Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif - 2015

"Aceasta este voința lui Dumnezeu, sfințirea noastră" (cf.1Tes 4,3).

Într-o cuvântare a sa, papa Francisc spunea: "Domnul îi cheamă pe unii la preoție, să se dăruiască lui în mod mai total, pentru a-i iubi pe toți cu inima bunului păstor. Pe alții îi cheamă să-i slujească pe alții în viața călugărească: în mănăstiri dedicându-se rugăciunii pentru binele lumii, în diferitele sectoare ale apostolatului, oferindu-se pentru toți, în special pentru cei mai nevoiași. Iar alții sunt chemați să se sfințească întemeind o familie prin sacramentul Căsătoriei".

În cultura provizoriului și a relativului, mulți oameni, între ei chiar și mulți creștini amăgiți de diavol, spun că nu merită să te angajezi în relații pentru toată viața și să faci alegeri definitive "pentru totdeauna", pentru că nu se știe ce-ți rezervă ziua de mâine, - ceea ce este împotriva voinței lui Dumnezeu care a creat instituția familiei încă din paradis, - și care mai spun că este mai bine "să te bucuri de moment", trăind în tot felul de relații nepermise, numai după voința lui Dumnezeu nu. Pentru cei care au ales Căsătoria după voința lui Dumnezeu, sărbătoarea Sfintei Familii de astăzi este o sărbătoare și o lumină, atât pentru toți cei căsătoriți, cât și pentru toți cei care vor să întemeieze o familie după voința lui Dumnezeu.

Sfântul apostol Ioan, în cea de-a doua lectură de astăzi (cf. 1In 3,1-2.21-24), ne cheamă să vedem dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de noi, oamenii, dragoste care "a voit ca noi să numim și să fim copii ai lui Dumnezeu"; dragoste care a voit "să credem în numele Fiului său Isus Cristos și să ne iubim unii pe alții"; dragoste care "a voit ca noi oamenii, copiii săi, să fim și ca niște instrumente care cântă gloria sa" (cf. Ef 1,12). "semne după care lumea ne va recunoaște că suntem copii săi" (cf. In 13,35).

De ce să crem în Isus? Pentru că eram robi la diavol și el ne-a eliberat! Pentru că am fost pierduți și el ne-a mântuit! Pentru că eram în întuneric și el ne-a luminat! Pentru că eram bolnavi și el ne-a vindecat! Pentru că eram străini de Dumnezeu și el ne-a făcut fiii și apropiații și moștenitorii săi! Pentru că eram morți și el ne-a înviat! Pentru că locuiam în surghiunul pământului și el ne-a făcut casnicii lui Dumnezeu! Pentru că prin jertfa lui de la cruce am primit iarăși Duhul vieții veșnic fericite! Pentru că numai prin el avem intrare la Tatăl.

Sfântul Luca, în pericopa evanghelică de astăzi, ni-l prezintă pe Isus împlinind total voința lui Dumnezeu, pe Isus: care s-a născut unde și când a voit Tatăl; care a trăit unde și cum a voit Tatăl; care s-a dus și a stat unde a voit Tatăl; care a lucrat unde și cum a voit Tatăl; care ne-a spus cuvintele pe care le-a voit și cum le-a voit Tatăl; care a suferit și a murit unde și cum a voit Tatăl.

Sfântul Luca accentuează astăzi că Isus, încă de mic copil, s-a aflat într-o relație intimă cu Tatăl ceresc. Acum a fost cu Tatăl în templu; altă dată a fost cu Tatăl pe câmpie; altă dată a fost cu Tatăl pe munte; altă dată a fost cu Tatăl la alegerea apostolilor; altă dată a fost cu Tatăl la Cina de Taină; altă dată a fost cu Tatăl în rugăciunea sa sacerdotală pentru oamenii care l-au urmat și pentru cei care vor crede în el; altă dată a fost cu Tatăl în agonie; altă dată a fost cu Tatăl pe cruce; acum este cu Tatăl în slava cerească. Mâncarea zilnică a lui Isus a fost și este voința Tatălui. Isus este modelul oricărui fiu al lui Dumnezeu, care nu iese niciodată din cuvântul Tatălui. De aceea, Biblia ne spune și nouă copiilor lui Dumnezeu, secretul fericirii: "Să nu treceți peste ceea ce a fost scris" (1Cor 4,6).

Astăzi, sfântul Luca, amintind că Isus, de sărbătoarea Paștelor, a urcat împreună cu părinții săi la Ierusalim, face o aluzie foarte fină, dar foarte clară în același timp, cum că Isus va fi adevăratul miel de jertfă și adevăratul Paște pentru care credincioșii vor urca la Ierusalimul ceresc. Și așa cum acum, Isus, copil, fiind pierdut de cei care îl iubeau, a fost regăsit după trei zile în templul din Ierusalim, tot astfel puțin mai târziu, toți iubitorii săi care l-au pierdut pentru trei zile în evenimentele Calvarului, căci trebuia să fie în cele ale Tatălui său, îl vor regăsi tot după trei zile, în duminica învierii, la mormântul gol.

Prin așezarea sărbătorii Sfintei Familii în preajma Crăciunului și prin alegerea acestei pericope evanghelice pentru meditat, aprofundat și trăit, Biserica ne spune ceea ce ne spune Biblia: "Crăciunul luminează Paștele!" "Familia de la Nazaret, imagine de fericire a marii familii a lui Dumnezeu din cer!"

De aceea și psalmistul, glasul celor mântuiți, spune: "Fericiți sunt cei care locuiesc în casa ta, pentru că te pot lăuda mereu!" (Ps 83/84,5).

Apoi, prima lectură de astăzi (cf. 1Sam 1,20-22.24-28), pe lângă faptul că ne amintește că pruncii sunt darul lui Dumnezeu, că trebuie ceruți de la Dumnezeu și că trebuie închinați lui Dumnezeu pentru toată viața lor, amintește și de templu și de jertfă; templu unde va urca Isus și jertfa de sine pe care o va face Isus spre mântuirea noastră; templu unde trebuie să urcăm noi cu jertfele noastre de sine; templu pe care trebuie să i-l facem lui Dumnezeu în inima noastră și jertfele noastre spirituale de noi înșine; dar mai ales templul ceresc unde ne vom reuni odată fără lacrimi și durere, pentru a aduce ca jertfă cântarea noastră de bucurie pentru toată veșnicia.

Tot prima lectură ne mai dezvăluie și un secret, la care este bine să luăm aminte. Elcana, deși levit, deși om care ajuta preoților la templu, deși om care cunoștea bine Scripturile, și-a permis cu de la sine putere, spre "fericirea" lui, să-și ia două soții, Ana și Penina Și a fost fericit Elcana așa cum plănuise? Nu, deloc! Casa lui a fost mereu un teren de dispute, înțepături, certuri și neliniști. Așa sunt toți cei care trăiesc în orice fel de neorânduială în relații premaritale. Așa este și orice familie unde soții divorțează luându-și alți parteneri. Un chin aici și un dezastru veșnic dincolo.

Pentru binele și fericirea soților de aici și de dincolo, Isus avea să spună: "Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă" (Mc 10,9). Pentru binele și fericirea soților de aici și de dincolo, Isus avea să spună: "Cine privește numai spre o femeie, respectiv bărbat, poftind, a și păcătuit în inima lui" (Mt 5,28). Pentru binele și fericirea soților de aici și de dincolo, Paul avea să spună: "Nu vă amestecați cu desfrânații" (1Cor 5,9). Căci primii care se autoexclud singuri de la împărăția lui Dumnezeu, chiar înaintea închinătorilor la idoli, sunt desfrânații de orice fel (cf. 1Cor 6,9).

Referitor la educația copiilor, un proverb german spune: "Așa cum cântă bătrânii, așa joacă tinerii!" Iar un proverb creștin spune și el: "Copilul va fi ceea ce vrea Dumnezeu și ceea ce vor și părinții lui!" Iar când copii sau unii membri ai familiei nu vor să asculte de Dumnezeu, cei credincioși să-i vorbească lui Dumnezeu despre ei, căci voința lui Dumnezeu este sfințirea noastră" (cf.1Tes 4,3).

Referitor la datoriile copiilor, Scriptura spune: "Cinstește-i pe tatăl tău și pe mama ta" (cf. Ex 20,12). "Păzește, fiule, povața tatălui tău și nu disprețui îndemnul mamei tale" (Prov 6,20). "Fiul înțelept ascultă de învățătura tatălui său" (Prov 13,1). "Din toată inima cinstește-l pe tatăl tău și nu uita durerile mamei tale. Amintește-ți că ei te-au adus pe lume; ce le vei da în schimb pentru ceea ce au făcut ei pentru tine?" (Sir 3,2-6.12-13.16; 7,27-28). "Copii, ascultați-i de părinți în toate, căci lucrul acesta este plăcut Domnului!" (Col 3,20).

Sfânta Scriptură ne vorbește de părinți și copii sfinți. Cei 12 copii ai patriarhului Iacob au fost plăcuți lui Dumnezeu și au ajuns stâlpii poporului ales, pentru că așa au voit Dumnezeu și părinții lor. Cei șapte frații Macabei au devenit eroi ai neamului și martiri, pentru că așa a voit Dumnezeu și mama lor (cf. 2Mac 7,1-29). Tobia a călătorit cu îngerii, l-a biruit pe diavol, și-a luat soție în credință de la mari depărtări, a avut grijă de părinți, a dat vlăstari de încredere neamului și copii buni cerului, pentru că așa au voit Dumnezeu și părinții lui.

Viețile sfinților ne vorbesc și ele de părinți și copii sfinți: Familia sfântului Vasile cel Mare unde sfinte au fost bunica Mariana, mama Emilia, sora Macrina; sfinți au fost frații Petru, episcop de Sebaste, și Grigore, episcop de Nissa. Apoi, tot o familie de sfinți a fost și familia fericilor soți Zelia și Martin din Lisieux, unde toate cele cinci fete au fost consacrate lui Dumnezeu, dintre care s-a remarcat mai mult sfânta Tereza pruncului Isus.

Putem continua cu exemple din țara noastră: fericitul Ieremia, pe care părinții Stoica și Margareta l-au crescut în credință și îl îndemnau să privească cerul și păsările libere în zbor, a trăit și a murit liber de orice sclavie a lumii, slujind pe Dumnezeu și pe semeni până la moarte; fericitul episcop martir Anton Durcovici (1888-1951), pe care părinții Francisc și Maria l-au ferit de influențele rele și l-au hrănit cu adevărurile credinței, după ce a trăit pentru Dumnezeu și pentru mântuirea sufletelor, a murit martir ucis în bătăi și lipsuri, dar n-a trădat pe Isus și nici turma încredințată; fericitul preot martir Vladimir Ghika (1873-1954), pe care părinții Ioan și Alexandrina l-au crescut în credință și l-au hrănit cu înțelepciunea cerească și cu spiritul de jertfă, s-a făcut preot, a scris gânduri edificatoare de suflet și a colindat lumea pentru a predica evanghelia mântuirii. Pentru că a refuzat să se lepede de Isus și să abdice de la misiunea de apostol, a fost arestat și martirizat. Iată ce fac soții creștini din fiii lor, sfinți și exemple de viață pentru lumea întreagă.

Exemple de familii bune sunt și prin comunitățile noastre creștine din Moldova. Putem spune că fiecare familie creștină, fie că are mulți copii, fie că a dat un preot sau o măicuță, fie că trăiește în credință și dragoste față de Dumnezeu și față de semeni, este o familie bună și lăudabilă.

Iată numai un exemplu de asemenea familie lăudabilă.

Era anul 1952. Doi tineri credincioși, dar săraci, dintr-un sat de lângă orașul Roman, s-au căsătorit după multe piedici puse de familie și rude. La câteva luni după căsătorie, el a fost luat în armată pentru trei ani de zile, iar ea a rămas acasă într-o cameră improvizată lângă grajdul de vite de la șura casei părintești. Era însărcinată, nu avea bani și era persecutată de un frate mai mare care o silea să plece din camera din șură. Trăia mai mult din credință și din rugăciune, care adesea îi ținea loc de îmbrăcăminte, de lemne de foc și chiar de hrană.

Înainte de a fi însărcinată, ea se ruga astfel: "Doamne, dacă îmi vei da un prunc, ți-l voi închina ție; dacă pruncul care se va naște din sânul meu va fi un băiat, ți-l închin ție și, dacă va fi voința ta, ți-l voi închina ca să-ți slujească ca preot; iar, dacă va fi fetiță și, dacă va fi și voința ta, ți-o voi închina ca să-ți slujească ca măicuță. Îți ridic această rugăciune prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a sfântului Anton de Padova!" Acel prunc cerut s-a născut băiat, "un dar de la Dumnezeu și pentru Dumnezeu, repeta ea adesea. Mă voi strădui să-l cresc și să-l educ în așa fel încât să te iubească pe tine, Doamne, și pe oamenii". Mama l-a vegheat și l-a educat astfel pe băiat: de mic îl lua cu ea zilnic la biserică; la patru ani știa bine rugăciunile uzuale; la cinci ani recita singur Rozariul; la șapte ani a făcut prima sfântă Împărtășanie, la opt ani a fost ministrant; la doisprezece ani a primit Mirul, iar, la împlinirea vremii, a fost primit în seminar și a ajuns preot. Misiunea ei de mamă creștină a fost împlinită. Rugăciunea și jertfa i-au fost primite. S-a bucurat doar puțin timp de preotul dat Bisericii, căci curând a fost luată la Dumnezeu pentru răsplata servitorului credincios. La moartea ei, predicatorul a numit-o metaforic "un copac cu flori și roade".

Adaug că la eliberarea soțului din armată, acești doi părinți și-au făcut casa lor, au mai avut alți cinci copii (doi au murit de mici), pe care i-au crescut la fel de bine, tot cu dorința de a-i oferi lui Dumnezeu în viața consacrată, dar voința lui Dumnezeu a fost ca ei să-i slujească în viața de căsătorie.

Credința și dragostea încep în familie; credința și dragostea cresc în familie. Se pare că oamenii din ziua de azi au uitat acest adevăr și de aceea sunt într-o goană nebună, după realizări pământești și averi trecătoare. Soții nu mai au timp unul pentru altul, nu mai au timp nici să dea naștere la copii. Părinții care au din ce în ce mai puțini copii, au și tot mai puțin timp pentru educația copiilor lor. Astfel, familia se destramă. Multe familii "creștine" de astăzi au case, au bani, au lucruri, dar, în loc de bucurii, au parte de multe necazuri și suferințe aici și poate pierzare dincolo.

Cuvintele lui Isus din evanghelie nu se schimbă, chiar dacă nimeni nu țin cont de ele: "Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele mele nu vor trece" (Mt 24,35). "Dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc" (Ps 127,1). "Intrați pe poarta strâmtă, pentru că largă este poarta și lată calea ce duce spre pieire și mulți sunt cei care merg pe ea. Dar cât de strâmtă este poarta și cât de îngustă calea care duce la viață! Și puțini sunt cei care o găsesc" (Mt 7,13-14).

La teribilul cutremur de pământ care a avut loc în Armenia în anul 1989, printre cei care au alergat în ajutorul celor îngropați sub dărâmături a fost și Maica Tereza de Calcutta (1910-1997) cu surorile sale misionare. Printre supraviețuitori a fost găsită o mamă cu copilașul ei care a stat 18 zile îngropată sub dărâmături. Cum a putut copilul să supraviețuiască timp atât de îndelungat? Mama și-a tăiat un deget și i-a dat zilnic copilului să sugă sânge din el. Sângele mamei devenea hrană pentru copil. Când Maica Tereza s-a apropiat ca să o îmbrățișeze, eroica mamă i-a atins cu mâna crucifixul pe care misionarele carității îl poartă pe umărul stâng și i-a zis cu o voce care abia se mai auzea: "El, Cristos, m-a învățat să fac ce am făcut".

Cuvântul lui Dumnezeu din Scripturi și sfânta Euharistie, iată secretul unei vieți de familie sfinte! Scripturile și Euharistia ne țin pe calea mântuirii și ne conduc la viața veșnică (cf. In 5,39; 6,54).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat