Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sfârșit de an

A mai trecut un an. Ne-am învârtit 365 de zile în jurul soarelui cu 30 km pe secundă și nimeni n-a amețit la așa viteză. Nici n-am simțit.

Șapte miliarde de oameni ne-am învârtit.

Ne-am învârtit cu oameni mincinoși și corupți, cu oameni bețivi și adulteri, cu oameni războinici și criminali, cu oameni pe străzi strigând fel și fel de lucruri, cu parlamente aprobând căsătorii împotriva firii, cu oameni flămânzi și alții prea sătui, cu oameni descurajați și lipsiți de ideal, cu oameni plini de frică pe străzile Parisului sau în altă parte, cu stadioane arhipline și cu biserici goale, cu naufragiați și înecați în mare, cu emigranți alergând din toate părțile spre Europa, cu tineri arzând în discotecă.

Ne-am învârtit cu case distruse de bombardamente, cu garduri de sârmă ghimpată construite la graniță, cu trenuri oprite ca emigranții să nu ajungă la masa celor bogați, cu avioane doborâte, cu oameni cheltuind sume imense pe fleacuri, cu oameni aruncând multă mâncare la coș.

Ne-am învârtit cu oameni dormind pe străzi, dați afară din serviciu, cu oameni căutând un loc de muncă, părăsiți și bolnavi, cu oameni judecându-se prin tribunale, certați pentru că moștenirea n-a fost împărțită corect.

Ne-am învârtit cu multe sicrie duse spre cimitir, cu oameni plângând cu inima frântă de durere, cu părinți care și-au dus singurul copil la groapă, cu mame care au ucis viața concepută, cu oameni care s-au îmbolnăvit din fumat și băutură, cu lume stând la televizor șapte ore din noapte, cu copii spânzurați de dorul părinților plecați în străinătate.

Ne-am învârtit cu apele din ce în ce mai poluate, cu orașe sufocate de smog, cu o climă dată peste cap, cu inundații catastrofale, incendii de păduri cum n-au mai fost, cu movile de gunoaie din ce mai mari.

În acest timp pomii au înflorit. Pădurea cât a mai rămas, a crescut în tăcere și a produs oxigen ca să mai avem ceva de respirat, iarba a crescut pentru turme și cirezi, câmpurile care au fost semănate au adus roade. Tarabele s-au umplut în piețe și am auzit strigătul: "Luați roșii, ardei, castraveți, cartofi, fasole, banane, struguri, mere, pere, nuci".

Pe altă planetă nu s-a auzit un astfel de strigăt. E o tăcere cumplită. E un frig nemilos sau o căldură de iad.

De unde a avut pământul așa noroc să producă atâtea bunuri, atâtea roade. De unde atâta viață și pe uscat și în apă?

Ce miracol e acest pământ! Nici prea departe de soare ca să nu fie sloi de gheață, nici prea aproape ca să nu fie un deșert fierbinte fără viață. Ce miracol că albinele găsesc flori pentru mierea lor, cerbii izvoarele de apă și iarba de pășunat! Ce miracol că păsările știu să-și facă un cuib și să-și crească puii, peștii știu unde să-și depună icrele! Ce miracol că este timp suficient și prielnic pentru ca grâul să ajungă la maturitate pentru pâinea ce de toate zilele, pomii să producă roadele gustoase! Ce miracol, ce miracol!

Preamăriți-l pe Creator! Dați laudă lui pentru atâta înțelepciune! Aduceți mulțumiri și vă plecați în fața lui! "El face să răsară soarele și peste cei buni și peste cei răi, face să plouă și peste cei drepți și peste cei nedrepți". El a creat orice formă de viață, fiecare plantă după soiul său, fiecare pasăre, animal și pe tine care ești capodopera lui. E admirabil ce a făcut Dumnezeu pentru noi! Cântați-i și preamăriți-l căci este vrednic de laudă!

Preamăriți-l pentru soarele care vă încălzește, pentru ploaia care face țarina să rodească, pentru apa din izvor, pentru florile multicolore, pentru frumusețea cerului înstelat, pentru inima care bate în piept, pentru munți și câmpii, pentru mări și oceane, pentru zile și nopți, pentru cântec și armonii, pentru ceea ce v-a oferit într-un an de zile, pentru bucurii și realizări, pentru ceea ce ați văzut umblând pe acest pământ!

Ne-am învârtit în jurul soarelui și am rămas prin legea gravitației dependenți de el. Recunoaștem acest lucru. E lucru și mai important să știi și să recunoști că ești dependent de Dumnezeu, Creatorul tău și să nu te desparți de el. Legea gravitației e o constrângere frumoasă cu multe beneficii pentru acest pământ. Însă a gravita în jurul lui Dumnezeu nu se poate decât în mod liber. Gravitează și tu în jurul lui Dumnezeu și vei avea parte de multe beneficii. Ai fost creat chiar pentru acest lucru. Dacă pământul ar lua-o razna prin univers și n-ar mai gravita în jurul soarelui ar rămâne fără viață. La fel și tu dacă te desprinzi de Dumnezeu și nu mai vrei să gravitezi în jurul lui, rămâi fără viață. Copilul e fericit când este ținut de mână de tatăl său. E în siguranță. Dacă ești nefericit, e pentru că ai uitat să-l mai ții de mână pe Dumnezeu. Te-ai îndepărtat de el și ai crezut că te poți descurca singur în viață. Ca fiul risipitor ai fugit din casa tatălui tău voind o desprindere totală. Experiența, departe de Dumnezeu, te-a făcut din ce în ce mai trist, nemulțumit pentru că paradisul pe care l-ai căutat nu l-ai găsit niciodată.

Fă bilanțul unui an de zile și vezi dacă nu cumva ești pe un drum greșit. Dumnezeu este în căutarea ta chiar și atunci când tu nu-l mai cauți și i-ai întors spatele. Drumul său de căutare a început la Betleem când s-a făcut om pentru ca tu să-l cunoști. A locuit între noi pentru ca tu să poți locui în cer. Dumnezeu a voit să se învârtă cu noi în jurul soarelui pe care l-a creat.

A mai trecut un an și poate n-ai observat acest lucru.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat