Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a doua de după Crăciun - 2016

Când liniștea învăluia totul și noaptea ajunsese la culmea căii sale, Cuvântul tău atotputernic, Doamne, a venit din ceruri, de pe tronul regesc (cf. Înț 18,14-15).

Mesajul de bucurie și speranță proclamat în sărbătoarea Nașterii Domnului, este continuat și în liturgia duminicii de astăzi. Faptul că Biserica ne propune aceeași evanghelie ca și în ziua Crăciunului, denotă importanța înțelegerii misterului Crăciunului pentru mântuirea noastră.

Într-adevăr, este important de aprofundat faptul că, atunci când întunericul suferințelor în care zăceam datorită păcatului ajunsese la culme, la maximum, când părea că suntem părăsiți cu totul și că nimeni nu se mai gândește la noi, tocmai atunci s-a întâmplat minunea minunilor, venirea lui Mesia la noi ca să ne mântuiască: "Când liniștea învăluia totul și noaptea ajunsese la culmea căii sale, Cuvântul tău atotputernic, Doamne, a venit din ceruri, de pe tronul său regesc" (cf. Înț 18,14-15).

Iar, Mesia, "Cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14), cum ne spun astăzi evanghelia și psalmul responzorial, ne-a spus cu blândețe și bunătate: "Am ieșit din gura Celui Preaînalt și am umplut ca un nor tot pământul. Înaintea veacurilor, chiar de la început, el m-a creat. A pus rădăcinile mele în mijlocul unui popor glorios (Sir 24,1-4.12-16).

De aceea, sfântul apostol Ioan, ne spune: "Ceea ce am văzut și am auzit, aceea vă vestim și vouă, ca și voi să aveți împărtășire cu noi. Iar împărtășirea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos, ca bucuria voastră să fie deplină" (1In 1,2-4).

Și ce ne împărtășește sfântul apostol Ioan ca bucuria noastră să fie deplină? Iată, ce ne spune el: Sângele lui Isus Cristos, Fiul lui, ne curăță de orice păcat. Dacă ne mărturisim păcatele, el este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curețe de orice nelegiuire" (1In 1,7.9). Iată, și ce ne spune și sfântul apostol Paul în cea de-a doua lectură de astăzi: "În iubire, el ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos, după placul voinței sale, spre lauda gloriei harului său, cu care ne-a copleșit în Fiul său preaiubit" (Ef 1,5-6). Isus s-a făcut "Fiul Omului" pentru ca omul să devină "fiu al lui Dumnezeu, prin înfiere". De aceea, Isus, născut om între noi oameni, vrea ca noi să venim la el cu păcatele noastre. Istorioara care urmează ascunde în ea acest mare adevăr mângâietor.

O istorioară ne spune că printre păstorii care au alergat la peștera din Betleem se aflau chiar Adam și Eva, care doriseră atât de mult să-l vadă pe Mântuitorul. Smeriți, au îngenuncheat în fața peșterii, și de acolo, din când în când, priveau darurile pe care păstorii le depuneau înaintea pruncului Isus.

Ce anume dar puteau ei oferi nou născutului? S-au uitat unul la altul câteva clipe, s-au bucurat un pic, apoi s-au sculat și s-au apropiat de Cel Așteptat de veacuri. S-au plecat înaintea lui până la pământ, cerând îndurare și milostivire. Când Maria i-a îndemnat să se ridice, ei își aveau ochii plini de lacrimi. Atunci, Adam a prins curaj și a scos din desagii lui un măr foarte frumos, dar mușcat deja: rodul pomului binelui și al răului, rodul păcatului lor din paradisul pierdut. Au început să se roage astfel: "Doamne, iartă-ne; nu avem altceva ce să-ți dăm decât păcatul nostru". În acea clipă, Maria a luat darul din mâna lui Adam și l-a pus la picioarele lui Isus. După ce l-au adorat pe pruncul Isus timp îndelungat, la plecare, Maria i-a întovărășit până la ieșirea din peșteră și, când Adam și Eva s-au privit, s-au văzut curați și sfinți ca odinioară în Eden.

Sfântul Ieronim (347-420) mărturisește că, de un Crăciun, pe când locuia lângă grota din Betleem și avusese într-o viziune scena Nașterii Domnului, văzând că toți aduceau câte un dar pruncului, iar el era cu mâinile goale, ca Adam și Eva, Isus, i-a zis cu bunătate: "Ieronime, dă-mi păcatele tale"! În acel moment a simțit coborând în ființa sa o pace divină.

De fapt, Isus, pentru asta s-a născut în lume, ca să ne ridice păcatele, bolile și neputințele. Acesta este primul și cel mai important mesaj de Crăciun: "Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii" (In 1,29)! "Isus străbătea toate cetățile și satele, învățând pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției, și vindecând orice fel de boală și orice fel de neputință, care era în norod" (Mt 9,35). Ba mai mult, această putere a lăsat-o și ucenicilor săi: "Apoi Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai săi, și le-a dat putere să scoată afară duhurile necurate, și să tămăduiască orice fel de boală și orice fel de neputință" (Mt 10,1).

Avea dreptate credinciosul scriitor rus, Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), atunci când spunea: "Omul este nefericit pentru că nu știe că este fericit. Numai din acest motiv. Aceasta e totul, totul! Cel care va ști că Isus l-a mântuit, acela va deveni fericit imediat, în aceeași clipă".

"Mărire ție, Cristoase, propovăduit neamurilor; mărire ție, Cristoase, crezut în lume" (1Tim 3,16); așa îl laudă astăzi sfântul Paul pe Isus înaintea ucenicului său Timotei, dar și înaintea noastră.

Pe acest Isus născut între noi ca să ne ridice și să ne spele păcatele în sângele său, trebuie să-l vestim neamurilor, asemenea sfântului Paul, ca să fie crezut în toată lumea spre mântuirea ei.

Prima ființă care l-a vestit și l-a născut pe Isus în sufletele oamenilor, a fost Maica Domnului. Ea l-a arătat păstorilor și magilor spre mântuirea lor (cf. Lc 2,16; Mt 2,11); Maria l-a purtat la verișoara sa Elisabeta și în tot ținutul muntos al Iudeii (cf. Lc 1,39-58); Maria l-a dus de mic la templul și l-a pus în brațele și în inima clor care îl iubeau și așteptau (cf. Lc 2,21-38); Maria i-a îndreptat pe oameni spre Isus și i-a învățat să asculte de ei (cf. In 2,5); Maria a fost mereu în preajma lui Isus, îl căuta și vorbea despre el poporului, astfel că toți o lăudau (cf. Mt 12,46; Lc 11,27). Maria a mers în văzul tuturor cu el la cruce (cf. In 19,25); Maria a fost cea care după înviere i-a adunat în jurul lui Isus pe ucenicii lui Isus risipiți de drama Calvarului (cf. Fap 1,14); Maria, după ce l-a predicat la Ierusalim pe Isus născut, suferind, mort și înviat spre mântuirea lumii, s-a dus cu Ioan le Efes unde l-a predicat pe Isus și neamurilor păgâne (cf. In 19,26-27).

Pentru a rămâne în spiritul Căciunului, așa cum vor lecturile de astăzi, intenționat am selectat niște exemple de vestire a evangheliei, legate de sărbătoarea Crăciunului.

Iată legenda tâlharului Dismas, primului mântuit la cruce, în familiei căruia Maria l-a predicat pe Isus, mântuitorul, imediat după nașterea lui: Fugind în Egipt, Iosif, Maria și pruncul Isus a fost nevoiți să se oprească în pustiu, pentru a se odihni peste noapte în peștera unui tâlhar. După ce le-a spus că Isus este Mesia și că ei sun părinții lui, soția tâlharului i-a primit cu multă bunăvoință. În dimineața următoare, Maria i-a cerut puțină apă, ca să și spele pruncul. Văzând cum pruncul Isus iese atât de frumos din apă, soția tâlharului, care avea și ea un copil, dar bolnav de lepră, i-a cerut apa înapoi, ca să-și spele copilul. Maria nu numai că i-a dat-o, dar chiar a cerut permisiunea să-i îmbăieze chiar ea pruncul. Spălându-l, a apărut sănătos și frumos, aproape asemenea pruncului Isus. Copilul se chema Dismas, iar, mama lui i-a povestit cum a fost vindecat de lepră de Mesia. Anii au trecut, Dismas a crescut și a devenit căpetenia tâlharilor și al răsculaților împotriva romanilor. A fost prins și condamnat la moarte prin răstignire, pe Calvar. Mama lui Isus era sub crucea Fiului ei și, vrând nevrând, auzea insultele tâlharului din stânga lui Isus, apoi cuvintele de dojană ale celui din dreapta crucii, adresate tâlharului din stânga: "Nici tu nu te temi de Dumnezeu? Noi ne luăm plata după fapte, dar acesta n-a făcut nici un rău". Privirea Mariei s-a îndreptat spre el. L-a recunoscut. Era cel pe care îl spălase în scăldătoarea lui Isus. O rugă, pornită din inima ei și însoțită de lacrimi, l-a determinat pe Dismas să spună celui care îl vindecase de lepră cu mulți ani în urmă: "Doamne, adu-ți aminte de mine, când vei fi în împărăția ta!". Mare i-a fost bucuria lui, dar și mai mare a Mariei, când a auzit din gura lui Isus: "Astăzi vei fi cu mine în paradis". Dismas, în acea zi, Vinerea Sfântă, cu picioarele zdrobite, a ajuns în rai (cf. Lc 23,39-43)..

Iată și un alt exemplu care ne arată de cât de important este ca oamenii să-l cunoască pe Isus de mici copii: Chiar înainte de nașterea lui Isus, a trăit un cioban bătrân care nu înceta să repete: Va veni marele rege. Va veni marele rege. Când va veni, l-a întrebat un nepoțel? Îndată! Va avea o coroană de aur? Da, da, dar va fi regele iubirii! În așteptarea întâlnirii cu marele rege, nepoțelul se străduia să învețe a cânta la flaut cele mai frumoase melodii, ca să-l încânte pe Isus. Într-o noapte a apărut deasupra Betleemului o stea luminoasă și îngerii au spus păstorilor: "Nu vă temeți; vi s-a născut Mântuitorul; s-a născut regele care vine să ne aducă iubirea și iertarea"! Copilul și-a luat flautul și a alergat spre locul unde era steaua; numai că aceasta nu stătea deasupra unui palat, ci asupra unei peșteri folosite drept grajd; aici nu găsește un rege, ci un copil sărac în iesle; a dat să plece, dar plânsul copilului din iesle i-a sfâșiat inima. Maria și Iosif stăteau îngenuncheați lângă iesle în adorație și se părea că nu-i aud plânsul. Atunci păstorașul a crezut, și-a luat flautul și a început să-i cânte melodiile cele mai frumoase pe care le învățase. Copilul s-a liniștit îndată; l-a privit pe păstoraș și i-a surâs. Atunci acesta a simțit cum acel surâs l-a îmbogățit cu atâta fericire încât nici aurul din toată lumea nu l-ar fi putut face astfel.

Copiii care-l cunosc pe Isus nu vor muri nemântuiți, căci vor ști la cine să vină cu păcatele lor, vor ști să vină la mântuitorul Isus. Noi, trebuie să-l vestim lumii pe Isus, pentru ca el să-și întipărească chipul său mântuitor în sufletele lor. Ba, mai mult, cei care îl cunosc pe Isus din pruncie vor ști să-i șteargă lacrimile de pe obrajii săi și să sufere pentru el

Iarăși, o legendă care ne spune că printre darurile cele mai apreciate, pe care sfânta Fecioară le-a primit de la păstori în noaptea de Crăciun, a fost și o pânză albă și foarte fină, în care și-a înfășat pruncul. După ce pruncul a mai crescut puțin, Maria, s-a interesat cine a fost cea care a țesut acea pânză atât de fină; și a aflat că era o tânără fată. Mergând să-i mulțumească, Fecioara mamă i a zis: Nu ți pare rău că ai renunțat la un lucru atât de prețios? Chiar deloc. Totuși, dacă un dar nu te costă nimic, nici cea mai mică suferință, ce "dar" poate fi? Maria a înțeles că darul a costat-o pe fetiță și, emoționată, a întrebat-o: Nu poate fi rod fără suferință, dar acest dar îți va aduce un rod special. Dar, apropo, cum te cheamă? Veronica. Pe mine, Maria din Nazaret.

Mai târziu, pe când Isus își ducea crucea spre Golgota, Maria îndurerată o vede pe Veronica prin mulțime și-i spune: Ascultă, fiică! Ia această pânză! O cunoști? A fost darul tău. Mergi și adu-i o mângâiere Fiului meu! Veronica, dând din coate printre călăi și soldați a pornit spre Isus și, când a ajuns la el, Isus era căzut sub povoara crucii; a îngenuncheat în fața lui și cu năframa albă i-a șters fața plină de sudoare, sânge și praf. În acea clipă un soldat i-a aplicat Veronicăi o palmă în plină figură și unghiile degetelor lui i-au produs zgârieturi adânci pe obrajii. Cu fața plină de sânge și cu pânza pe care Isus și a întipărit fața, a venit fericită la Maica Domnului și i-a arătat darul prețios pe care l-a primit. Maria a strâns-o la pieptul său pe Veronica și cu vălul ei albastru i-a șters fața însângerată. Atât marama Veronicăi, cât și vălul Fecioarei Maria, au devenit două relicve deosebit de apreciate de tradiția creștină. Numele de Veronica semnifică "icoană adevărată".

Când Isus își întipărește chipul său pe sufletul omului, acesta devine icoană adevărată a lui Dumnezeu. Ei bine, la acest fapt trebuie să contribuim noi prin predica și mărturisirea noastră, ca Isus, să-și întipărească fața sa sfântă în sufletul oricărui om. Așa cum spunea marele scriitor italian Giovanni Papini (1881-1956), repetând cu sfântul Augustin (354-430): "De s-ar fi născut Cristos de o mie de ori la Betleem, dacă nu s-a născut și în inima mea, totul este zadarnic".

Închei cu un îndemn al sfântului Francisc din Assisi (1181-1226), care spune așa: "Începe prin a face ce este necesar, evanghelizează; apoi fă tot ceea ce este posibil în acest sens; și brusc vei descoperi că reușești să faci și imposibilul, mântuirea multor oameni".

Pr. Lungu Ioan


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat