persoană total dăruită în slujba lui Dumnezeu și a necesităților celor din urmă.

Vezi Agenția Fides 21/07/2015

Sora Irma Odete Francisca, 65 de ani, din Congregația Franciscanelor de Siessen, a fost ucisă la 24 iulie 2015, în Centrul de reabilitare pentru dependenții de droguri "La Estrella", în orașul Guaratinguetá, statul Sao Paulo (Brazilia). Călugărița a fost ucisă de un bărbat cu opt lovituri de cuțit în spate, în timpul unei tentative de furt. Banditul a pătruns în casa surorilor unde a agresat-o și a ucis-o pe sora Irma.

Vezi Agenția Fides 25/7/2015

Pr. Dennis Osuagwu, claretiano (Fiii Misionari ai Inimii Neprihănite a Mariei), a fost asasinat la Nekede, în Nigeria, la 15 august 2915. Pr. Osuagwu a fost ucis într-o capcană stradală de-a lungul Nekede Avu Road. Călugărul care lucra în arhidieceza de Owerri, în sudul Nigeriei, avea și o funcție la Imo Polytechnic, din Enwerem.

Vezi Agenția Fides 17/8/2015

Părintele Luis Jesus Cortez, 73 de ani, paroh emerit al parohiei "Stăpâna Noastră a Milostivirii" din orașul Alta Gracia (Argentina), a fost ucis în locuința sa pe la ora 18, sâmbătă 29 august 2015, când pompierii au intervenit pentru a stinge incendiul care s-a produs. Într-un prim moment s-a crezut că preotul a murit datorită consecințelor incendiului, în schimb autoritățile au găsit pe trup urme de ștrangulare, deci probabil că incendiul a fost provocat de criminali pentru a masca omuciderea comisă.

Vezi Agenția Fides 01/09/2015

Carmelitana Sora Amala Valummel, CMC, 69 de ani, a fost găsită moartă în chilia sa din conventul din Palai, în Kerala, stat în sudul Indiei, de surori care o căutau după ce, în dimineața zilei de 17 septembrie 2015, n-au văzut-o la Liturghie. Călugărița avea diferite răni la cap, motiv pentru care să suspectează că a fost ucisă în timpul unei tentative de răpire. Dintr-o cameră vecină cu aceea a surorii Amala lipseau circa 500 de rupii. Sora era originară din Ramapuram, pe lângă Palai, și de câțiva ani era infirmă.

Vezi Agenția Fides 18/9/2015

Cooperantul italian Cesare Tavella, 51 de ani, a fost ucis la Dacca, în Bangladesh, la 28 septembrie 2015, ciuruit de gloanțe trase de câțiva bărbați pe motociclete, în timp de făcea jogging. Veterinar, Tavella trăise în diferite națiuni, pentru a învăța în țările în curs de dezvoltare cum să crească animalele. Din 1993 lucra în cooperația internațională urmând proiecte de siguranță alimentară și dezvoltare de zone rurale pentru diferite organizații, mai ales în Asia. De mai mult de o lună se afla în Bangladesh.

Vezi Agenția Fides 29/9/2015

Preotul Antonio Magalso, 44 de ani, a fost înjunghiat și ucis în dimineața zilei de 29 septembrie 2015, în orașul Tanjay, pe insula Negros, în centrul Filipinelor. Membru al clerului diecezan din Dumaguete, părintele Magalso era un paroh foarte iubit de enoriașii săi, dedicat total vieții pastorale. Era și responsabil al Comisiei diecezane a Apostolatului Biblic. Mergea ca să celebreze Liturghia într-un sat din parohia sa, când a fost înjunghiat mortal pe la spate. Foarte probabil ucigașul era bolnav mintal.

Vezi Agenția Fides 30/9/2015

Preotul Erasto Pliego de Jesus, paroh din 2011 al parohiei "Stăpâna noastră a Nașterii" din Cuyoaco, în arhidieceza de Puebla (Mexico) a dispărut în dimineața zilei de 13 noiembrie 2015. Locuința sa a fost găsită în dezordine, cu sertarele de la mobilă aruncate pe pământ și câteva urme de sânge pe un fotoliu și pe covor. În dimineața zilei de 17 noiembrie 2015, în câmpia care înconjoară centrul locuit, a fost găsit trupul fără viață al preotului. Trupul fusese incendiat și prezenta o rană adâncă la cap. Se presupune un furt care s-a terminat tragic în omucidere.

Vezi Agenția Fides 17 și 18/11/2015

Un medic italian, Rita Fossaceca, 51 de ani, radiolog al Spitalului Mare din Novara, a fost ucisă la 28 noiembrie 2015 și alți trei conaționali ai săi au fost răniți în Kenya, la Mijomboni, mic sat aproape de Malindi, unde se afla cu o asociație umanitară internațională. Femeia a fost ucisă în timp ce încerca să apere mama în timpul unei tentative de răpire petrecute în locuința lor. Ar fi trebuit să se întoarcă în Italia după câteva ore, la sfârșitul unei perioade de două săptămâni petrecute în orfelinatul pe care a voit să-l deschidă pentru copiii singuri, bolnavi și care au nevoie de îngrijiri și afect. Așa cum a amintit episcopul de Novara, Excelența sa Mons. Franco Giulio Brambilla, în timpul înmormântării, orfelinatul "este sensul întregii sale vieți. Era pasiunea sa, vorbea despre asta colegilor, aduna resurse, invita pe alții să ajute, să colaboreze cu ea, să facă în mod alternativ concediile... Mulți dintre misionarii noștri, preoți și laici, odată merși, nu au mai voit să se întoarcă, atunci când era cineva de ajutat. Un ajutor pe care doctorița nu-l ducea numai în Africa, ci și în orașul său adoptiv, oriunde se afla. Îi contagia pe toți cu dorința sa înnăscută de a ajuta, de a face bine".

Tablou rezumativ al anului 2015

Nr.

Nume și Prenume

Naționalitate

Institut sau Dieceză

Data și locul morții

1.

Pr. Jean-Paul Kakule Kyalembera

  1. R.D. Congo

Diecezan

25/2 – Mweso (R. D. Congo)

2.

Pr. Adolfo Enríquez

Spania

Diecezan

10/3 – Celanova (Spania)

3.

Pr. Fernando Meza Luna

Columbia

Diecezan

21/3 – Sincelejo (Columbia)

4

Sora Jose Mariya

India

Congregația Preasfintei Inimi (SH)

18/4 – Chettuthode (India)

5.

Safouh Al-Mosleh

Siria

Lucrător Caritas

7/4 – Alep (Siria)

6.

Părintele Francisco Javier Gutiérrez Díaz

Mexic

Lucrătorii Împărăției lui Cristos

7/4 (?) Salvatierra (Mexic)

7

Anwar Samaan

Siria

Animator salezian

10/4 – Alep (Siria)

8

Misho Samaan

Siria

Animator salezian

10/4 – Alep (Siria)

9.

Sora Stefani Tiefenbacher

Austria

Misionarele Preaprețiosului Sânge CPS

19-20/4 – Ixopo (Sudafrica)

10.

Pr. Goodwill Onyeka

Nigeria

Diecezan

1/6 – Ondo (Nigeria)

11.

Pr. Antonio Alves de Almeida

Brazilia

Diecezan

10/6 – Boca do Rio (Brazilia)

12.

Pr. Luis Alfonso León Pereira

Columbia

Diecezan

15/7 – Monterìa (Columbia)

13.

Pr. Carlos Martinez Perez

Spania

Diecezan

16/7 – Sevilla (Spania)

14.

Fr. Alex Pinto

Venezuela

Franciscan (OFM)

20/7 ? – Ciudad Bolivar (Venezuela)

15.

Sora Irma Odete Francisca

 

Franciscane de Siessen

24/7 – Guaratinguetá (Brazilia)

16.

Părintele Dennis Osuagwu

Nigeria

Claretiano

15/8 – Nekede (Nigeria)

17.

Pr. Luis Jesus Cortez

Argentina

Diecezan

29/8 – Alta Gracia (Argentina)

18.

Sora Amala Valummel

India

Carmelitană (CMC)

17/9 – Palai (India)

19.

Cesare Tavella

Italia

Cooperant

28/9 – Dacca (Bangladesh)

20.

Pr. Antonio Magalso

Filipine

Diecezan

29/9 - Tanjay (Filipine)

21.

Pr. Erasto Pliego de Jesus

Mexic

Diecezan

13/11 - Cuyoaco (Mexic)

22.

Rita Fossaceca

Italia

Voluntară

28/11 – Mijomboni (Kenya)

Starea religioasă
Preoți: 13 (10 diecezani; 1 Lucrători ai Împărăției lui Cristos; 1 OFM, 1 Claretiano)
Călugărițe: 4 (SH, CPS, Franc. de Siessen, CMC)
Laici: 5

Țări de origine
Africa: 3 (2 Nigeria, 1 RD Congo)
America: 8 (2 Mexic, 2 Columbia, 2 Brazilia, 1 Venezuela, 1 Argentina)
Asia: 6 (3 Siria, 2 India, 1 Filipine)
Europa: 5 (2 Italia, 2 Spania, 1 Austria)

Locuri ale morții
Africa: 5 (2 Nigeria, 1 Sudafrica, 1 Kenya, 1 RD Congo)
America: 8 (2 Mexic, 2 Columbia, 2 Brazilia, 1 Venezuela, 1 Argentina)
Asia: 7 (3 Siria, 2 India, 1 Bangladesh, 1 Filipine)
Europa: 2 (2 Spania).

Lucrătorii pastorali uciși din 1980 până în 2014

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2014 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 343.

ANUL

TOT

EP

PR

DIAC

FR

CĂL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

 

10

 

 

7

 

 

 

 

 

1991

19

1

14

 

1

3

 

 

 

 

 

1992

21

 

6

 

2

13

 

 

 

 

 

1993

21

1C+1

13

 

 

4

1

1

 

 

 

1994

26

 

20

 

1

4

1

 

 

 

 

1994*

248

3

103

 

47

65

 

30

 

 

 

1995

33

 

18

1

3

9

 

 

 

2

 

1996

48

3

19

 

8

13

1

2

1

1(ct)

 

1997

68

1

19

 

1

7

40

 

 

 

 

1998

40

1

13

 

5

17

4

 

 

 

 

1999

32

 

17

 

 

9

4

 

2

 

 

2000

31

 

19

 

 

7

3

1

 

 

1

2001

33

 

25

 

 

5

1

1

 

1

 

2002

25

1

18

 

1

2

2

1

 

 

 

2003

29

1

20

 

1

 

3

 

 

2

2

2004

16

 

12

 

 

1

 

 

 

3

 

2005

25

1

18

 

2

3

 

 

 

1

 

2006

24

 

17

 

1

3

 

 

 

2

1

2007

21

 

15

3

1

1

1

 

 

 

 

2008

20

1

16

 

1

 

 

 

 

2

 

2009

37

 

30

 

 

2

2

 

 

3

 

2010

25

1

17

 

1

1

2

 

 

3

 

2011

26

 

18

 

 

4

 

 

 

4

 

2012

13

 

11

 

 

1

 

 

 

1

 

2013

23

 

20

 

 

1

 

 

 

2

 

2014

26

 

17

 

1

6

1

 

 

1

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

Ulterioare aprofundări despre lucrătorii pastorali uciși în ultimii ani se pot găsi pe situl: www.fides.org

_______________________________________________________

Special Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 30/12/2015

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat